FBI, Trump'a suikast düzenleyen kişinin telefonu sadece 1 saatte kırmayı başardı

FBI, Donald Trump'a suikast düzenleyen saldırgan Thomas Matthew Crooks’un telefonunu sadece 40 dakikada kırarak verilerine ulaşabildiğini duyurdu.

Trump'a suikast düzenleyen kişinin telefonunu sadece 1 saatte kırdılar

Bloomberg ve The Washington Post’un haberlerine göre FBI, Donald Trump'a suikast düzenleyen saldırganın telefonunun kilidini açmak için mobil adli tıp şirketi Cellebrite’ın yayınlanmamış bir aracını kullandı ve telefonun kilidini bir saatten kısa bir sürede açtı.

FBI’ın Pittsburgh saha ofisindeki müfettişler ilk önce suikastçi Thomas Matthew Crooks’un telefonunu Cellebrite aracıyla açmaya çalıştı ancak bunu başaramadı. Soruşturmaya aşina olan kişilerin Bloomberg’e söylediğine göre telefon Pazar günü Quantico, Virginia’daki FBI laboratuvarına gönderildi ve burada ajanlar Cellebrite’ın federal ekibini aradı. Cellebrite, FBI’a henüz geliştirilme aşamasında olan ve Crooks’un telefonunun kilidini 40 dakika içinde açmayı başaran yayınlanmamış bir araç gönderdi.

FBI'ın Crooks'un telefonunun kilidini açma hızı, son yıllarda mobil cihaz adli araçlarındaki (MDTF'ler) gelişmelerin önemli bir göstergesi. Ancak araştırmacıların şu anda piyasada bulunan araçları kullanarak telefonu kıramaması, işletim sistemlerindeki gelişmelerin bu araçları ne kadar hızlı bir şekilde eskitebildiğini de gösteriyor.

Crooks’un Android işletim sistemiyle çalışan yeni bir Samsung telefonu vardı. 404 Media tarafından elde edilen dahili Cellebrite belgeleri, şu anda piyasada bulunan Cellebrite araçlarının, iOS 17.4 veya daha yenisini çalıştıran birçok telefonun yanı sıra kapatılmış Google Pixel 6, 7 ve 8 telefonların kilidini açamadığı gösteriyor.

Basında ortaya çıkan çeşitli haberlere göre, Çarşamba günü Kongre üyeleriyle yapılan bir bilgilendirme sırasında FBI, Crooks’un eski Başkan Donald Trump’ın kamuoyu önüne çıkma tarihlerinin yanı sıra Chicago’daki Demokratik Ulusal Kongre tarihlerini de aradığını söyledi. Ayrıca Crooks’un FBI Direktörü Christopher Wray ve Başsavcı Merrick Garland gibi önde gelen isimleri de araştırdığı bildirildi.