Teknoloji gündeminin aylarca odak noktası olan Samsung'un Galaxy Note 7'de yaşadığı batarya sorununda çok önemli bir gelişme yaşanıyor. Güney Koreli dev, batarya ısınma ve alev alma sorunları nedeniyle nihai olarak geri çağırdığı cihazlar üzerine yaptığı araştırmanın sonuçlarını bu ay içerisinde açıklayacağını duyurmuştu. Fakat, Note 7'nin neden patladığına dair başka bir araştırmanın sonuçları açıklanmaya başladı bile.
Mühendislik araçları üreten bir firma olan Instrumental'ın Galaxy Note 7 üzerinde yaptığı geniş kapsamlı araştırma sonucunda telefonlardaki sorunun asıl nedeninin doğrudan batarya kendisiyle ilgili olmadığı ortaya çıktı. Buna göre Note 7'lerin patlayıp alev almasına neden olan şey tercih edilen agresif iç tasarım anlayışı. Firma yaptıkları analizler sonucunda bu telefonlardaki tasarımın normal işlemler süresince bile bataryayı sıkıştırabilecek bir yapıya sahip olduğunu belirtiyor.
Note 7'nin bataryasının lityum kobalt oksitten yapılmış pozitif bir katman, grafitten yapılma negatif bir katman ve polimerden yapılmış iki adet elektrolite batırılmış ayırıcı katmanlar içeren düzleştirilmiş bir "jöleli rulo" olduğu ifade ediliyor. Bahsi geçen pozitif ve negatif katmanlar birbirleriyle temas ettiklerinde bu bir patlama ya da alev almayla sonuçlanıyor.
Samsung tarafından daha önce yapılan bir açıklamada da bu katmanların agresif üretim parametreleri nedeniyle olması gerekenden fazla ince yapılmış olabileceği ifade edilmişti. Bu da firmanın geniş kapasiteli bir bataryayı ince bir tasarıma sığdırmaya çalıştığı ve bunun da batarya muhafazasında çok az alan bırakarak patlamalara yol açtığı anlamına geliyor.