Geleceğin bilgisayarlarına sağlam bir adım...

Geleceğin bilgisayarlarının yolu açılıyor: İşte karşınızda Dünya'nın ilk kuantum işlemcisi...

Bu işlemci çok farklı!

Yale Üniversitesi'nden araştırmacılar ilk temel katı hal kuantum işlemcisini yapmayı başardılar. Bu bir kuantum bilgisayarı yapmak için çok büyük bir adım. Araştırmacılar, İki kubit'lik süper iletken çip aracılığıyla; bir başka deyişle ilk kez gerçek bir kuantum işlemcisiyle çalıştırdıkları algoritmalar sayesinde basit araştırmalar, kuantum hesaplamaları yapma imkanı buldular.

Profesör Robert Schoelkopf, işlemcilerinin sadece çok az sayıda ve çok basit kuantum işlemleri yapabildiğini, bunun bile büyük bir gelişme olduğunu belirtiyor. Bu işi yapan takım iki yapay atom veya bir diğer tabirle kubit (Kuantum bit) oluşturdular. Bunlar ortalama bir milyar aliminyum atomundan oluşan, fakat tek atommuş gibi davranan ve iki farklı enerji durumunda bulunabilen atomlar. Bunun faydalarını anlayabilmek için yazının ilerleyen kısımlarını da okumalı ve şu soruyu sormalısınız: Peki nedir bu kuantum? Nedir bu kuantum bilgisayarı ki bu kadar önemli olsun; hayatımıza etki etsin?

Sadece doğru ya da yanlış vardır!

Sadece doğru ya da yanlış vardır!
Kuantum mekaniğinde parçacıklar aynı anda birden çok yerdedir

Bahsettiğimiz iki farklı enerji durumu, bilgisayarın düğmesinin açık veya kapalı olmasına benziyor. Yine okurlarımızın bir kısmı verilerin 1 ve 0 olarak yazıldığını, "Binary" sistemi bilirler. İşte kuantum'un farkı, verilerin hem 1, hem de 0 olarak aynı anda yazılabilmesi, iki durumun aynı anda geçerli olabilmesi. Gerçek hayatta bir insanla bir bilgisayarı ayıran en önemli etken de budur zaten. İnsan aynı anda birbiriyle çelişkili görünen iki gerçekliği aynı anda kabul edebilirken, bilgisayar edemez. Bilgisayar için sadece doğru ya da yanlış vardır.

İngiliz edebiyatından, Shakespeare'den alıntı yaparsak "To be or not to be" vardır. Oysa ki gerçeklik böyle değildir, bazen değneğin iki ucunun da pis olduğu veya iki zıt gözüken şeyin aynı anda doğru olduğu durumlar vardır. İşte kuantum fiziği bu durum için vardır. Kuantum bilgisayarı da insan gibi düşünebilen makineler için çok önemli bir gelişmedir. Bilgiye hala doymadıysanız daha da iştah açıcı detaylarla devam edelim...

Aynı anda her yerde olmak...

Aynı anda her yerde olmak...
Geleceğin bilgisayarları çok farklı olacak...

Önceden başarılamayan şey, bu oluşturulan parçacıkların hesap yapmaya yetecek sürece varlığını korumasıydı. Profesör Schoelkopf işte bu sorunu açtı. Parçacıklar hem 1, hem 0 olabildikleri süper pozisyon durumunda bulunabiilyorlar ve varlıklarını hesaplar süresince koruyabiliyorlar. Bu süre ise bir mikro saniye! Nanosaniyeden mikrosaniyeye gelmek büyük bir başarı.

Kubitler işlemler için kendi aralarında foton transferiyle haberleşiyor. Bu işlem daha önceden geliştirilen ve kubitleri birbirine bağlayan kablolar ile gerçekleştiriliyor. Şimdi araştırmacılar daha karmaşık işlemleri gerçekleştirebilecek kadar varlığını koruyacak kuantum işlemciler üzerinde çalışacak. Ayrıca daha çok kubiti birbirine bağlayarak işlemci gücünü katlamaya çalışacaklar.

Profesör Schoelkopf, gelişmenin önünde bir engel olmadığını, bu teknoloji için ufkun açık olduğunu söylüyor ve fakat geliştirme için gereken zamanın hiç de az olmadığını da eklemeyi ihmal etmiyor.

Okuyucu Yorumları
Yorum yapmak için tıklayınız
Ziyaretçi
:D:D Terminatördeki Skynet çıkmasın ortaya xDxD
Yanıtla
Ziyaretçi
Zaten o mesafelere insan ulaşamaz (bakın robot veya herhangi bir makina değil).Hubble uzay teleskobu bile ancak milyarca sene önceki halini çekebilir gezegenlerin çünkü ışık hızı ile bile o kadar sürüyor.Yani benim gibi birçok kişi şu haberi bekler ışık hızına ulaşacak bi makine veya herhangi bir alet üretildi o zaman izleriz ve ne olacacağını görürüz.yada insanı :)) ışık hızına çıkarır birileri:))) o zamanda şu lazım ışık bir milyon senede gidiyor şöyle en azından 1.000.000 sene yaşatman lazım ciddiysen bunların olması lazım....
Yanıtla
Ziyaretçi
sonuç itibariyle bu konuda şunudestekliyorum diyemez makina, programcısı ne derse odur der,insanlarda vicdan ve nefs vardır.bunları yapamaz çünküsadece Allah verebilir bu özellikleri, yani bunu üretipyapacak kişilerden dost olmasını bekleyemeyizhıhı evet tamam allahsız tüm milletler uzaya çıktı dünyayı aştı sen üç kuluvallah bir elham oku allah bu teknolojiyi gökten indirir;Dsenin canını sana verdi, alcağı zaman görüceksin ya cebraili mikailio zaman elham okursun ama seni bu kurtarmaz paranıda yanında götür bakalım 1 llira götürebilcenmiİsrail' li bilim adamları bunları yapıyor ama hem tek başına değilhemde yahudiliğin kendilerine yap dediğini harfiyen yerine getiriyorlar.yani neymiş önce din sonra bilim lazıminançsız hiçbirşey olmaz.herkesin dini kendine ama kendi dininizi bırakıp sadece daha iyi teknoloji üretiyor deyip (kendi başına değil bizimkilerinde desteğini şartları bozarak yanına çekip yardım ettirerek) onlarla aynı kefeye giriyor.o ara dinini bilmiyorum genel olarak söylüyorum benide hiç kimseyi dinin ilgilendirmez.Birde allahsız milletlerin uzaya çıkması onları kurtarmaz hemde onların amaçları uzaya çıkalım dine girelim değil başka gezegenler bulalım (açık olan) ve birsürü başka neden (kapalı olan fikirlergeneldede batıl inançlar)
Yanıtla
Ziyaretçi
sonuç itibariyle bu konuda şunu destekliyorum diyemez makina, programcısı ne derse odur der,insanlarda vicdan ve nefs vardır.bunları yapamaz çünkü sadece Allah verebilir bu özellikleri, yani bunu üretipyapacak kişilerden dost olmasını bekleyemeyizhıhı evet tamam allahsız tüm milletler uzaya çıktı dünyayı aştı sen üç kuluvallah bir elham oku allah bu teknolojiyi gökten indirir;D
Yanıtla
Ziyaretçi
"kuantum atomlarinin parcalanip isvecte 2 ayri sehirde tutulum ikisininde ayni andan ayni hareketleri yaptiklari gozlenmis ve birbirleriyle iletisim icinde olduklari ansilmis olmasi uzere calismalar hizlnamis.ve hatta uzay calsimalarindada kulanilabilinecegi uzere calsimlar yapiyorlarmis"google dan kucuk bir arastirma yaptim arkadaslargelecek bizim hayellerimizden bile oteye gitmmesi icten degilsaygilar
Yanıtla
Listelemeye Devam Et