BT Dünyası sürekli olarak değişiyor ve geleceğimizi büyük ölçüde şekillendiriyor. Peki, Geleceği şekillendirecek BT teknolojileri neler olacak? Tüm bu soruları Dynabook Türkiye İş Birimi Yöneticisi Ronald Ravel'a sorduk. Yanıtlar, oldukça heyecan verici bir gelecek fotoğrafı çiziyor!
CHIP Online: Geleceği şekillendirecek BT teknolojileri neler olacak? İş dünyasını ne gibi değişiklikler bekliyor?
Ronald Ravel: Yapay zeka (AI), otomasyon ve nesnelerin interneti (IoT) gibi teknolojiler, tüm sektörlerde hemen hemen tüm şirketlerin BT altyapısı ve geleceğinde kalıcı etkiler yaratma potansiyeline sahip. Yeni bir kavram olmasa da hem makine öğrenimi hem de derin öğrenmedeki gelişmeler, yapay zekanın neredeyse tüm sektörleri dönüştürmeye hazır olduğu anlamına geliyor.
IDC'ye göre 2022 yılına kadar hibrit iş modeline geçen işletmelerin %80'i, iş çevikliği ve gerçek zamanlı içgörüler için yapay zeka destekli ve güvenli sınır bilişim altyapılarına 4 kat daha fazla harcama yapacak. Dynabook olarak, bizim yaptığımız araştırmalar da bu öngörüyü destekliyor. Avrupa'daki BT liderlerinin %52'si, yapay zeka ve makine öğrenimi çözümleriyle ilgili satın alma kararlarının artık pandemi dönemi öncesine göre çok daha önemli olduğunu belirtiyor. Bu öngörünün kırılımı ise şöyle: Giyilebilir cihazlar için %59, otomasyon teknolojisi için %60 ve sınır bilişim için %52.
CHIP Online: Şirketlere yeni normalde rekabetin dışında kalmamak için ne gibi görevler düşüyor?
Ronald Ravel: Şirketlerin yeni dünyada hayatta kalabilmek için pazara çıkış hızlarını iyileştirmeleri, müşterilerin hizmetlerini nasıl kullanmak istediklerine dair içgörüler kazanmaları, bu içgörüleri kullanmaları, teknolojinin değişim hızını ve müşterilerin beklentilerini çok iyi yönetmeleri gerekiyor. Örneğin, sınır bilişim çözümleri, yapay zeka ve nesnelerin interneti gibi teknolojileri profesyonel ortamlara getirmek için akıllı gözlükler gibi yeni nesil giyilebilir cihazlar kullanılabilir. Yaptığımız araştırma da, işletmelerin %63'ünün önümüzdeki üç yıl içinde iyileştirilmiş mobil çalışma ile (%47) büyük olasılıkla akıllı gözlük dağıtımına başlayacağını ortaya koydu.
CHIP Online: Pandemiyle birlikte Zoom, Microsoft Teams ve Cisco Webex gibi araçlar hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Sizce günümüz BT teknolojileri çalışan memnuniyetine ne gibi katkılar sağlamalı?
Ronald Ravel: İnsanların hayatlarını kolaylaştıran ve iyileştiren refah teknolojileri, uzaktan ve evden çalışma modellerinin yaygınlaştığı günümüzde önemini artırmaya devam ediyor. İşle ilgili en belirgin ihtiyacımız iletişim. Bu yüzden son dönemde çalışanların evden ya da uzaktan daha rahat çalışabilmesi ve katılım sağlayabilmeleri için Zoom, Microsoft Teams ve Cisco Webex gibi iş birliği araçları öne çıkıyor. Bu araçlar sadece üretkenliği artırmakla kalmıyor; dijital ortamda ekipler oluşturma fırsatları sağlayarak çalışanların refahında da önemli bir rol oynuyor.
İş gücünü bağlı tutmak için uzaktan kullanıma yönelik teknolojilerin kullanılması, şirketlerin geleceği açısından hayati önem taşıyor. Ancak araştırmamız, şirketlerin yalnızca %30'unun çalışan refahını artırmanın uzaktan çalışma sürecinde verimliliğe önemli katkısı olduğunu düşündüğünü söylüyor. Çalışanın mutluluğu ile şirkete duyduğu bağlılık ve üretkenlik doğru orantılı olarak artıyor. Bu nedenle önümüzdeki dönemde şirketlerin çalışan refahını artırmaya daha fazla odaklanması gerekiyor.
CHIP Online: Bu süreçte yazılım teknolojilerinin yanı sıra donanım teknolojilerinin de önemi arttı. Sizce şirketlerin yeni normale adaptasyon sürecinde donanım teknolojilerinden ne ölçüde faydalanması gerekiyor?
Ronald Ravel: Teknoloji söz konusu olduğunda donanım teknolojileri de yazılımlar kadar önemli. Ergonomik sandalyeler, klavyeler ve fareler gibi çok küçük detaylar, giderek daha fazla mobil hale gelen iş gücünü desteklemede büyük rol oynuyor. Şirketlerin özellikle yeni uzaktan çalışma gerçekliğinin en önemli unsurlarından biri olan dizüstü bilgisayarlar üzerinde durması gerekiyor.
Yeni hibrit çalışma modelinde, çalışan beklentilerinin karşılanması için kurumların "her yerden çalışma" kültürüne olanak tanıyan cihazlara yönelmeleri büyük önem taşıyor. Araştırmamıza göre, BT karar vericilerinin yüzde 74'ü dizüstü bilgisayar satın alma kararlarını bugün pandemi öncesine göre daha önemli görüyor. Sonuç olarak, şirketlerin tamamen hibrit bir çalışma modelinin gerektirdiği standartları karşılamak için kurumsal cihaz filolarını yükseltmeye öncelik vermeleri gerekecek.
CHIP Online: Donanım teknolojilerinin uzaktan çalışanlara ne gibi avantajlar sağlaması gerektiğini düşünüyorsunuz?
Ronald Ravel: Uzaktan veya hibrit çalışma modelinde ekipmanların dört ana kriteri karşılaması gerekiyor. Bu kriterlerden birincisi taşınabilirlik. Günümüzde çalışanlar hareket halindeyken taşınması kolay, daha hafif cihazlara ihtiyaç duyuyor. Araştırmamıza katılanların %70'i de satın alma kararlarında taşınabilirliğin en önemli özellik olduğunu belirtti. İkinci kriter olarak dayanıklılık öne çıkıyor. Uzun pil ömrüne sahip sağlam ve özenle tasarlanmış dizüstü bilgisayarlar çalışanların ihtiyaç duydukları her an çalışabilir ve çevik kalmaları için çok büyük önem taşıyor. Araştırmaya katılanların %71'i dayanıklılığın en önemli özelliklerden biri olduğunu düşünüyor.
Üçüncü ve en önemli kriter ise güvenlik. Araştırmamıza katılanların %81'i dizüstü bilgisayarların güvenliğine çok dikkat ettiklerini belirtiyor. Bunun nedenini anlamak oldukça kolay. Birçok işin çevrimiçi ve ofis ortamında sağlanan güvenlik ortamı olmadan yürütülmesi çalışanları siber saldırılara karşı savunmasız bıraktı. Güvenlik alanında çalışmalar yapan Darktrace'in 2020 yılına yönelik verilerini incelediğimizde de geçtiğimiz yılın ilk yarısında bulut tabanlı saldırılarda %630 artış gerçekleştiğini görüyoruz.
Son olarak, BT ekipmanlarının basit ve kolay kullanılabilir olması gerekiyor. Yeni normale geçiş, milyonlarca teknoloji şirketine operasyonlarını iyileştirme imkanı sağladı. Ancak yeni teknolojilerin öngörülmesi, çalışan sağlığı ve özenle seçilmiş donanımlar, bu geçişin başarılı bir şekilde yürümesi için kritik önem taşıyor.