Gereksiz dosyaları otomatik olarak silin!

Windows 7'de üçüncü parti bir araca gerek kalmadan, sistem temizliğini otomatiğe bağlayın!

Windows 7 kendini temizlesin!

Windows, sanal tozları biriktirmede oldukça yetenekli bir işletim sistemi ve malesef Windows 7'de de bu pek değişmedi. Bu işe yaramayan dosyalar, sabit diskinizde yer kaplayarak diskin bölünmesine de yardımcı oluyorlar. Çok önemli bir sorun olmasa da can sıkıcı bu dosyalardan kolaylıkla kurtulabilirsiniz. İşte yükleme gerektirmeden, sistem kaynaklarınızı tüketmeden Windows 7'nizi temizlemenizin yolu:

CCleaner gibi temizleme yazılımlarının sabit diskinize yer kapladığını, bir taraftan temizlerken bir taraftan da sistem kaynaklarınızı tükettiğini düşünüyorsanız, Windows'un Disk Temizleme adlı aracının da geçici dosyaları silmekte oldukça başarılı olduğunu söyleyelim.

Aracı çalıştırmak için Başlat > Tüm Programlar > Donatılar > Sistem Araçları > Disk Temizleme yolunu izleyin. Yazımızın sonraki iki sayfasında açıklayacağımız gibi otomatik bir planlama oluşturmanız mümkün.

Görev Zamanlayıcı'yı açın

Görev Zamanlayıcı'yı açın
Görev Zamanlayıcı ile temizleme işlemini otomatikleştirebilirsiniz

Görev Zamanlayıcı'yı açın

Başlat menüsünü açın, arama kutusuna Görev Zamanlayıcı yazın ve Enter'a basın.

Görev Zamanlayıcı'da Eylem menüsünden Temel Görev Oluştur seçeneğine tıklayın. Şimdi Görev Sihirbazı'nda göreviniz için bir isim ve açıklama girin, İleri'ye tıklayın.

Görev Tetikleyicisi, görevin ne zaman çalıştırılacağını belirler. Haftalık bazda çalıştırmak için Haftalık seçeneğini seçin ve İleri'ye tıklayın. Bir plan oluşturduktan sonra tekrar İleri'ye tıklayın.
Görev Zamanlayıcı ile temizleme işlemini otomatikleştirebilirsiniz
Burada Program Başlat seçeneğini seçin ve İleri'ye tıklayın.

Program/komut dosyası alanına C:\Windows\System32\cleanmgr.exe girin. Aracı otomatik olarak çalıştırmak için, Bağımsız değişkenler alanına aşağıdaki diziyi girin:

cleanmgr.exe/sagerun:1

Bir kez daha İleri'ye tıklayarak ayarlarınızı denetleyin ve Son'a tıklayın. Bu yapılandırma ile araç, varsayılan ayarlar ile çalışacaktır.

Disk Temizleme ayarlarını değiştirin

Disk Temizleme ayarlarını değiştirin
"3", profil numaranızı belirtiyor

Disk Temizleme ayarlarını değiştirin

Disk Temizleme ayarlarınızı bir profile kaydederek ve az önceki "Bağımsız değişkenler" alanını değiştirerek, aracı istediğiniz ayarlarla otomatik olarak çalıştırabilirsiniz.

Komut satırını açın ve cleanmgr /sageset:3 komutunu girin ('3', yeni profil adınız olacak). Disk Temizleme Ayarları penceresi ekrana gelecektir. Hangi dosyaların temizleneceğini seçin ve Tamam'a basarak profilinizin bir kayıt defteri anahtarında kaydolmasını sağlayın.

Şimdi Görev Zamanlayıcı'da oluşturduğunuz göreve dönün. Göreve çift tıklayın, Eylemler sekmesine gelin ve Bir program çalıştır eylemine çift tıklayın. Eylemi düzenle penceresinde sagerun komutundaki rakamı, profil rakamınızla değiştirin. Örneğin: cleanmgr /sageset:3

Okuyucu Yorumları