Fotoğrafları DNA'mıza kaydedecek telefonlar mı geliyor?

Bilim insanları, DNA içine fotoğraf depolamayı ve bunu geri okumayı başardı. Peki yakında tüm verilerimizi sabit diskler, flaş bellekler, microSD'ler yerine kendi DNA'larımızın içine mi saklayacağız?

Fotoğrafları DNA'mıza kaydedecek telefonlar mı geliyor?

Bilim insanları DNA dizilerinin içine iki görüntü sakladı ve daha sonra bunları geri okumayı başardı. Bu gelişme, DNA molekülünün aynı zamanda veri depolamak için de kullanılabileceğini kanıtlıyor.

Deoksiribonükleik asit, yani DNA, tüm anlıların genetik omurgası olarak biliniyor. Ancak şimdi bir grup bilim insanının bu moleküllerin üzerine kodlanmış fotoğrafları depolayıp geri aldığı bir çalışma ortaya çıktı. Böylece DNA'ların aynı zamanda veri depolamak için kullanılabileceği bir kez daha anlaşıldı.

Araştırmacılar sırasıyla 16.833 bit ve 252.504 bitten oluşan bir iki fotoğrafı DNA'ya depoladı ve ardından medyayı hatasız bir şekilde geri aldı. Çalışma ekibi, bu yeni yaklaşımın yüksek yoğunluklu veri depolama talebi için ölçeklenebilir bir çözüm sağlayabileceğini öne sürüyorlar.

Aslında daha önce de bu konuda çalışmalar yapılmış ve DNA içine veri saklamanın mümkün olduğu gösterilmişti. Ancak o çalışmada pratik değeri olmayan çok yüksek maliyetli yöntemler kullanılmıştı. Yeni çalışma ise daha pratik ve ucuz yöntemlerle bunun gerçekleşebileceğini gösteriyor. Bu da, bu teknolojinin yakın gelecekte ticarileştirilmesinin önünü açıyor.