FreeNet projesiyle tanışın!

İnternetin içerisinde bambaşka bir internet olduğunu biliyormusunuz? FreeNet ile tanışın!

İnternet içinde internet!

Geçtiğimiz hafta ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) mobil sağlayıcı Verizon'un verilerine göz attığının resmiyete kavuşması, bazı kesimleri korkuttu. Ancak devletlerin bunu yaptıkları uzun zamandır söyleniyor ve aslında şaşılacak bir şey yok. Özellikle Mart 2012'de Wired'da çıkan bu makale, ABD'nin herkesin yaptıklarını gözetlediğini kanıtlar nitelikte.

Peki internette gezinirken yaptıklarınızın izlenmesini istemiyorsanız, ne yapabilirsiniz?

FreeNet

2000 yılında Ian Clarke'ın oluşturduğu FreeNet projesi, web'in işlevlerini mümkün olan en yüksek gizlilikle önünüze getirmeyi amaçlıyor. FreeNet, projesi genel olarak bir dosya paylaşım hizmeti olarak tanınıyor.

FreeNet nasıl çalışıyor?

FreeNet nasıl çalışıyor?

FreeNet, BitTorrent ve bir web sunucusu arasında köprü gibi çalışıyor. FreeNet'i kullanan bilgisayarlar, BitTorrent'teki gibi bilgilerin çeşitli parçalarını depoluyorlar. Tek bilgisayar, bir dosyanın tamamına hiçbir zaman sahip olmuyor. Bu ise herhangi bir dosyayı barındırdığı gerekçesiyle bir bilgisayarı kapatmayı zor hale getiriyor, çünkü dışarıdan hangi bilgiye sahip olduğu bile anlaşılmıyor. Dosya paylaşımı popüler olmasa da FreeNet, şu sıralar web'de dolaşmak için daha çok kullanılıyor. Bir web sayfasını açtığınızda sayfa, farklı FreeNet kullanıcılarından önünüze getiriliyor.

FreeNet sunucunuzu görünür yapmak veya görünmez yaparak çok daha güvenlik hale gelmek, size kalmış.

FreeNet, TrueCrypt gibi bir şifreleme yazılımı kullanmanızı öneriyor, ancak FreeNet'in kullandığınız dosyaları şifreleyebilme işlevi de var.


FreeNet'in dezavantajları!

FreeNet'in dezavantajları!

FreeNet'e yeniyseniz, muhtemelen "Low Security" seçeneğini kullanacaksınız. Bir miktar arkadaş bulduktan sonra daha güvenli Dark FreeNet'e geçebilirsiniz. Dark, görünürlüğünüzün azaldığı anlamına geliyor. Artık kimse sizi tanımadan, istediğiniz konuda gözetlenme kaygısı duymadan konuşabilirsiniz.

FreeNet'in dezavantajı, güvenlik önlemleri nedeniyle internette normal dolaşmaya kıyasla daha yavaş olması. İstediğiniz bir bilgi için tüm birimlere bağlanmanız gerektiğini, bu bilgilerin bilgisayarınızda tam olarak birleştirilip şifresinin çözülmesinin gerektiğini unutmayın. FreeNet, kaç birime bağlı olduğunuzu ve güvenlik seviyenizi de gösterebiliyor, bu sayede elde edeceğiniz hızı tahmin edebiliyorsunuz.

Son derece anonim bir ağ olan FreeNet'te web'de olduğu gibi yasadışı veya etik olmayan etkinlikler de gerçekleşiyor. Bu tür etkinliklerde yer almadığınız sürece sorun yaşamayacaksınız.

Okuyucu Yorumları