Windows XP 2001'de çıktığından bu yana hala kullanılan bir işletim sistemi. Vista'yı geçersek, Windows 7 çıkalı 2 sene oluyor, Windows 8 ise bu ayın sonunda karşımızda ama buna rağmen Xp, hala Microsoft'un başını kurtaramadığı bir işletim sistemi olarak duruyor.
Mobil dünyada ise Android 2.3 veya diğer adıyla Gingerbread benzeri durumda. Son bir senedir herhangi bir güncelleme almamasına rağmen Android'lerin %55.8'i hala Gingerbread kullanıyor. Android 4.1 çıkalı 3 ay olmasına rağmen hala %2 pazar payında. Ice Cream Sandwich (4.0) ise %28 ile ikinci sırada.
Mobil cihazların genelde kısa ömürleri oluyor. 2 sene, zorlarsak 3-4 sene arasında. Ortalama değiştirme süresi 2 sene civarında, hatta ülkemizde bu neredeyse 8 aya kadar düşmüş durumda. Buna rağmen yeni cihazlarda da, üreticilerin hala piyasada olan Gingerbread telefonları tercih ediliyor olabilir...
Peki Google ne yapıyor, ne yapmalı? Haberimizin ikinci sayfasında...
Artık üretilmiyor ama yaşıyor...
İstatistiklere göre 2010 Aralık'tan bu yana yeni Gingerbread telefon üretilmiyor. Ama piyasadakiler varlıklarını sürdürüyor. Google yeni Android'ler için geliştirici paketlerini önce sunabilirse bu sorun biraz olsun kalkabilir ama bu üreticilerin donanım gereksinimlerini sağlayacak telefonları piyasaya sürmesi veya mevcut telefonları güncellemeleri oldukça zaman alıyor. Sadece donanım üreticileri de değil, Android telefonları kendileri satan GSM Operatörlerinin de telefon güncellemeleriyle pek ilgilenmemesi, bir çok telefonun eski yazılımla kalmasına neden oluyor. Üstelik bir çok üretici ve operatör Android'i olduğundan daha fazla değiştirerek kendi yazılım, arabirim ve programlarını sunmaya çalışıyorlar.
Öte yandan yeni Android sürümleri eskilere nazaran daha iyi donanım gerektiriyor, bu da ucuz telefon piyasasında hala Gingerbread'in rağbet görmesine neden...