Geçmişte yaşamış yeni insan türü bulundu!

Bilim adamları dev bir keşif daha yaptı: İşte geçmişte yaşamış ve yeni bulunan insan türü...

Yeni insan türü ile tanışın!

Bilim adamlarının Sibirya'da bir mağarada buldukları parmak kemiği ve diş fosili, bundan on binlerce yıllar önce Dünya üzerinde farkılı bir insan türünün daha var olduğunu ortaya koydu. Modern insan anatomisine sahip insanların Afrika'dan çıkmadan önce Dünya üzerinde birkaç çeşit daha insan türü olduğu biliniyordu. Bunların arasında bilim adamlarının bildiği neandertal ve Endonezya'da bulunmuş daha küçük insan fosillerin türleri de bulunuyordu. Ancak şimdi bunlara bir de Sibirya'da bulunan ve adına "Denisovan" denilen bir tür de eklenecek.

Bu fosillerden incelenen DNA'ların sonucunda bu insan türünün Neandertal'lerle uzaktan akraba olduğu ama modern insanlara da daha uzaktan akraba olduğu ortaya çıktı. Bu da homo sapiens insan türünün Avrasya'da olduğu sıralarda oralarda başka tür insanların da yaşadığı anlamına geliyor. Bilim adamlarının son bulgularına göre, homo sapiens Afrika'dan çıktığı sıralarda batıda neandertal doğuda ise Denisovans türleriyle çiftleşti. Araştırma Denisovans'ların Melanezya'daki ve Avusturalya'nın kuzeydoğusundaki insanların atalarıyla etkileşimde olduğunu söylüyor.

Nerede bu yeni tür?

Nerede bu yeni tür?
Kazı titizlikte yapıldı...

Araştırmacıların kendilerine sordukları bir başka soru ise neden Avrasya'daki insanlarda Denisovan'ların DNA'sına rastlanmazken Melanezya'dakilerde rastlandığıydı. Bilim adamları bu soruyu Afrika'dan çıktıktan sonra yalnızca bir grup insanın o tarafa doğru gitmesiyle açıklıyor; "Yalnızca 50 Denisovans, binlerce modern insanla melez çocuklar dünyaya getirmiş olabilir. Yani bir etkileşim var ama oldukça küçük ve az."

Denisovan'ların ne zaman ortadan kalktıklarına dair herhangi bir ipucu ise bulunmuyor. Ancak yine araştırmacılar bu türün, modern insan türü homo sapiens'lerin yer yüzünde gözükmeye başladığı sıralarda tükendiğini düşünüyor.

Okuyucu Yorumları