Samsung, geçtiğimiz gün yeni Galaxy S serisi akıllı telefon modellerini tanıttı. Her yeni amiral gemisi modeli ile akıllara gelen ilk soruyu ele aldık: Samsung Galaxy S9 sahipleri, Galaxy S10'a geçmeli mi?
Samsung Galaxy S10, Galaxy S9'un üzerine -en azından kağıt üzerinde - bir şeyler katan bir model. Galaxy S10 serisinin ortanca modeli olarak konumlanan bu model, S10+ için ekstra bir bedel ödemeyi veya "uygun fiyatlı" olduğu için S10e modeline yönelmeyi düşünmüyorsanız göz önünde tutacağınız seçeneklerden biri olacaktır.
Ancak her yeni nesil akıllı telefon modeli ile "Yeni modele geçmeli miyim?" sorusu akıllara geliyor ve belirtmek gerekiyor ki, eski modeller her zaman için daha kötü bir tercih niteliği taşımıyor ve teknik olarak bir sonraki modele geçmek her zaman için ödenen bedeli karşılayamayabiliyor.
Galaxy S10 ile Galaxy S9 arasında kalan kullanıcılara yardımcı olmak için iki modelin özelliklerini karşı karşıya getirdik.
Galaxy S9 ile Galaxy S10 modellerinin boyutları arasındaki fark oıldukça küçük. Galaxy S9 147.7 x 68.7 x 8.5mm ölçülerinde gelirken Galaxy S10, 149.9 x 70.4 x 7.8mm ölçüleri ile küçük farklarla fiziksel açıdan daha büyük bir cihaz konumunda.
Cihazların gövde ölçüleri arasında fazla bir fark olmasa da, Samung standart amiral gemisi modelinde ekran boyutunu 5.8 inç seviyesinden 6.1 inç boyutuna taşıyor. İki ekran da AMOLED teknolojisini taşıdığı için büyük bir kalite farkı hissetmiyorsunuz ancak aynı gövde boyutunda yer alan daha büyük bir ekran, daha iyi bir deneyim sunabilir. Ayrıca Galaxy S10, HDR 10+ standardını da destekliyor.
Cihazlar arasında derhal fark edeceğiniz farklılık, cihazların ağırlığı hakkında. Samsung Galaxy S10, Samsung Galaxy S9'un sahip olduğu 163 gram ağırlıktan 157 gram ağırlığa gerileyerek daha büyük kapasiteli bir batarya, daha geniş bir ekran ve daha fazla özelliğe sahip olmasına rağmen daha hafif olmayı başarıyor. Bu, akıllı telefonlarının hafif olmasından hoşlananlar için harika bir haber niteliğinde.
Kamera departmanında ise büyük değişimler söz konusu. Samsung, Galaxy S9 modelinde tek kameraya bağlı kalarak amiral gemisi modelinde rakiplerinin yer verdiği telefoto veya geniş açılı lensleri es geçmişti. Galaxy S10 modelinde bu duruşunu terk eden Güney Koreli teknoloji devi, yeni amiral gemisi modelinde 16MP çözünürlüğünde ve değişken diyaframlı bir arka kameranın yanı sıra 12MP çözünürlüğünde ve 2 kat optik yakınlaştırma sunan ikinci bir lens ve 12MP çözünürlüğünde ve 123 derecelik geniş açı sunan üçüncü arka kamerayı bir arada sunuyor.
Samsung Galaxy S10, Galaxy S9'a kıyasla ön kamerasını 8MP çözünürlükten 10 MP çözünürlüğe bu departmanda da bir gelişme yapmaktan geri durmuyor.
Samsung Galaxy S9, 3000mAh kapasiteli bataryası ile hayal kırıklığı yaratmış olsa da aynı kapasiteye sahip bir batarya taşıyan Galaxy S8 modeline göre yazılım optimizasyonları sayesinde daha uzun bir pil ömrü sunuyordu. Samsung Galaxy S10, büyüyen ekranı ile birlikte batarya kapasitesini 3400mAh seviyesine taşıyor. Bununla birlikte Samsung'un yazılım optimizasyonunu bir adım öteye taşıdığı düşünüldüğünde, yeni amiral gemisi modelinin daha da uzun bir pil ömrü sunacağı söylenebilir.
İki jenerasyon modeli de kablosuz şarj teknolojsini destekliyor ancak Samsung, bu yıl bu konuda bir yeniliğe giderek yeni amiral gemisi modelinde iki yönlü kablosuz şarj teknolojsine yer veriyor. Bu sayede Galaxy S10, kablosuz şarj olabildiği gibi Galaxy Buds ve Galaxy Watch Active gibi aksesuarları ve hatta diğer kablosuz şarj teknolojisini destekleyen akıllı telefonları şarj edebiliyor.
Performans departmanında ise büyük değişimlerin söz konusu olduğunu söyleyebiliriz. Samsung'un farklı pazarlarda farklı işlemciler kullanıyor olması, bu konuda herhangi bir kullanım testi olmadan bir yorum yapmayı mümkün kılmasa da kağıt üzerinde yeni modelin eski modele göre 4GB seviyesinden 8GB seviyesine çıkan RAM kapasitesi ile çok daha iyi bir kullanım deneyimi sunacağı söylenebilir. Güney Koreli teknoloji devi, depolama alanında ise Galaxy S9'un sahip olduğu 64GB, 128GB ve 256GB'lık seviyeler bir kenara bırakılarak iki seçeneğe geçiş yaptı: 128GB ve 512GB. Bu sebeple yeni amiral gemisi modellerinin depolama alanında büyük bir ilerleme kaydettiği söylenebilir.
Elbette ki cihazların fiyat etiketleri bu karşılaştırmada son kararı etkileyecek en büyük etken. Galaxy S9, 4GB/64GB konfigürasyonu için 719 dolarlık bir fiyat etiketi ile çıkış yapmıştı ancak şimdi bir yaşını dolduran amiral gemisi modelini çok daha düşük fiyat etiketleri ile bulabilmeniz mümkün. Buna karşılık olarak Galaxy S10'un 899 dolarlık fiyat etiketi ile Samsung'un fiyat konusunda da çıtayı yükselttiğini söyleyebiliriz.
Sonuç olarak Samsung Galaxy S10, çoğu konuda Galaxy S9 modeline göre bir adım ileride görünüyor: Daha iyi kamera yetenekleri, daha büyük kapasiteli bir batarya ve daha büyük bir ekran oldukça cazip bir modelde bir araya geliyor. Ancak bununla birlikte Samsung Galaxy S10, Galaxy S9'un günümüzdeki indirimli fiyatlarına karşın oldukça yüksek bir fiyat seviyesine sahip olacak. Burada karar, ek özelliklerin ödenecek ekstra bedele değip değmeyeceği konusunda bir fikri olan kullanıcıların olacak. Ancak yeni özelliklere ihtiyaç duymadığınızı düşünüyorsanız ve tek istediğiniz daha yüksek performans, daha geniş kapasiteli bir batarya veya daha iyi kamera yetenekleri ise yeni amiral gemisi modelinin indirime gitmesini beklemenizi tavsiye ediyoruz.