İnternet Suçları Şikayet Merkezi'ne göre, suçlular Google ve Bing gibi arama motoru sonuçlarındaki reklamları markaları taklit etmek için kullanıyor. Bu reklamlar kullanıcıları, insanların gerçekte aradıkları sayfalarla aynı görünen sahte web sitelerine yönlendiriyor ve insanlar burada fidye yazılımı veya kimlik avı saldırılarına maruz kalıyorlar. FBI ise, bu sorundan korunmak için bir reklam engelleyicinin yardımcı olabileceğini söylüyor.
Hükümet herhangi bir reklam engelleyici önermese de, bilindik reklam engelleyicilerin kullanılmasını öneriyor. Ancak kendi seçeceğiz farklı bir reklam engelleyici de bu tür sıkıntılar yaşamanızı engelleyebilir.
Çevrimiçi dolandırıcılıklar hakkında haberler karşısında insanlar genellikle bunlara kanmayacak kadar akıllı olduklarını söylüyorlar. Ancak maalesef bu tutum, dolandırılmaya neden olabiliyor. Zira kendinizi korumak sürekli tetikte olmayı gerektirir ve eğer savunmasız olmadığınızı düşünüyorsanız gardınız düşer. Zira internet ortamında başınızın belaya girmesi için 10 saniyelik bir dikkatsizlik ya da tek bir tıklama bile yeterli.
Bu amaçla FBI, ziyaret ettiğiniz sayfanın URL'sini kontrol etmek ya da bu amaçla web adresini aramak yerine doğrudan adresi yazmak gibi güvenlik önlemleri öneriyor. FBI, bu dolandırıcılıkların özellikle finans veya kripto para alanlarında yaygın olduğunu söylüyor.
Ayrıca, gerçek bir arama sonucu yerine bir reklama tıkladığınıza da dikkat etmenizde fayda var. Google gibi hizmetler reklamlarının normal arama sonuçları gibi görünmesi için çok çalıştığından ve genellikle sonuçların ilk ekranının tamamını reklamlarla doldurarak sizi gerçekten alakalı olanı bulmak için aşağı kaydırmak zorunda bıraktığından, bu giderek daha can sıkıcı bir olasılık haline geliyor. O nedenle ekstra dikkatli olmak, yazılımlarınızı güncel tutmak, iyi bir antivirüs uygulaması kullanmak ve bahsi geçen reklam engelleme ya da türevlerini kullanmak, internette kolay av olmanızın önünü kesebilir.