BSA, dünyanın önde gelen araştırma kuruluşlarından International Date Corporation-IDC’ye hazırlattığı Global Korsanlık Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Rapora göre Türkiye’de korsan yazılım kullanımında 2004’te bir gerileme olmadı ve korsan yazılım oranı 2003’teki yüzde 66 düzeyinde kaldı. Buna karşılık Türkiye’deki bilişim sektörünün büyümesi nedeniyle korsan yazılım kullanımının yol açtığı kayıpların mutlak ekonomik büyüklüğü arttı. 2003’te Türkiye’de satılan yasadışı yazılımların değeri 127 milyon dolar iken bu rakam 2004’te 182 milyon dolara yükseldi.
Rapor, yazılım korsanlığının yol açtığı kayıplarla ilgili benzer bir eğilimin bölgesel ölçekte de görüldüğü ortaya koyuyor. Türkiye’nin de dahil olduğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika bölgesinde yasadışı yazılım oranı 2004’te 2003’e göre 2 puanlık düşüşle yüzde 39’a gerilemesine rağmen, korsanlığın yol açtığı kayıplar yaklaşık 3 milyar dolarlık artışla 15,7 milyar dolara yükselmiş bulunuyor.
IDC tarafından gerçekleştirilen araştırmada, geçtiğimiz yıl tüm dünya genelinde gerçekleşen yazılım ve donanım sevkiyat verileri incelendi, 23 ülkede 7.000’in üzerinde görüşme gerçekleştirildi ve 50’nin üzerinde ülkedeki piyasa koşulları gözden geçirildi.
BSA Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgeleri Yöneticisi Steven Frantzen, kişisel bilgisayarların büyük bir hızla günlük hayat ve çalışma düzeninin bir parçası haline gelme sürecinin yaşandığı ülkelerde yazılım korsanlığının hayati öneme sahip konulardan biri olarak önemini koruduğunu söyledi. Frantzen, yazılım sektörünün, ülke ekonomilerine çok boyutlu etkilerinin olduğunu, satılan her 1 dolarlık yazılım için yaklaşık 1-2 doların da dağıtım ve servis şirkelerine gittiğini belirtti.