Bilgisayarların ve elektronik cihazların birçoğu, USB bağlantısıyla geliyor. Çoğunun içinden bir USB kablosu da çıkıyor. Peki bu farklı kablolar ne işe yarıyor? Hangisini kullandığınızın bir önemi var mı?
Şu an için cevap evet; hangisini kullandığınızın bir önemi var. Ancak bu, gelecekte değişebilir. İşte kablo türleri hakkında bilmeniz gerekenler.
Farklı USB türleri
USB evrensel olmayı amaçlıyorsa neden farklı türleri var? Cevap basit; yeni USB türleri daha yüksek hız sunarken geriye yönelik uyumluluk sunmaya çalışıyorlar. İşte en sık rastlanan USB türleri.
Type-A: Klavye, fare gibi birçok kablonun ucu, type-A konektörüne sahiptir.
Type-B: Kare şekline yakın bu konektör, yazıcı ve diğer güç gerektiren, bilgisayara bağlı bileşenler tarafından kullanılır. Şu sıralar type-A'dan çok daha az kullanılıyor.
Mini-USB: Telefonlarda kullanılan micro-USB'den önce çıkan bu bağlantı, normal USB'den küçüktür ve bugün bazı kameralarda halen kullanılıyor.
Micro-USB: Telefon ve taşınabilir cihazlarda kullanılan standart. Apple dışında neredeyse her üretici tarafından kabul görmüş durumda.
Type-C: İki yönde de takılabilen bu kablo, önceki USB türlerine göre daha çok güç ve veri taşıyabiliyor. Laptop'larda, bazı telefon ve tabletlerde kendine giderek daha çok yer buluyor.
Lightning: Lightning bir USB standardı değil. Apple'ın iPad'lerde ve iPhone'larda kullandığı bu özel konektörü, micro-USB'ye benzer boyutlara sahip ve Eylül 2012'den sonra çıkan tüm Apple cihazlarında destekleniyor. Önceki Apple cihazları farklı, çok daha büyük ve yine Apple'a özel bir konektör kullanıyor.
Peki ya USB 3 nedir?
En son USB standardı olan USB 3, yüksek aktarım hızı sunuyor ve genellikle önceki USB sürümlerini destekliyor. Kullandığı Standart-A konektörü, önceki sürümlerin Type-A konektörü ile aynı ancak USB 3'ün ayırt edilmesi için genellikle mavi ile renklendiriliyor.
USB 3 geriye yönelik tam uyumluluk sunsa da, ek hızdan faydalanmak için birbirine bağladığınız iki cihazın da USB 3'ü desteklemesi şart.
USB 3 Standart-B ve micro sürümleri (yukarıda, altta) ise yüksek veri aktarımını sağlamaya yönelik ek pinlerle geliyorlar. USB 3 portlarında eski Type-B ve micro-B kabloları da kullanılabiliyor ancak bu kablolarla hız artışından faydalanamıyorsunuz.
USB kabloların incelikleri
micro-USB kablo satın alırken en ucuzunu satın almak iyi bir fikir gibi gelebilir, ancak bu tür kablolar kolaylıkla kopabiliyor. Hasar görmüş bir şarj kablosu ise neredeyse hiç işinize yaramayacak demektir. İleride başınızın ağrımasını istemiyorsanız, tanınmış bir üreticinin kaliteli ürünlerini tercih edin.
Kablo uzunluğu da önemli faktörlerden. Çok kısa veya çok uzun kablolar farklı sorunlara yol açabildiğinden 1 metrelik bir kablonun ideal olduğunu söyleyebiliriz.