Oyun dünyasında birbiri ile kıyaslanan birçok isim vardır. Hemen her türde yarışan yapımlar arasında, şüphesiz PES ve FIFA ikilisinin rekabeti dillere destan olacak cinsten.
90'lı yılların sonunda, kendi açtığı kulvarda hüküm süren FIFA, Winning Eleven, yani günümüzde Pro Evolution Soccer - PES olarak adlandırılan oyunun dev çıkışı ile resmen yerinden olmuştu. Ta ki FIFA 2011'e kadar uzun süre futbol oyununda kendi tarzını yaratmayı başaran PES, bu tarihten sonra gerileme devrine geçmişti.
FIFA cephesindeyse işler hiç olmadığı kadar iyi gitmiş ve seri bir anda yıllardır yapamadığını yapmayı başarmıştı. Pek tabi FIFA'nın bu dev yükselişi, Konami'nin de dikkatinden kaçmadı ve Uzak Doğu'lu yapımcı, PES 2015 ile birlikte yeniden yarışa ortak oldu. Bizler de PES'in yıllar sonra gelen yükselişinin fırsat bilip, aylardır deneyim ettiğimiz FIFA 15 ve PES 2015 oyunlarını şöyle bir karşılaştıralım dedik...
Grafik konusunda yarış bir tık daha ileriye gitti
Malum; bu yıl, geçen dört senenin ardından yine elle tutulur bir rekabet söz konusu olduğu için her iki oyunu da olabildiğince yakından inceledik. İlk olarak karşımıza çıkan arabirimden söz etmek istiyoruz. Eğer o eski Winning Eleven mantığında bir oyun arıyorsanız ve biraz da nostalji istiyorsanız, PES 2015'in kullandığı arabirim tam size göre demektir. Fakat daha modern ve keskin geçişlere sahip bir ara birim peşindeyseniz, o zaman FIFA 2015 menülerinde kaybolacaksınız.
Hangisinin daha iyi olduğunu tartışacak değiliz ama her iki oyunun da henüz ilk menüden büyük farklılıklar göstermesi dikkate değer.
Gelelim ikinci büyük unsura: Grafik. Her iki oyun da, geçen zaman içerisinde grafik kalitesini düzenli olarak arttırdı. 2011 yılından beri FIFA cephesinde açık ara gözlemlenen bu fark, son iki yıldır PES için de geçerli. Konami'nin hayata geçirdiği Fox Engine isimli grafik motoru, geçen seneye kıyasla büyük bir fark yaratmış durumda. Resmen "eskimiş" olan grafiklere hayat vermeyi başaran Konami, daha detaylı yüz, vücut ve ortam şekillerini beğenimize sunmayı başarmış.
Diğer taraftan FIFA da boş durmamış ve zaten iyi olan grafik detaylarını daha da geliştirmiş. Artık futbolcuların ağız, göz ve kulak gibi daha spesifik detaylarında yapılan ince işçilik sayesinde, kendilerini gerçekten ayırmak bir hayli zor.
Gerçek futbola yaklaşmanın esas sırrı: Atmosfer
Grafiklerin belki de en büyük fark yarattığı nokta sanıyoruz stadyumlar. Futbol hayranlarının büyük ilgisi çeken stadyumlar ve oyuna etkileri, FIFA tarafından uzun yıllardır takip ediliyor. Nitekim PES 2015 bu konuda yine büyük bir girişimde bulunmuş değil. Halen stadyum ve seyirciler oyundan çok kopuk duruyorken, FIFA bizleri resmen birilerinin izlediğini hissettirebilecek durumda. Ayrıca PES 2015'te kullanılan seyirci grafiklerinin halen piksel haline olduğuna değinmeden de geçemeyeceğiz.
Yine de PES, lisanslarını alabildiği Real Madrid ve Machester United gibi takımlar için çok daha detaylı sahalar yapmış ki istese çok daha fazlasını yapabileceğini buradan görmek mümkün.
Gelelim oyun yapısına... FIFA yine emin adımlarla devam ediyor yoluna. Hareket açısından futbolcular ve oyunun geneli, önceki yapımlara göre biraz daha hızlı. PES'e kıyasla oyucuların sanki ağırlığı yokmuş desek yeridir ki bu da FIFA'nın tarzına ziyadesiyle uyan bir gelişme. PES 2015'te ise oyuncuların sahadaki mücadele hissi biraz daha baskın. Hele bir de zaman zaman FIFA'daki oyuncuların yarattığı robotluk durumunu da işin içine katarsak, PES'in oyuncuları saha içerisinde kullanma anlamında biraz daha ilerde olduğunu söyleyebiliriz.
Doğruyu söylemek gerekirse, grafiksel anlamda FIFA halen önde. Ama aradaki farkın önceki seneler kadar açık olmadığı da kesin.
Fizik motoru ve gerçekçilik üst seviyede
Evet, oyuncuların "varoluş" hissiyatları PES 2015'te daha baskın ama bu onu daha iyi bir oyun haline getirmiyor. Daha ziyade FIFA'yı, PES severler için daha zor oynanan bir yapım haline dönüştürüyor ki zaten uzun yıllardır PES oynayanların FIFA'yı sevmemelerinin en büyük sebeplerinin başında, oyuncu kontrolleri yatar.
Oyuncular haricinde top konusunda da kendisini geliştiren PES 2015, burada da bir artıya sahip. Yine de FIFA'nın dört sene önce yaptığı bazı yenilikleri oyuna ancak ekliyor olması da farklı bir açıdan eksi manası taşıyor.
FIFA cephesindeyse top yine olması gerektiği gibi bir fizik motoruna sahip. Anlayacağınız herhangi bir balon durumu söz konusu değil. Ayrıca saha içerisindeki yapay zekanın her iki oyunda da olabildiğince düzgün çalıştığına değinmek istiyoruz. Taktiklere anında cevap veren, doğru zamanda doğru yerde olmayı başaran takım arkadaşları ile futbol oyunu oynamak gerçekten harika.
Tüm bu yeniliklerin haricinde her yıl olduğu gibi FIFA tarafından dev bir lisans havuzu bulunurken, PES'in lisans yoksunu bir şekilde piyasaya çıkması ürpertici. Fakat PES'in, en azından PC oyuncuları için Türkçe yamasının bulunması, ülkemizdeki oyun severler için büyük bir fark yaratarak, tüm lisansları göz ardı etmelerini sağlayabiliyor.
Ultimate Team mod yine zirvede
PES 2015'te, daha önce olmadığı kadar çok yeni oyun modu ile karşılaşıyoruz. Özellikle FIFA gibi bir rakibe karşı kesinlikle çoktan yapılması gereken bir hareketti bu; geç oldu belki ama en azından aradaki bir farkı daha kapatabildi.
Özellikle myClub mod'u büyük ilgi çekmeyi başardı ama şunun altını çizmekte fayda var; halen FIFA'nın yarattığı Ultimate Team modunun yanından bile geçebilecek seviyede değil.
Son olarak oyunların sunumlarındaki farkı da göz ardı edemedik. Hem kamera açıları, hem spiker, hem de seyirci tepkileri baz aldığımızda FIFA 2015'in yine PES'ten bir adım ileride olduğunu görüyoruz. Sözün özü, biz yine FIFA diyoruz ama son dört yıla göre kıyasladığımızda PES 2015 ile yapılan gelişmelerin ne kadar büyük olduğunu da göz ardı etmiyoruz.
Anlayacağınız eğer iyi bir PES hayranıysanız, yeni yapım ile yüzünüz iyice gülmüş demektir. Fakat PES 2015'i beğendiyseniz, size tavsiyemiz bir de FIFA 2015'e bakmanız. Belki bu yıl aradaki farkı daha farkı bir şekilde gözlemleyebilir, her iki oyunun da kendi artılarını masaya yatırarak esasen nasıl bir futbol oyunu oynamak istediğinizi daha net bir şekilde görebilirsiniz.