iPhone 12'lerin Avrupa'daki satışı, yüksek radyasyon değeri nedeniyle tamamen yasaklanabilir

Apple, iPhone 12'lerle ilgili ciddi bir sorunla karşı karşıya. Fransa, yüksek radyasyon oranı nedeniyle iPhone 12 satışını yasakladı. Dahası bu yasak, tüm Avrupa Birliği ülkelerine de yayılabilir.

iPhone 12'lerin satışına yasak getiriyorlar

iPhone 15 lansman etkinliğinin hemen ardından, Fransa'nın radyasyon takipçi kurumu, Appla'a eşiği aşan radyasyon seviyeleri nedeniyle ülkede iPhone 12 modellerini satmayı durdurma emri verdi.

Fransa Ulusal Frekans Ajansı (ANFR), Apple’a ülkede iPhone 12 modellerinin satışını yasakladığını bildirdi. Karar, ANFR’nin akıllı telefonun Özgül Soğurma Oranının (Specific Absorption Rate – SAR) yasal olarak izin verilen sınırı aştığını tespit eden bir dizi testi sonrasında alındı. Fransa’nın dijital ekonomiden sorumlu alt bakanı Jean-Noël Barrot, Le Parisien gazetesinde yayınlanan bir röportajda bu bilgiyi paylaştı.

Avrupa Birliği’nin (AB), cep telefonlarının yayabileceği radyasyon miktarına SAR değeri adı verilen bir sınırı bulunuyor. Fransız otoritesi bulgularını diğer AB üye ülkelerindeki düzenleyicilerle de paylaşacak, bu da iPhone 12’nin daha geniş bir şekilde yasaklanmasına yol açabilir.

Reuters tarafından bildirdiği üzere Barrot, Fransız gazetesi ile yaptığı röportajda, iPhone 12’deki radyasyon sorununu çözmek için bir yazılım güncellemesinin yeterli olması gerektiğini söyledi ve Apple’ın iki hafta içinde yanıt vermesinin beklendiğini ve eğer bunu yapmazlarsa bunun şu anda dolaşımda olan tüm iPhone 12 modellerinin geri çağrılmasıyla sonuçlanabileceğini de sözlerine ekledi.

Apple, Çarşamba günü Reuters’e verdiği yanıtta, iPhone 12 modelinin birden fazla uluslararası kuruluştan sertifika aldığını ve küresel radyasyon standartlarına uygunluğunu doğruladığını belirtti. Apple ayrıca hem kendi laboratuvarlarından hem de bağımsız üçüncü taraf laboratuvarlardan çeşitli test sonuçlarını ANFR ile paylaştıklarını ve bunların hepsinin SAR düzenlemelerine ve küresel standartlara uygunluğunu doğruladığını belirtti.

Cupertinolu şirket, ANFR’nin vardığı sonuçlara katılmadığını ifade etti ve uygunluğun devam ettiğini göstermek için ajansla yakın işbirliği içinde çalışma niyetini iletti.