The New York Times’ın haberine göre, Facebook için “Unfollow Everything 2.0” adlı bir tarayıcı eklentisi geliştirmeye çalışan bir araştırmacının açtığı dava şimdilik reddedildi. Columbia Üniversitesi’ndeki Knight First Amendment Institute’tan Ethan Zuckerman, Meta’nın bir Facebook kullanıcısının akışını temizleyecek bir araç geliştirmesine izin vermesini sağlamak için 230. Kısım teknoloji koruması yasasını yenilikçi bir şekilde kullanan bir dava başvurusunda bulunmuştu.
Zuckerman aslında, insanların Facebook'u Haber Akışı olmadan kullanmalarına veya yalnızca belirli kişilerin gönderilerini gösterecek şekilde düzenlemelerine imkan tanıyan “Unfollow Everything” adlı 2021 tarihli bir projeden ilham aldı. Ama Facebook, bu 2021 tarihli uzantıyı oluşturan İngiltereli geliştiriciye dava açmış ve hesabını kalıcı olarak devre dışı bırakmıştı.
Bu yüzden Zuckerman, sosyal medya devinin kendisine de dava açmasını engellemek için 1996 İletişim Ahlakı Yasası’nın 230. Kısımına başvurdu. Genellikle teknoloji platformlarını yasadışı kullanıcı faaliyetlerinden korumak için kullanılacak şekilde tasarlanmış olan bu yasa, “insanların sakıncalı gördükleri içerikleri engellemelerine olanak tanıyan” üçüncü taraf araçlarının geliştiricilerini koruyan ayrı bir maddeye de sahip. Zuckerman, mahkemeden bu maddeyi tanımasını ve Meta’nın herhangi bir sorun çıkarmadan Unfollow Everything 2.0 tarayıcı eklentisini oluşturmasına izin vermesini istedi.
Ancak mahkeme Meta’nın davayı reddetme başvurusunu kabul etti ve araştırmacının ileri bir tarihte tekrar dava açabileceğini ekledi. Zuckerman’ın avukatı “Mahkemenin Profesör Zuckerman’ın davayı çözmeden önce aracı kodlaması gerektiğine inanmasından hayal kırıklığına uğradık” dedi. Bir Meta sözcüsü ise davanın herhangi bir temeli olmadığını söyledi.