Geleceğe Dönüş (Back to the Future) filmlerinin gerçek olan gelecek tahminleri

39 yıl önce çekilen kült sinema filmi Back to the Future (Geleceğe Dönüş), onlarca yıl sonra gerçekleşecek olayları nasıl tahmin ettiği tartışmalarıyla yine gündemde...

Geleceğe Dönüş filmlerinin gerçek olan gelecek tahminleri

1985 yapımı kült sinema filmi Back to the Future (Geleceğe Dönüş) o kadar çok beğenildi ki, hem devam filmleri çekildi hem de bu filmler dünya kültürü içinde önemli bir yer edindi.

Aynı 4 Mayıs tarihinin, Dünya Star Wars Günü olarak bilinmesi gibi, filmde, karakterlerin yaşadıkları 1985 yılından 2015 yılına gittikleri 15 Ekim tarihi uzun zamandır "Dünya Back to the Future Günü" olarak biliniyor. Filmin fanatikleri bir araya gelerek eğleniyorlar, filmleri tekrar seyrediyorlar ve sosyal medya yaygınlaştığından beri bu gün ayrıca sosyal medyada da ilgi görüyor.

Peki bu film neden 39 yıldır unutulmuyor ve tekrar tekrar gündeme geliyor? Star Wars veya Star Trek gibi filmler hala aktif olarak yeni filmlerle kendini hatırlatıyor olsa da, Battlestar Galactica gibi zamanında çok ünlü olan filmler/diziler artık yeni jenerasyon tarafından bilinmiyor, ilgi görmüyor. Ama Back to the Future için durum böyle değil.

Bunun nedeni, filmde yapılan "gelecek tahminlerinin" büyük oranda gerçekleşmiş olması. Peki filmin gerçekleşen gelecek tahminleri neler?

1. İkiz kuleler saldırısı

Filmde, logosu iki tane çam ağacı olan "Twin Pines" (İkiz Çamlar) isimli bir alıveriş merkezi seyircinin gözüne sokuluyor ve karakterler buradayken alışveriş merkezine "arap teröristler" saldırıyor. Pek çok komplo teorisyeni bunu İkiz Kuleler'e 11 Eylül saldırısının kehaneti olarak yorumluyor. Bu teoriler doğru mudur bilemeyiz ama filmin hayranları her 15 Ekim'de filmin çekildiği AVM'nin önünde toplanarak bu saldırı sahnesini tekrar canlandırıyor ve çok sayıda insan da büyük bir heyecanla bu animasyonu tekrar tekrar seyrediyor:

2. VR başlıkları

Filmde, geleceğin, yani 2015'in resmedildiği sahnede bir evde karakterler yemek yerken evin küçük çocuğu başına taktığı VR gözlüğü ile oyun oynarken görülüyor. Ayrıca telefonların da bu VR gözlükleri üzerinde çalıştığı anlaşılıyor. 1985 yılında bilgisayarlar bir daktilodan farksızken, internet bilinmiyorken, dijital mobil teknolojiler, LCD ekranlar yokken bu tahmini yapmak son derece zor olsa da film bunu başarmış görünüyor.

3. Holografik filmler

1985'te holografi teknolojisi bilinmeyen bir şey değildi, 1974'te çekilen Star Wars filmlerinde bile bu tür teknolojiler anlatılıyordu. Elbette henüz gerçek anlamda uygulaması olmayan bu teknolojinin gelecekte sinema salonlarında yer alacağını düşünmek de ilginç bir tahmin. Aslında bu tahmin, 3D gözlüklerle film seyrettiğimiz 3D sinema salonlarını düşünecek olursak, gerçekleşmiş görünüyor.

4. Mobil ödeme

Geleceğe Dönüş II aynı zamanda temel teknoloji alanındaki gelişmeleri de tahmin etmiş gibi görünüyor. Adeta senaristler filmin öyküsüyle uğraşmak yerine oturup bilim ve mühendislik dünyasını derince araştırıp geleceği tahmin etmek uzmanlaşmış gibiler. Bunlar pek sıradan senaristlerin yazabileceği sahneler değil çünkü Filmde Marty'den, modern bir iPad'e benzeyen bir cihazla Hill Valley saat kulesinin korunması için bağış yapması isteniyor. Filmin ilerleyen bölümlerinde kötü karakter Biff Tannen, taksi ücretini ödemek için mobil ödeme sistemini kullanıyor. Hatta bu sahnede, gelecekte dokunmatik ekranlı mobil tablet/telefon cihazlarının da doğru tahmin edildiğini anlıyoruz.

5. Gençleştirme teknolojileri

Filmde, gelecekte insanların tıp yardımıyla gençleşeceği de doğru tahmin edildi. Doc karakteri filmin başında, geleceğe gitmişken bir gençleştirme kliniğine giderek ömrüne 30-40 sene daha ekliyor.

Geleceğe vardıktan sonra Doc, Marty'ye şunları söylüyor: 'Gençleşme kliniğine gittim ve tamamen doğal bir revizyon yaptırdım! Birkaç kırışıklığımı aldılar, saç onarımı yaptılar, kanımı değiştirdiler ve hayatıma 30 ila 40 yıl eklediler. Ayrıca dalağımı ve kolonumu değiştirdiler.'

Bugünün Z kuşağı buna inanmayacak ama 1985 yılında ortalama insan ömrü 40-50 yaş arasındaydı. Hatta insanlar 35'li yaşlarda emekli olarak 40'lı yaşlarına "mutlu bir son 10 yıl" yaşamak için hazırlanıyordu. İnsanların 50 yaşına basmadan ölmesi çok olağan bir durumdu. Aradan geçen yaklaşık 40 sene sonra bugün Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınladığı raporlara göre artık "yaşlılık başlangıcı" olarak 80 yaş kabul ediliyor. Ortalama insan ömrünün ise 80 yılın üzerine çıktığı vurgulanıyor. Elbette tüm bunlar, aradan geçen 40 sene içinde, insanların "anti aging" konusundaki bilinçlenmesinin ve uyguladıkları sağlıklı yaşam formülleriyle mümkün oldu.

6. Donald Trump'ın başkan olması

Çok ilginç tahminlerden biri ise, 1985'te kendi halinde şımarık ve genç bir iş adamı olan Donald Trump'ın 2015'te ABD başkanı olarak gösterilmesiydi. Elbette filmde Donald Trump'ın ismi geçmese de, Trump'ın 2015'deki görüntüsüne çok benzeyen "kötü karakter" Biff Tannen'ın (Soyadı da yaklaşmış. Trump / Tannen) gelecekte başkan olduğu ve kendine ait bir "gökdelende" yaşadığı anlatılıyordu ki bildiğiniz gibi Donald Trump bir emlak milyarderi ve kendi adıyla inşa ettiği Trump gökdelenleriyle biliniyor.

Zaten bu gökdelenlerin tepesinde de lüks suitlere ve ofislere sahip. Öte yandan Donal Trump başkan olduğunda filmin senaristine bu soru soruldu ve senarist başkan olan Biff Tannen karakterini Donald Trump'tan esinlenerek yazdığını itiraf etti. Sorun şu ki senarist 1985'te sadece "itici" bir genç iş adamı olan Trump'ın tam da 2015'ye başkan olacağını nasıl bildi?

Bu arada hatırlatalım, Donald Trump'ın bir "zaman gezgini" olduğuna dair çok ciddi komplo teorileri var ve 1800'lerde basılmış, döneminde çok popüler olmuş ve tam olarak Baron Trump isminde bir çocuğun zamanda yolculuk öykülerini anlatan çok popüler bir de roman bulunuyor. Bu arada Donald Trump'ın oğlunun ismi "Baron Trump" ve 1800'lerde yazılmış bu kitabın kapağında yer alan çizimdeki Baron Trump'a da çok benziyor. Dahası, Baron Trump ABD'nin son başkanı olarak anlatılıyor. Durun daha bitmedi...

Kitaptaki Baron Trump'ın 1800'li yıllarda karakalem yapılmış çizimi sadece bugünkü Baron Trump'la benzemekle kalmıyor, Baron Trump'ı geleneksel Rus giysilerine benzeyen bir kıyafet içinde gösteriyor. Bilin bakalım, Baron Trump'ın annesi hangi milletten? Evet Rus... Dolayısıla bugünkü Baron Trump da yarı Rus kabul ediliyor. Hatta dahası, ünlü bir Alman aileden geldiği bilinen Donald Trump'ın da atalarında Rusya / slav kökenleri olduğuna dair söylentiler var, ama kanıt yok. Lakin ABD başkanı olması için Rusya Başkanı Putin'den gizli yardım aldığı tartışmaları yaşanmış ve hatırlayacaksınız bu yüzden ABD birbirine girmişti. Çok acayip ama gerçek.

Filme geri dönelim... Filmde de Donald Trump"tan esinlenerek yaratılmış Biff Tannen isimli karakter de, Trump hakkında 2015 ve sonrasında çıkan iddialarda olduğu gibi, "zamanda yolculuk" yaparak kendine servet ediniyor ve sonra bu paralar sayesinde 2015'te yaşadığı kasaba Hill Walley başkanı oluyor.

Ancak Biff yaşadığı kasabada iç savaş çıkartıyor ve her yer elinde silahla dolaşıp sağa sola ateş eden Rednecklerle doluyor. Hatırlayacaksınız Trump da başkanlığı sırasında "iç savaş ve darbe" teşebbüsü yapmakla suçlandı ve hatta hala ABD'de Trump'ı destekleyen eyaletler, seçimlerde hile yapılması halinde ABD'den ayrılmak ve gerekirse savaşmak gibi söylemleri dile getiriyorlar.