Bir zamanlar çoğumuza büyük gelen 5.3 inç'lik Galaxy Note, bugün 5.7 inç'e kadar büyümüş olmasına rağmen en çok konuşulan telefonlar arasında. Galaxy Note 4 ise bu sefer ekranı büyütmek yerine çözünürlüğü geliştirmeyi tercih ediyor.
Quad HD Super AMOLED (2.560 x 1.440) çözünürlükle gelen yeni Galaxy Note 4, sunduğu ppi değerini 500'e yükseltiyor. Samsung'un "adaptive display" adını verdiği, ekranı bulunduğunuz yerin ışıklandırmasına göre ayarlayan teknolojiyle beraber bu müthiş ekran, nerede olursanız olun size en iyi görüşü sunuyor. UHD çözünürlüklü bir videoyla yaptığımız testte renklerin 500ppi'lik bir ekrandan bekleyeceğiniz derecede canlı, detayların ise oldukça belirgin olduğunu gördük.
Note 4'ü elinize aldığınızda ilk fark ettiğiniz şey ise ekranın mükemmelliği değil, cihazın nihayet "kaliteli" bir hissiyat sunmayı başardığı. Note 4'e biraz daha üst düzey hissi kazandırmak isteyen Samsung, onun kenarlarını metal bir bant ile kaplamış. Note 4'ün tutuş hissini çok beğendiğimizi söylemeliyiz. Bunun yanında telefonun hafifleştiğini düşünüyoruz, ancak cihazın ağırlığı henüz açıklanmadığı için kesin bilgi veremiyoruz.
Galaxy S5'teki bazı özelliklerin Galaxy Note 4'e geleceği zaten tahmin ediliyordu ve bu, gerçek oldu. Note 4'ün arka yüzünde de aynı Galaxy S5'te olduğu gibi bir kalp ritmi sensörü yer alıyor. Arka kapakta geliştirmeler var, ancak sahte deri hissi ortadan kalkmamış.
Note serisinin baştan yaratıldığını söyleyemeyiz, ancak akıllıca yapılan yazılımsal geliştirmeler ve küçük ayarlamalar, onun eksiklerini kapatmış.
S-Pen ve kamera
S Pen
Note serisinin vazgeçilmezi S Pen'de iki yeni özellik bulunuyor: fountain ve highlighter. Fountain, yazı yazarken size ekstra hassasiyet (Ekran, iki kat daha hassas) sunuyor ve böylece yazma işini bir zevk haline getiriyor. El yazınız ve imzanız, aynı gerçekteki gibi görünüyor.
S Pen'i aynı bir fareyi kullanır gibi kullanmanız da artık mümkün. S Pen'in üzerindeki düğmeye basarak Smart Select moduna giriş yapabiliyorsunuz. Bu modda web sitelerindeki paragrafları veya bölümleri kolayca seçip arşivinize ekleyebiliyorsunuz.
Geliştirilen Snap modu ise uygulamaları widget'lar gibi yeniden boyutlandırmanıza olanak tanıyor.
Note 4 ile birlikte S Pen, telefonun bir ek özelliği olmaktan, vazgeçilmez bir işlevi olmaya doğru adım atıyor.
Kamera
Galaxy Note 4'teki en önemli geliştirmelerden biri de kamera alanında. 13 megapikselden 16 megapiksele yükselen ana kamera, sadece çözünürlüğü yükseltmekle kalmıyor ve f değerini f1.9'a yükseltiyor. Bunun anlamı, kameranın artık yüzde 60 daha fazla ışığı alabildiği ve bu sayede daha kaliteli fotoğraflar çekebildiği. Ön kameranın çözünürlüğü ise 3.7 megapiksel'e yükseltilmiş.
Snap Note adındaki yeni bir işlev, kağıtların veya bir yazı tahtasının fotoğrafını çekerek, onların içeriğini değiştirmenize izin veriyor.
Selfie çılgınlığını başlatan Samsung, Galaxy Note 4'e eklediği yeni özelliklerle bu çılgınlığı yeniden ateşleyebilir. Yeni özelliklerden ilki selfie panorama modu. Bu mod, telefonu yatay yerine dik tutarak 120 derece geniş açılı selfie'ler yakalayabiliyorsunuz.
Selfie çekerken baş parmağınızla ekrandaki sanal deklanşör düğmesine dokunmanın zor olduğunu fark eden Samsung, arka taraftaki kalp ritmi sensörünü deklanşör gibi kullanmanıza izin veriyor. Parmağınızı sensörün üzerinden çektiğinizde fotoğrafı çekmiş oluyorsunuz.
Performans ve pil; ilk kararımız!
Performans ve pil
Note 4'ün mikrofonunda yapılan geliştirmeler, onu iş amaçlı kullananların toplantılarda daha kaliteli kayıtlar yapmasını sağlıyor. Telefon üzerinde artık üç mikrofon var (iki yerine) ve bu sayede daha net ses kayıtları yapabiliyor. Dahası kalabalık bir ortamda istediğiniz ses "yakınlaşıp" diğer sesleri susturmanız mümkün oluyor.
Cihazın performansının ise oldukça hızlı olduğunu söylemeliyiz. Uygulamalar arasında geçiş ve internette dolaşma gibi görevlerde herhangi bir gecikmeye rastlamadık. Samsung, işlemci bilgisini vermese de kullandığımız cihazın içerisinde category 6 LTE destekli bir yonga bulunuyordu.
3.200mAh kapasiteli bir pille gelen Galaxy Note 4, Samsung'a göre Note 3 ile benzer bir pil performansı sunuyor. Geliştirmenin yapıldığı alan ise şarj süreleri. Samsung'a göre yüzde 50 şarja ulaşmanız sadece 30 dakika sürüyor (ancak şarj performansı doğrusal bir çizgide gitmediğinden, yüzde 100 şarja bir saatte ulaşmıyorsunuz). Galaxy S5'teki ultra-güç tasarrufu modu, Galaxy Note 4'e de eklenmiş.
İlk kararımız
Galaxy Note 4, hava atmaktan fazla pek bir işe yaramayan özellikleri bir kenara bırakıp, gerçek yenilikler getiren bir cihaz ve şüphesiz, Note serisini kaldığı yerden devam ettirecek güce sahip. Yazılımda yapılan geliştirmelerin, bloatware uygulamalar yerine gerçekten işe yarayacak işlevlerde yapılmış olması bizi memnun etti.