Ferrari F80: Şimdiye kadarki en güçlü yol otomobili mi?

Ferrari'nin yeni hiper otomobili F80, sürüş yaptığı pisti analiz ederek sürücüye önüne çıkacak düzlükleri, virajları, rampaları analiz ediyor, daha fazla güce ihtiyaç duyulduğunda "Boost Optimization" özelliğini devreye sokuyor.

Ferrari F80: Şimdiye kadarki en güçlü yol otomobili mi?

Yapay zeka otomobil sürücülerini işsiz bırakmaya hazırlanırken, co-pilotları da es geçmeyecek gibi görünüyor. Spor otomobil üreticisi Ferrari'nin yeni hiper otomobili F80'de aracın yapay zekası, sürücü için adeta bir co-pilot görevi görüyor.

F80'nin "Boost Optimization" özelliği, pistin düzlüklerini ve virajlarını okuyup kaydederken sürücünün başka bir işlem yapmasına gerek kalmadan mümkün olan en iyi tur zamanını elde etmeye yardımcı olmak için araca daha fazla güç sağlıyor.

Araç sahipleri, sürüş boyunca mümkün olduğunca uzun süre tutarlı miktarda elektrik gücü elde etmek için "Performans" modunda Boost Optimization'ı kullanabiliyor veya pil gücünü hızlı bir şekilde kaybetme pahasına doğru zamanlarda boost gücünü maksimuma çıkarmak için "Qualify" modunu seçebiliyor.

Bu arada, Ferrari'nin SF90 Stradale ve 296 GTB'sinin aksine, F80'nin tam elektrikli sürüş modu yok.

F80, 900 beygir gücü üreten arka V6 motorlu 4WD güç aktarma organına sahip ve üç elektrik motoruyla birleştirildiğinde 1.200 beygir gücünde maksimum güç çıkışına ulaşıyor. Ferrari, bunun F80'i "şimdiye kadarki en güçlü yol otomobili" yaptığını belirtiyor.

799 kişi aracı satın aldı

F80 ayrıca virajlarda optimum dengeyi korumak için yere basma kuvvetini artırabilen "dijital ikiz" yan kayma kontrol sistemi ve aktif aerodinamik özelliklere sahip.

Ferrari'nin F80 modeli, 3 milyon dolardan fazla bir fiyat etiketine sahip. Araç yalnızca 799 adet üretilecek ama satın almak için hemen oturup para saymaya başlamayın. Çünkü tüm üretim şimdiden satıldı ve sahipleri belli...