"Geceyarısı Ekspresi" hakkındaki gerçekler

"Geceyarısı Ekspresi" filminin yalanlar üzerine kurulduğunu tüm dünyaya anlatmak sizin elinizde.

Yalana son verin!

Hikaye ilginç: Ünlü reklamcı Alinur Velidedeoğlu 1999 Cannes film festivali sırasında Bill Hayes'e, yani Geceyarısı Ekspresi (Midnight Express) filminde sözde gerçek hikayesi anlatılan uyuşturucu kaçakçısına rastlıyor ve yaptıkları sohbeti video kamerasına kaydediyor. Daha sonra röportajın özellikle yabancı medyada yayınlamasını istiyor ancak ne yazık ki olumlu cevap alamıyor.

Ancak şimdi YouTube sayesinde tüm dünyada milyonlarca kişinin bunu izlemesi mümkün. Alan Parker ve Oliver Stone imzalı filmin nasıl yalanlar üzerine kurulduğunu ve aslında Bill Hayes'in kitabının filmden çok farklı olduğunu insanlara anlatmak sizin elinizde.

1978 yapımı Oscar'lı film büyük ilgi görmüş, Türkiye'de ise uzun süre yasaklı filmler arasında yer almıştı. Bir süre önce ülkemiz televizyonlarında da gösterilen Geceyarısı Ekspresi, hala dünya televizyonlarında sık sık yayınlanıyor. Bill Hayes'in sıkıntılı hapishane yıllarını aktardığı kitabından uyarlanan filmin, kitaptan sapan abartılı anlatımıyla ırkçı bir yaklaşım sergilediği hem yerli hem de bazı yabancı eleştirmenler tarafından dile getiriliyor.

Üzerinden yıllar geçmesine rağmen, yurt dışında Türkiye denildiğinde hala pek çok yabancının sorduğu ilk sorulardan birisi "Geceyarısı Ekspresi filmindekiler gerçek mi?" şeklinde. Her ne kadar bu soru, soran kişinin cehaletinin bir göstergesi olsa da, filmin hala Türkiye'nin imajını negatif yönde etkilediği bir gerçek. Bu da örneğin turizmin hanesine eksi olarak yazılıyor.

Buraya tıklayarak röportajın birinci bölümünü, buraya tıklayarak ise ikinci bölümünü izleyebilirsiniz. Alinur Velidedeoğlu videonun özellikle yabancılar tarafından izlenmesi için YouTube listelerinde yükselmesi ve ana sayfaya taşınması gerektiğini belirtiyor. Bunun yolu ise röportajın (hem Türkçe altyazılı hem de orjinal sürümün) mümkün olduğunca fazla kişi tarafından tıklanıp izlenmesi.

Okuyucu Yorumları