Gündelik hayatımızda etrafımızı saran kablosuz ağ sinyallerini doğrudan görebilmemiz olanaksız. Bu ağları tespit edebilmek için yine bazı elektronik araçlara ihtiyaç duyuyoruz. Aslında aynı şey gama ışınları ve ona benzer yoğun enerji formlarıyla dolu olan uzay için de geçerli. Yeryüzündeki teleskoplardan evrenin manzarasını, bu ışınları da görebilecek biçimde yararlansak da elbette elde edilen görüntü bütün resmin çok küçük bir parçası.
Bu ışınları algılayabilecek biçimde tasarlanmış olan Fermi uzay teleskobu da şimdiye kadar görüş açımızı genişletmeye pek bir katkı sağlamamıştı. Fakat, Fermi tarafından altı yıl boyunca elde edilen veriler üzerinde yapılan çalışmayla ortaya çıkarılan bir gama ışını haritası bu durumun değiştiğine işaret ediyor.
Söz konusu harita Samanyolu Galaksisi ve onun ötesinde yer alan, güçleri 50 milyar - 2 trilyon elektronvolt arasında değişen parlak enerji noktalarının şimdiye kadarki en detaylı ve kapsamlı görünümü sunuyor. Haritanın en dikkat çekici özelliklerinden birisi de 25 yeni enerji kaynağının keşfedilmesine yardımcı olması.
Bilim insanları, haritada yer alan verilerin zamanla bu enerjilerin yapılarını anlamamıza ve ayrıca gama ışını üreten mekanizmalara dair bilgimizin de artmasına yardımcı olacağını umuyor.