Beş gezegen ve uydumuz Ay çok yakında gökyüzünde hizalanacak. Peki biz bu nadir olayı nasıl görebiliriz?

Nadir görülen göksel hizalanma olaylarından biri daha yaşanmak üzere. Dört gezegen ve uydumuz Ay çok yakında tek bir çizgide hizalanacak. Peki bizler bunu çıplak gözle görebilecek miyiz? Ya da görmek için ne yapmamız gerekecek?

Beş gezegen ve uydumuz Ay için tarihi ana çok az kaldı

Gezegenleri gözlemlemeyi seviyorsanız, güneş sisteminin size etkileyici bir hediyesi var... 17 Nisan'dan Temmuz ayına kadar Satürn, Mars, Venüs ve Jüpiter şafak öncesi gökyüzünde çapraz olarak sıralanacak ve teleskop veya dürbün olmadan görülebilecek. Daha sonra Ay ve Merkür de onlara katılacak.

Bu nadir göksel hizalanmaları görmek için erken kalkmanız veya geç saatlerde uyanık kalmanız gerekecek. Gezegen çizgisini görüntülemek için en iyi zaman, gün doğumundan yaklaşık 45 dakika öncesi olarak gösteriliyor.

Gezegenler Ne zaman Aynı Hizaya Gelecek?

17 Nisan'dan Temmuz ayına kadar gezegenler aynı hizaya gelecek. 23 Nisan civarında Ay da bu süper gruba katılacak ve 29'unda gözden kaybolana kadar Satürn'ün sağında ve üstünde görünecek. Ay, daha sonra 21 Mayıs'tan itibaren tekrar gruba katılacak.

17 Haziran tarihinde de geç bir şekilde de olsa Merkür hizalanan gezegenler çizgisine katılacak ve Merkür, Venüs, Mars, Satürn ve Jüpiter'i aynı anda, güneşten uzaklıklarına göre doğudan batıya doğru sıralanmış halde görebileceğiz. Bu göksel gösteri Temmuz ayına kadar devam edecek.

Gezegensel hizalanmalar, çok sık olmayan düzensiz olaylar. Son beş gezegen hizalaması 2020 yılında yaşanmıştı. Bunun sebebi, her gezegenin bir yörüngeyi tamamlamasının farklı zamanlarda gerçekleşmesi. Örneğin, Merkür'ün güneş etrafındaki hızlı yolculuğu yalnızca 88 Dünya günü sürerken, Satürn’ün yörüngesini tamamlaması 29 Dünya yılı alıyor. Bu yüzden de çok sık senkronize olamıyorlar.

Tabii ki gözlerinizin gördüğünün aksine, gezegenler bir gezegen hizalaması sırasında gerçekten bir çizgide yer almıyorlar ve sadece bakış açımızdan dolayı öyle görünüyorlar. Gezegenlerin hizalanması sırasında Güneş’in yüzeyine taşınmış olsaydınız, gezegenlerin bu bakış açısından hizalanmadığını görebilirdiniz.

Ne yazık ki sekiz gezegenin hepsinin de gökyüzünde bir çizgideymiş gibi görünmesi bilimsel olarak mümkün gözükmüyor. Bilim insanlarının söylediğine göre buna en yakın olay 2854 yılında, tüm gezegenlerin 30 derecelik bir alanda görünmesi ile yaşanacak ve bu görüntü için o kadar beklemeye biz insanların vakti olmayabilir.