Firefox öyle bir rest çekti ki...

Firefox'tan herkesi şok eden büyük rest: Özgür tilki dev internet sitesine bakın nasıl savaş açtı...

Firefox'tan şok eden rest!

Internet Explorer'dan sonra dünyanın en popüler 2. internet tarayıcısı Firefox'un geliştiricileri, YouTube'un seçtiği codec'i desteklemeyeceklerini açıkladılar.

Geçtiğimiz günlerde Flash yerine HTML5 video oynatıcı denemelerine başlayan YouTube, H.264 video codec'i seçti. Mozilla ise HTML5'i desteklemelerine karşın, H.264'ü Firefox'a eklemeye niyetleri olmadığını çok kesin ve net bir dille ifade etti.

H.264 yüksek kalitede görüntüyü verimli boyutlarda sunabilen, gelişmiş ve popüler bir codec. Tek sorunu ise lisanslı olması, yani Firefox'a bu codec'i eklemek demek, Mozilla için büyük masraf demek.

Mozilla'nın açıklamasına göre H.264 internette standart hale gelirse, lisans ücretleri bir bariyer oluşturacak. Bu standarda uygun tarayıcı yapmak isteyen yeni geliştiriciler, ücreti karşılayamadıkları için uygun bir tarayıcı yapamayacak, piyasaya giremeyecek. Bu internet geliştiricileri ve video içerik üreticileri için bir engel oluşturacak.

İşte H.264'ün bir yıllık ücreti!

İşte H.264'ün bir yıllık ücreti!
Patent ücretleri hiç de ucuz değil

Mozilla kendi lisans ücretini ödese de, kendisiyle yakın çalışmalar yürüten pek çok girişime ağır bir maliyet yükleneceğini belirtti.

Mozilla'nın H.264'ü sayısız iş ortağının özgürce kullanabileceği bir şekilde lisanslamasına da imkan yok. Yani Mozilla senede 5 milyon dolar ödemeye razı olsa da, özellikle Linux geliştiricileri, Wikimedia ve Participatory Culture Foundation gibi kurumlar açıkta kalıyor.

Bugün başarılan işlerin, HTML, CSS, JavaScript için lisans ücreti olsaydı başarılamayacağını belirten Mozilla, H.264 yerine ücretsiz Ogg Theora kullanılmasını istiyor. Mozilla, Apple, Microsoft ve Google kendi aralarında anlaşamadığı içinde HTML5 standardının, standart codec'i henüz belli değil.

Apple Ogg theora'nın donanım desteğini beğenmiyor ve patentinin şüpheli olduğunu söylüyor, H.264'ü şart koşuyor. Google iki tarafa da oynuyor ve Ogg'un YouTube gibi bir site için yeterince yüksek performansa sahip olmadığını söylüyor. Microsoft ise tartışmaya pek karışmıyor, daha IE'ye HTML5 desteği koymadığı için geriden geliyor.

Google ne yapacak?

Google ne yapacak?
Google'ın 2 seçeneği var

Google'ın deneysel HTML5 video oynatıcısının H.264 kullanılması, Google ve Apple'ın el ele H.264'ü yaygınlaştırabileceğini ortaya koyuyor.

Video kalitesi yüksek olacaktır ama internette alnının teriyle bir şeyler geliştirmek isteyenler de ağır bir darbe alacaktır. İnternette belirli işler uzun vadede bu tür kararlar ise sadece dev şirketlerin tekeline girebilir. İşte bu yüzden Mozilla'nın sözlerine kulak verilmesi gerekiyor.

Ancak Ogg Theora da kimseyi tatmin etmiyor, Mozilla'nın kazanması için daha iyi bir alternatife ihtiyacı var. İşte burada Google'ın On2 Technologies'i satın alma çabaları devreye giriyor. Eğer Google bu firmayı satın alırsa On2'nun codec'leri için açık kaynak, lisans ücretsiz seçenekler sunabilecek.

On2'nun VP3 codec'i Ogg Theora'nın temelini oluşturuyor ve üçüncü bir alternatif sunuyor.

Okuyucu Yorumları