Tarayıcıların üç devinin yeni sürümleri Internet Explorer 9 , Mozilla Firefox 4 ve Google Chrome 10 hemen hemen aynı zamanda yayınlandılar. Peki bu tarayıcılardan 'en iyisi' hangisi? CHIP Online, bu zor sorunun cevabını tarayıcıları farklı yönlerden inceleyerek ve test ederek aradı.
Görünümden eklenti desteğine, güvenlikten performansa üç tarayıcının tüm eksilerini ve artılarını araştırdık, test ettik. Hangi tarayıcının kazandığını Sonuç sayfamızda öğrenebileceksiniz. Şimdi hazırsanız sonraki sayfamızda Görünüm ve Kullanım Kolaylığı incelememizle teste başlayabiliriz.
Bu arada, eğer bu tarayıcıları hala indirmediyseniz, aşağıdaki bağlantıları kullanarak hemen yükleyebilirsiniz.
İndirin: Mozilla Firefox 4
İndirin: Internet Explorer 9
İndirin: Chrome 10
Görünüm ve kullanım kolaylığı
Internet Explorer 9
4/5 puan
Google Chrome ile tanıştığımız sade ara yüz, şimdi de Internet Explorer 9'da ortaya çıkıyor. Sadeleştirilmiş temiz ara yüzde göze tek çarpan, ziyaret ettiğimiz web sitesi oluyor. Ek arama çubuğu kaldırılmış ve arama işlevi URL çubuğuna eklenmiş. Sekmeler ise URL satırının sağında beliriyor ve başlangıçta biraz karışık görünebiliyor. Sekmeleri ekranın sağına veya soluna sürükleyerek ekranın yarısını kaplamasını sağlayabiliyorsunuz. Ziyaret ettiğiniz web sitesine göre Jump List'ler faydalı bazı kısayollar sağlayabiliyor. Ara yüzü değiştirmek ise pek mümkün değil. IE9'un görünümünden hoşlanmıyorsanız buna alışmaktan başka çareniz yok.
Firefox 4
5/5 puan
Firefox'un ara yüzü inanılmaz derecede toplu ve basit görünüyor. Birçok işlev turuncu 'Firefox' düğmesi altında toplanıyor. Ara yüzde Geri ve İleri gezinti düğmelerinin yanında 'Giriş', 'Yer imleri' ve 'Sekmeleri gruplandır' düğmeleri yer alıyor. Sekme alanından kazanmak için bir sekmeye sağ tıklayıp onu uygulama sekmesine dönüştürmeniz mümkün. Yeni panaroma işlevi ise birçok sekme açık olduğunda sekmeleri gruplandırmanızı sağlıyor. Firefox 4'ü diğerlerinden farklı yapan en önemli özellik ise ara yüzün esnekliği ve yüksek derecede özelleştirilebilmesi. Firefox Sync adındaki eşitleme özelliği de artık eklenti olmak yerine tarayıcıyla entegre olarak geliyor.
Chrome 10
5/5 puan
Chrome, sade ve basit olma çizgisini sürdürüyor. URL satırındaki otomatik tamamlama oldukça akıllı bir yapıya sahip. Yeni hızlı çevirme özelliği sayesinde, yeni bir sekme açtığınızda sık ziyaret ettiğiniz web siteleri arasından bir seçim yapıp o siteyi kolaylıkla ziyaret edebiliyorsunuz. IE'de olduğu gibi sekmeleri ekranın sağ veya sol tarafına sürükleyerek ekranın yarısını kaplamasını sağlamanız da mümkün. Sayfaları Google Translate ile çevirebilme işlevi ise tarayıcıya oldukça iyi entegre edilmiş ve sorunsuz çalışıyor. Firefox gibi Google da diğer bilgisayarlar arasında eşitleme yapabiliyor.
Sonuç: Firefox 4'ün yüksek özelleştirilebilme potansiyeli, Chrome'un ise URL çubuğunda yaptığı otomatik tamamlama ve Hızlı Çevir özellikleri, iki tarayacıyı bu kategoride IE9'un önüne taşıyor.
Eklentiler: Hangi tarayıcı en esnek?
Internet Explorer 9
3.5/5 puan
Internet Explorer denince eklenti sözcüğü akla gelen son şeylerden. Sunulan eklentilerin bir çoğu aramayla ilgili ve zengin bir eklenti içeriği mevcut değil.
Firefox 4
5/5 puan
Firefox'un eklentileri sizi adeta başka bir boyuta taşıyor. Tarayıcıda teknik olarak değişiklikler yapabileceğiniz eklentilerden görünümü özelleştirmenize izin veren eklentilere sayısız eklenti bulmanız mümkün. Ancak eklentilerin en önemli sorunu, Firefox'un başlangıcını önemli derecede yavaşlatabilmesi.
Chrome
4/5 puan
Chrome, Internet Explorer'a göre çok daha fazla faydalı eklenti sunsa da Firefox'tan hala geride. Eklentileri yüklemek ise oldukça kolay. Eklenti sitesine gittiğinizde 'Chrome'a ekle' düğmesine basmanız yeterli. Ancak çok fazla eklenti yüklemeniz tarayıcıyı yavaşlatabiliyor
Sonuç: Firefox 4, sunduğu geniş eklenti çeşitliliğiyle bu kategoride ipi göğüslüyor.
En güvenli tarayıcı hangisi?
Internet Explorer 9
4/5 puan
Internet Explorer geçmşite yaşadığı güvenlik problemleriyle biliniyor. Son sürümde ise internette daha güvenli bir şekilde gezinmek mümkün. Bunun için iki yeni güvenlik aracı sunuluyor: İzleme koruması ve ActiveX filtresi.
'Kara listeler' sayesinde reklam sitelerinin izleme davranışı kontrol altına alınabiliyor. Bu koruma, Firefox 4'deki 'gönüllü' korumadan çok daha iyi bir güvenlik sağlıyor. ActiveX filtresi sayesinde ise tarayıcı bir site içindeki ActiveX öğelerini engelleyebiliyor.
Firefox
4/5 puan
Yeni 'beni izleme' üst bilgisi sayesinde gönüllü sitelere sizi izlememesini bildirebiliyor, bu sayede ilgili sitelerin izleme çerezleri bırakmasına engel olabiliyorsunuz. İşlev teoride kulağa hoş gelse de pratikte bazı sorunlar var: İşlevi kullanmak, reklamcıların insafına kalıyor.
Diğer yeni bir özellik ise HTTPS güvenlikli sayfaların daha kolay tanınabilmesi. HTTPS, sayfaları PC'niz ile sunucu arasında şifreleyen bir protokol. Firefox 4'de bu tür bir siteye girdiğinizde URL çubuğunun solunda bir düğme ve güvenlik bilgileri görüntüleniyor.
Chrome 10
5/5 puan
Chrome, 'Beni izleme' özelliğine kendinden sahip değil. Buna benzer bir işleve sahip olmak için 'Keep My Opt Outs' adındaki eklentiyi yüklemeniz gerekiyor. 'Kişisel Engelleme Listesi' için de aynı şeyler geçerli. Ancak olta saldırısı ve zararlı koruması varsayılan olarak etkin bulunuyor.
Chrome, 'Sandbox' adındaki özellik sayesinde potansiyel olarak tehlike barındıran işlemleri, uygulamadan farklı bir 'kum havuzu' içerisinde çalıştırıyor ve bununla güvenliği önemli derecede geliştiriyor. Zararlı olmasından şüphe duyulan tüm Flash içeriği de sandbox içerisinde çalıştırılıyor. Her sekme ayrı bir işlem olarak çalıştırıldığından bir sekme kilitlendiğinde, diğerlerini etkilemeden sadece o sekmeyi kapatmanız mümkün oluyor. Diğer önemli bir nokta ise, Google'ın güvenlik yeni güvenlik açıklarında elini daha çabuk tutması ve gerekli tedbiri daha hızlı alması.
Sonuç: Yüzde yüz güvenlik elde etmek hiçbir tarayıcıda mümkün değil. Ancak üç tarayıcı da bu alanda önemli ilerleme kaydetti. Chrome'un Sandbox özelliği ise güvenlikte onu rakiplerinin önüne çıkartıyor.
Hız testleri: En hızlı tarayıcı hangisi?
Internet Explorer 9
5/5 puan
Internet Explorer 9, Acid 3 testlerini 100 üzerinden 95 puanla tamamlıyor. Bunun anlamı ise W3C standartlarının neredeyse tümünün desteklendiği. Önceki sürüm ise bu testten ancak 22 puan alabilmişti.
IE9, JavaScript hız testi SunSpider JavaScript'te de ortalama 225.1 milisaniye ile rakiplerini geride bırakıyor. Tarayıcı bu başarısını yeni Chakra JavaScript motoruna borçlu.
IE9, donanım hızlandırması sayesinde yoğun grafiklere sayip sitelerde de sağladığı yüksek çerçeve/saniye oranı ile rakiplerini geride bırakıyor.
Firefox 4
3.5/5 puan
Firefox 4 de ekran kartınızı kullanarak donanımsal hızlandırma sağlıyor, ancak bu hızlandırma Internet Explorer'daki kadar başarılı değil. Bunun yanında donanım hızlandırmalı bir pencereyi taşıdığımızda bazı donmalarla karşılaştık.
Firefox, JavaScript'te ise 275.4ms ile çok az bir farkla IE9'un gerisinde.
Chrome 10
4/5 puan
Tarayıcı Web standartları testinden 100 puanla geçmeyi başardı (Acid 3 testleri). V8 hız testinden 8708 puan almayı başaran tarayıcının Peacekeeper puanı ise 9865. JavaScript testinde ise 296.0ms ile Firefox 4'ün sadece biraz gerisinde.
Chrome'un inanılmaz hızlı tepki süresini düşündüğümüzde ve buradaki performans farklarının çok küçük olduğunu hesaba kattığımızda, Chrome'un Firefox'u geçtiğini ve Internet Explorer ile yaklaşık olarak aynı seviyede bulunduğunu söyleyebiliriz.
Sonuç: Internet Explorer 9, JavaScript'i en hızlı tarayıcı olmaktan da öte, donanım hızlandırmayı en iyi sağlayan tarayıcı.
Ve sonuçlar. İşte testimizin galibi...
Ve sonuçlar. İşte testimizin galibi...
Birinci: Chrome 10 (18/20 puan)
Chrome, grafik hızlandırmasındaki performansı ile göz doldurduğu gibi sörf sırasında da tarayıcılar arasında en hızlı hissi sağlıyor. Web sitelerini tercüme etme ve eşitleme özellikleri oldukça hoş. Bunun yanında güvenlikte de sandbox koruması ile öne çıkıyor. Eklenti desteği, Firefox'daki kadar olmasa da oldukça yüksek.
İkinci: Firefox 4 (17.5/20 puan)
Yeni ara yüz oldukça çekici bir görünüme sahip ve bir o kadar da özelleştirmeye izin veriyor. Siteleri simge haline getirebildiğiniz uygulama sekmeleri ise oldukça faydalı bir özellik. Tarayıcının sörf hızı da oldukça yüksek, tabi zaman zaman yaşadığımız takılmaları saymazsak.
Üçüncü: Internet Explorer 9 (16.5/20 puan)
Internet Explorer 9, hız testlerimizde en hızlı tarayıcı olarak öne çıktı. Ayrıca izleme koruması özelliği sayesinde reklam ağlarına karşı korunma sağlamak mümkün. Ancak tarayıcı eklenti desteğinde rakiplerine kıyasla geride kalıyor.
İndirin: Mozilla Firefox 4
İndirin: Internet Explorer 9
İndirin: Chrome 10