İkinci el pazarlarından donanım parçaları, bilgisayarlar ve elektronik cihazlar almak bazen çok kazançlı olabilir. Ancak yükselen işlemci fiyatları nedeniyle dolandırıcılar da giderek artıyor ve gerçeğinden ayırt edilemeyen sahte işlemciler satılıyor.
Bir kullanıcı, içinde çekirdek bulunmayan yeni bir sahte AMD Ryzen 7800X3D işlemcisi buldu ve işlemciyi parçalarına ayırarak ne kadar başarılı bir kopya olduğunu kanıtladı.
Hız aşırtma videoları yapan bir YouTuber, izleyicilerinden gelen şikayeti dikkate alarak Bulgaristan'da bir ikinci el pazarından, AMD Ryzen 7800X3D işlemcisi satın aldı. Ancak bilgisayarı açtıklarında sistemin çalışmadığını fark ettiler. Bunun kötü bir CPU olduğunu düşünerek, bir multimetre ile ölçüm almaya çalıştı, ancak hiç bir şey olmadığını gördüler. Aldıkları varsayılan 7800X3D işlemcisi, incelendiğinde hiçbir veri göstermiyordu.
Sahte işlemciler ve GPU'lar genellikle daha yüksek uç parçaları taklit eden daha düşük SKU'lar kullanılarak sahteleştirilirken, bu örnekteki sahte 7800X3D'nin içinde hiç CPU kalıbı yoktu, bu da multimetre üzerinde herhangi bir ölçüm olmamasının açıklamasıydı. Sahte işlemci sadece ucuz kapasitörlerle doldurulmuştu, hem G/Ç kalıbı hem de CCD (çekirdek kalıbı) eksikti. Yani birileri pahalı bir CPU fabrikası kurmak yerine, basit birkaç makine ve döküm kalıplarıyla çok ucuza CPU gibi görünen "maketler" basıp basıp yüzlerce dolara ikinci el pazarında satıyordu.
Sahtesini fark etmek çok zor
YouTuber, böyle bir işlemciyi tanımlamaya yardımcı olabilecek bazı ipuçlarına da dikkat çekti. Örneğin, boyanın rengi gerçek CPU'nun rengiyle pek uyuşmuyordu ve işlemcinin kalınlığı da farklıydı. Ancak bu detayları, yanına orijinal bir işlemci koyup karşılaştırma yapmadan anlamak mümkün değil. Dolayısıyla tüm 2. el müşterileri bu sahte işlemcilerle karşılaşma ve dolandırılma riskini taşıyor.
Bu sıralar, özellikle yurt dışından kullanılmış AMD Ryzen 7800X3D işlemci almaya niyetliyseniz, bu bilgi aklınızda olsun.