Uluslararası futbol yönetim organının FIFA'nın yaptığı açıklamaya göre 2022 Dünya Kupası, yarı otomatik ofsayt teknolojisi (SAOT) olarak bilinen güncellenmiş bir VAR (yardımcı video hakem) sistemine sahne olacak. SAOT, FIFA'nın Rusya'daki 2018 Dünya Kupası'nda ilk kez kullanılan eski (ve hala tartışmalı) VAR sisteminin yerini alacak. Yeni sistem, her oyuncunun uzuvlarında 29 farklı veri noktası da dahil olmak üzere, hem topun hem de her bir oyuncunun pozisyonunu takip edecek 12 stadyum kamerasından oluşuyor. Bunun da ötesinde, her maçta bir oyuncunun vuruş anındaki pozisyonu hakkında canlı veri sağlayan hareket sensörü ile donatılmış bir top kullanılacak.
FIFA, SOAT'ın hakemlerin ofsayt kararlarında daha hızlı ve daha doğru kararlar almasına yardımcı olacağını düşünüyor. FIFA Hakem Komitesi Başkanı Pierluigi Collina yaptığı açıklamada "VAR'ın futbol üzerinde şimdiden çok olumlu bir etkisi oldu ve büyük hataların sayısının şimdiden önemli ölçüde azaldığını görebiliyoruz. Yarı otomatik ofsayt teknolojisinin bizi bir adım daha ileriye götürmesini bekliyoruz" dedi.
ESPN'in söylediğine göre yeni sistem, VAR ile ofsayt kararı vermek için gereken ortalama süre olan 70 saniyeyi 25 saniyeye düşürecek. Eski VAR sistemi, ofsayt çizgilerinin manuel olarak çizilmesini ve vuruş noktasının hesaplanmasını gerektiriyordu. FIFA yetkilileri, SOAT'ın hem top verilerini hem de kameralardan gelen uzuv izleme verilerini kullanarak hem ofsayt çizgisini hem de vuruş noktasını saniyeler içinde otomatik olarak seçeceğini iddia ediyor. Daha sonra bu karar insan yetkililer tarafından manuel olarak onaylayacak. Her karara ulaşılmasının ardından, ofsayt kararını görselleştiren bir 3D animasyon seyircilere gösterilecek.
Katar'daki 2022 Dünya Kupası gibi küresel bir etkinlikte tamamen yeni bir sanal hakem sistemini tanıtmak riskli gibi görünebilir. Ama geçtiğimiz yıl Katar'daki Arap Kupası'nda ve bu yıl FIFA Dünya Kulüpler Kupası'nda SOAT'ın daha temel bir versiyonunun denemeleri yapıldığını hatırlamakta yarar var..