Sevdiği bir fotoğrafın, düzgün bir şekilde büyütülemeyecek kadar düşük bir çözünürlüğe sahip olması durumuyla karşılaşmayan yoktur herhalde. Her ne kadar yazıcı üreticilerinin, online resim servislerinin ve fotoğraf laboratuarlarının hoşuna gitmese de, düşük pikselli resimlerden büyük ve kaliteli boyutlar elde edilmesini sağlayan araçlar ve yöntemler bulunuyor. CHIP, hangi işlemleri yerine getirmeniz gerekti ğini anlatıyor ve en iyi sonucu elde etmeniz için çeşitli ipuçları veriyor. Buradaki senaryoda, ünlü Adobe Photoshop 7 resim işleme programını kullanıyoruz. fiayet farklı bir resim işleme programı kullanıyorsanız aynı işlemleri uygulayabilirsiniz. Ancak bunun için kullanaca ğınız menülerin ve filtrelerin isimleri farklı olabilir. Resimleri ve fotoğrafları büyütmek için Image menüsündeki Image Size komutunu çalıştırın. Takip eden pencerede piksel ve dosya büyüklüklerini görebilirsiniz. Buradaki Resample Image altında çeşitli enterpolasyon (ara değerlerin hesaplanması) yöntemleri bulunur. Başarılı bir sonuç elde etmek için doğru olanı seçmelisiniz.
Hangi yöntemi kullanmanız gerekiyor?
Nearest Neighbor: Grafiklerin, yani renk ve gri derecesi geçişleri içermeyen görüntülerin enterpolasyonu için en iyi yöntem piksel tekrarlamadı r. Photoshop, bu yöntemde yeni ara pikseller hesaplamaz ve bunun yerine sadece en yakında bulunan piksel değerini alarak yerleştirir. Bu fonksiyon, özel bir algoritmaya sahip olmadığı için işlem zamanından tasarruf sağlar, ancak resim içerisinde köşe ve kenarları n oluşmasına neden olur.
Bicubic: Fotoğrafları normalde bikübik yöntemle büyütmelisiniz. Bu yöntem 4x4 ölçülerinde bir alan kullanan bir algoritma ile çalışı- yor. Bunun için Photoshop 16 komşu pikseli kontrol diyor ve yeni piksel için ortalama bir ton değeri hesaplıyor. Bu yöntemin en büyük dezavantajı ise resimlerin çerçeve kenarlarında hafif ışık parlamalarının bulunması.
Bilinear: Bilinear, bikübik yöntemine benzer bir şekilde çalışır, ancak bu sefer algoritma 2x2 büyüklüğünde bir alan kullanır. Bu fonksiyon pratikte çok az kullanılır.
Dikkat edilmesi gereken diğer noktalar
- DPI (dots per inch) sayısını istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Resmin son halinde yazıcı çıktısı için 150 dpi ve ekran görüntülemesi için de 72 dpi yeterli olacaktır.
- Enterpolasyon sonrasında elde edilen sonucu iyileştirmek için, kullandığınız programın Blur filtresinden faydalanabilirsiniz.
- Resim büyüklüğünü bir seferde yüzde 140 gibi yüksek değerlerde değiştirmemelisiniz. En iyi sonucu yüzde 5 veya 10 gibi basamaklar kullanarak elde edebilirsiniz. Böylece renk basamakları daha yeterli olacaktır.