Gmail gizli mod nedir? Gmail gizli mod nasıl kullanılır?

Gmail'de daha fazla güvenlik için hayata geçirilen gizli mod tam olarak nedir; nasıl kullanılır?

Gmail'in gizli modu tam olarak nedir, nasıl kullanılır?

Gmail, e-postalarınızı aktarım sırasında nispeten güvenli tutmak için TLS'yi (standart şifreleme) kullanır. Hizmet ayrıca daha güvenli S/MIME şifrelemesine sahiptir, ancak yalnızca iş ve eğitim kurumları için kullanılabilir. Yine de, kişisel verilerinizi biraz daha güvende tutmanın başka yolları da bulunuyor ve bunlardan biri Google'ın gizli modunu kullanmaktır.

Google, 2018'de Gmail için gizli modunu tanıttı. Bu mod sayesinde belirli bir süresi olan iletiler gönderilebiliyor ve alıcıların içerikleri kopyalaması, başkalarına iletmesi veya indirmesi engelleniyor.

Gizli modu bir masaüstünde veya mobil cihazlarda Gmail uygulaması aracılığıyla kullanabilirsiniz, ancak hangisini kullanırsanız kullanın, her ileti gönderdiğinizde gizli modu etkinleştirmeniz gerekir.

Gmail gizli modu bilgisayarda kullanma

  • Gmail'e girin ve yeni bir mesaj oluşturun.
  • Gönder düğmesinin sağında yer alan kilitli saat simgesini bulun ve seçin.
  • Alıcıların, süresi dolmadan önce mesajınıza ne kadar süreyle erişmesini istediğinize ilişkin parametreleri ayarlamanıza olanak tanıyan bir açılır pencere görünecektir. “GEÇERLİLİK SONU AYARLA” başlıklı bu süre, bir günden başlayıp beş yıla kadar uzanır.
  • Son erişim tarihinin altında bir ŞİFRE KODU GEREKTİR kategorisi göreceksiniz. E-posta gönderdiğiniz kişinin Gmail'i varsa ve ekstra bir güvenlik katmanı istiyorsanız, telefon numarasına kısa mesaj olarak gönderilecek bir parola girmesini de zorunlu kılmak için SMS parolasını seçin. Alıcınızın Gmail'i yoksa SMS şifresi yok'u seçseniz bile e-posta yoluyla bir şifre gönderilir.
  • Mesajın alt kısmında mesajın gizli modda gönderildiğine dair bir bildirim görünecektir.

Gmail gizli modu cep telefonunda kullanma

Gerekli adımlar büyük ölçüde aynıdır, ancak bazı öğeler tarayıcınızda bulacağınızdan farklı yerlerde bulunur. İşlem, Gmail'in hem iOS hem de Android sürümleri için aynıdır.

  • Bir mesaj oluşturun.
  • Uygulamanın sağ üst köşesindeki üç dikey noktaya dokunun, ardından Gizli mod'a dokunun.
  • Bir tarayıcıda olduğu gibi, mesajın alıcılar tarafından ne kadar süreyle görüntülenebileceğini ve bir şifre ile korunup korunmayacağını ayarlama seçeneğiniz bulunur.
  • Ayarları değiştirdikten sonra, gizli modda gönderilen bir mesaj, alt kısımda mesajın süresi dolmadan önce ne kadar süre erişilebileceğini detaylandıran küçük bir pencere gösterecektir.