Adobe, MAX geliştirici konferansının arifesinde Flash Player'ın 10.1 sürümünü duyurdu. 2010'un ilk yarısında gelecek olan yeni Flash, PC, Mac, Linux'ta çalıştığı gibi akıllı telefonlarda da çalışacak.
Flash, cep telefonlarında işletim sistemine dahil edilirse kullanılabiliyordu ve bu "Lite" bir sürümdü. Mobil kullanıcılar da artık normal Flash kullanabilecek. Kullanıcılar sisteme dahil olmasa da indirip kurabilecekler. Bu adım AIR uygulamalarının da cep telefonlarında doğal olarak çalıştırılabilmesi için önemli.
Flash Player 10.1 bütün akıllı cep telefonlarında hemen çalışmayacak. Symbian 60 serisi, Android, Windows Mobile ve Palm webOS kullanan cep telefonlarında tam sürüm Flash daha sonra gelecek. Yılsonundan önce Windows Mobile 6.5 ve Palm webOS için geliştirici betası çıkacak. 2010 başlarında da Android ve Symbian için beta çıkacak.
Haberin devamında: AIR da neyin nesi?
Flash Lite'dan olgun ve dolgun bir Flash'a
Günümüzde yeni cep telefonlarının yüzde 40'ında basit Flash Lite bulunuyor. Ama gelecek yıl tam sürüm Flash'a kavuşacaklar. Flash 10.1'in final sürümünün 2010'un ilk yarısında çıkmasıyla birlikte bunu destekleyen yeni cihazlarında piyasaya ulaşması bekleniyor.
Flash yeni cihazlara yüklü gelmezse ya da otomatik güncelleme ile sunulmazsa, online uygulama dükkanları tarafından sunulacak. Flash içerik görüntülemek isteyen kullanıcıların da masaüstü kullanıcıların internet tarayıcılarda aldıklarına benzer indirme önerileri alması mümkün. Adobe'dan Barclay "Hedefimiz kurmayı ve güncel tutmayı çok kolay hale getirmek." Diyor.
Google, Adobe ile birlikte Android Flash Player üzerinde çalışıyor. Adobe'un yılın başlarında açıkladığı Open Screen projesine de katılan Google oldukça pragmatik davranıyor. Google'ın de Flash Player ve AIR'ı Chrome işletim sistemine dahil etmesi mümkün. Flash video, grafik ve script için, AIR ise Flash'ı tam kapsamlı uygulamalara dönüştürüyor.
Chrome, HTML 5, Tegra, Snapdragon ve dahası...
Daha önce Chrome ürün yöneticisi Ian Fette, Google'ın kendi geliştirici konferansında bununla çelişen açıklamalarda bulunmuştu. İnternet üzerindeki videoları Flash'tan, HTML 5'te yer alan codec'lere kaymasını umduğunu belirtmişti. "İnternet tarayıcıda 50 resim formatı desteklemek zorundayız ve bu karışık. Video için bunu daha basit hale getirmek istiyoruz." demişti. Elbette internetteki videoları yüzde 75'i Flash kullandığı için Flasht'tan pek kaçış yok.
Flash ile ilgili meselelerden biri de cep telefonlarının içeriği gösterecek kadar güçlü donanıma sahip olması. Tom Barclay'e göre mevcut içeriğin çoğu bu çalışacak. Yeni Flash Player grafik hızlandırma ve video decoding özelliklerinden faydalanıyor. Çeşitli kod geliştirmeleri sayesinde yazılımın render performansında yüzde 87 artış, bellek tüketiminde ise yüzde 55 düşüş sağlandığı belirtiliyor.
Adobe, Qualcomm'un Snapdragon çipleri için özel optimizasyon yaptı. Bu da Toshiba TG01 ve SmartBook gibi üst düzey cihazlarda daha iyi performans anlamına geliyor. İnce ayarlama yapılan çipler arasında Nvidia'nın Tegra ve Ion çipleri de yer alıyor.