2009 cep telefonları piyasasında oldukça hareketli ve rekabetle dolu geçti. Palm Pre ve HTC Droic Eris, Motorola Droid gibi ciddi iPhone rakipleri var.
Apple donanım ve yazılım açısından iPhone'u daha da geliştirdi. Şirketlerde BlackBerry tercih edilirken güvenlik geliştirmeleriyle iPhone ve Android cepler de tercih edilir oldu.
Ancak daha gidilecek çok yol var, bu akıllı telefonlar her ne kadar gelişmiş görünseler de pek çok açıdan gerekli olgunluğa erişmiş değiller. 2010 yılı, cep telefonlarında pek çok gelişmeye şahit olacak.
Şirketler ve kullanıcılar, yeni yılda her şeyden önce daha uzun pil ömrü, daha çok işlem gücü gibi temel gelişmeler istiyor. İşte bu tür süregelen isteklerin yanında, kullanıcıların görmek istediği farklı özellikler...
iPhone'un 2010 yılı
iPhone'a Flash desteği hala gelmiş değil. SilverLight desteğinin olması iyi ama internet üzerinde zengin flash içeriğine iPhone erişemiyor. HTC'nin Sense arayüzünde bulunan e-posta önbakışı gibi zengin özellikler de iPhone'da yok.
iPhone'un şirket kullanımında yaygınlaşması için Apple'ın şirket departmanlarının uzaktan yönetimine imkan tanıması gerekiyor. Dahası güçlü güvenlik özellikleri gerekiyor. Exchange Server desteği gibi bir Mac OS X Snow Leopard tabanlı sunucu yönetimi gerekiyor. BlackBerry bu açıdan çok başarılı.
iPhone'un Wi-Fi türevi kablosuz yerel ağ erişim imkanlarının arttırılması gerekiyor. Yerel bir yazıcıdan iPhone'a gelen e-posta'nın çıkışı kolayca alınabilmeli. iPhone'un oyun çeşidi artarken neden PSP tarzı multiplayer oyunlara önem verilmesin?
Blackberry ne yapacak
BlackBerry gerçek zamanlı mesajlaşma yetenekleri sunan, kendi özel bağlantı ve yönetim seçenekleriyle işleri hızlandıran gerçek bir iş telefonu.
Research in Motion'un düşük bantgenişliğine sahip ağlar için bile optimize bağlantısı ile hayatı kolaylaştırıyor. Ancak 3G ile hız arttı ve atık daha zengin internet içeriğine erişimin optimize edilmesi gerekiyor.
İşte bu yüzden RIM yeni bir internet tarayıcı entegre edecek. RIM, WebKit motoru kullanan bir tarayıcının geliştiricisini satın aldı. Bu aynı zamanda kablosuz genişbant internet imkanlarının da değerlendirileceğine işaret ediyor.
Ancak RIM'in BlackBerry tasarımını da baştan ele alması gerektiği konuşuluyor. Storm'dan daha başarılı bir model isteniyor. Basmatik değil de gerçek dokunmatik tüketiciler arasında yeğleniyor. BlackBerry tutkunları elbette ürünün QWERTY klavyesinden vazgeçemeyecektir.
Bütün cep telefonlarına gelebilir
Mobil para gittikçe yaklaşıyor, cüzdan yerine cep telefonu bir gün yeterli olacak. SMS ile para transferi, kredi kartı yerine kablosuz şifreli bağlantı ile fon transferi gibi seçenekler mevcut.
Akıllı cep telefonlarının önemi, ödeme yaptıktan sonra internet bankacılığıyla durumu kontrol edebilmek. Cep telefonları zaten EFT gibi işlemlerde SMS ile doğrulamada kullanılıyor. Bunun bir adım daha ötesine geçilebilir.
Akbil, E-bil gibi elektronik biletlerin yerini cep telefonları alabilir. Böylece metro, tramvay, otobüs gibi toplu taşıma araçlarına cep telefonu yanında olan herkes binebilir ve ücreti kolayca ödeyebilir. Takside, mağazada kısacası paranın geçtiği her yerde cep telefonu kullanılabilir.
Ama bunun güvenlik yönünden de milyonların günlük kullanımına sunulacak hale gelmesi tamamen ayrı bir mesele.