Galaksimizin 1,5 milyardan fazla nesneyi içeren, en detaylı kızılötesi haritası yayınlandı

13 yıl, 200.000'den fazla görüntü ve büyük bir çaba... İnsanlığın yürüttüğü en büyük uzay projelerinden biri sonuçlandı, ortaya galaksimizin 1,5 milyardan fazla nesneyi içeren, en detaylı kızılötesi haritası çıktı.

Galaksimizin 1,5 milyardan fazla nesneyi içeren, en detaylı kızılötesi haritası yayınlandı

Galaksimizin en detaylı kızılötesi haritasının oluşturulması için kullanılan 500 terabaytın üzerindeki verinin toplanması 13 yıldan uzun sürdü; Ama çalışma en sonunda tamamlandı. Proje, Şili’deki Paranal Gözlemevi’ndeki Astronomi için Görünür ve Kızılötesi Araştırma Teleskobu (VISTA – Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy) tarafından çekilen 200.000’den fazla görüntüyü içeren, Avrupa Güney Gözlemevi tarafından yürütülen en büyük projeydi.

Dünya yüzeyinden kızılötesi astronomi çalışmalarını yürütmek oldukça zor olduğu için teleskoplar yüksek irtifalara ve çok az nem olan yerlere yerleştirilir. 2012’de yayınlanan bir önceki harita, bu haritadaki nesnelerin sadece onda birini içeriyordu.

Haritayı oluşturmak için VISTA tarafından gözlemlenen Samanyolu alanlarıESO/VVVX

Şili’deki Universidad Andrés Bello’da astrofizikçi olan ve genel projeye liderlik eden Dante Minniti yaptığı açıklamada “çok fazla keşif yaptık, galaksimizin görünümünü sonsuza dek değiştirdik” dedi. Proje 2010’da başladığından beri, bu gözlemlere dayalı 300’den fazla bilimsel makale yayınlandı. Bunlar arasında en önemlisi, Vía Láctea (VVV) araştırmasındaki VISTA Değişkenleri ve ona eşlik eden proje olan VVV eXtended (VVVX) araştırmasından gelen verilerdi.

Değişken yıldızlar olarak adlandırılan yıldızların parlama ve sönme süreleri ile içsel parlaklıkları arasında net bir ilişki bulunur. Henrietta Swan Leavitt tarafından ilk olarak Cepheid değişkenleri için anlaşılan bu ilişki, çok uzak nesnelerin mesafelerini hesaplamak için önemli. Bu yüzden VISTA haritası yalnızca bu nesnelerin gökyüzündeki konumlarını değil, aynı zamanda ne kadar uzakta veya yakında olduklarını da gösteriyor.

Çalışma Astronomy & Astrophysics dergisinde yayınlandı.