Fotoğrafçıların öfkesi, Instagram'a etiket değiştirtti

Intsagram, yapay zeka ile yapılmış fotoğrafları etiketlemek için "Made with AI" (Yapay zeka ile yapılmış) uyarısını kullanıyordu. Ama bu etiket kısa süre önce değişti. Peki bu değişiklik neden yapıldı, yeni etikette ne yazıyor?

Fotoğrafçıların öfkesi, Instagram'a etiket değiştirtti

Yapay zeka... O artık her yerde. Gördüğünüz her görüntü, izlediğiniz her video, okuduğunuz kitap, duyduğunuz konuşmalar... Her şey ama her şey aslında yapay zeka tarafından üretilmiş olabilir ve çoğu zaman bunu ayırt etmeniz imkansız.

Bu yüzden sosyal medya platformları içeriklerin yapay zeka ürünü olup olmadığının belirtilmesini istiyor. İçerik üreticileri, örneğin YouTuber'lar, bir video yüklerken eğer yapay zekalı içerik kullanmışlarsa, içeriğin yükleme ekranında "bu videoda yapay zekayla üretilmiş içerikler var" kutusunu işaretliyor.

Aynı sorun Instagram'da da yaşanıyor. Artık çoğu paylaşım yapay zekayla üretilmiş içeriklerden oluşuyor ve Instagram bunların belirtilmesini istiyor.

Ancak paylaşımların üzerinde beliren "Yapay zekayla yapılmıştır (Made with AI)" uyarısı pek çok fotoğrafçının keyfini kaçırmış gibi görünüyor. Üstelik Instagram bunu otomatik olarak yapıyor. Yani yapay zekalı içeriği kendi yapay zekasıyla tanımayı başarıyor.

Fakat bu şimdi başka bir soruna yol açtı. Beyaz Saray'ın eski fotoğrafçısı Pete Souza, 40 yıl önce bir basketbol maçı sırasında çekilen bir fotoğrafın yüklenmesi sırasında ortaya çıkan "Yapay zekayla üretilmiştir" etiketine dikkat çekerek, Adobe'nin kırpma aracını kullanmanın ve görüntüleri düzleştirmenin bunu tetiklemiş olabileceğini dile getiriyor. Ama yapay zekalı araçlar kullanan Photoshop'ta bir fotoğrafı editlemenin bile görseli "yapay zeka ile üretmiştir" şeklinde etiketlemeye yol açması fotoğrafçıları çok kızdırdı.

Fotoğrafların meta verilerine dikkat edelim

Meta, şimdi bu uyarıyı değiştirerek, "AI Info" yani Yapay Zeka Bilgisi şeklinde bir etikete dönüştürdü.

Sorun, Adobe Photoshop gibi araçların görüntülere eklediği meta veriler nedeniyle yaşanmış gibi görünüyor. Burada bahsettiğimiz "meta", Facebook değil, görselin içine gömülen teknik bilgiler. Böylece anlıyoruz ki, bir fotoğrafın yapay zeka olarak algılanmaması için, meta içeriğini silmek/değiştirmek de aslında kullanışlı bir çözüm olabilir ama elbette sosyal medyada hızlıca fotoğraf paylaşılan bir çağda kimsenin fotoğrafların meta verilerine ulaşacak sabrı olmayabiliyor. Ama yarın yapay zekayla trollükler yapmak üzere işlere girişecek olursak diye bu bilgi kulağımızın bir köşesinde dursun.