Facebook, Temmuz ayında ilk güneş enerjili internet drone'u Aquila'nın test uçuşunu kutlamıştı ancak işler, istendiği kadar iyi gitmemişti. Drone, Yuma, Arizona'daki 96 dakikalık uçuşunu tamamlasa da, inişi sırasında kaza geçirmişti. NTSB ise, Kasım ayında yaptığı açıklama ile kazayı inceleyeceğini duyurmuştu. Geçtiğimiz gün National Transportation Safety Board (Ulusal Ulaşım Güvenlik Kurulu - NTSB) tarafından açıklanana göre, kaza sağ kanadındaki yapısal bir sorun sebebiyle meydana geldi.
Aquila'nın tek iniş modu "otomatik iniş" ve bunun anlamı, hava aracının rüzgar hızı ve sıcaklık gibi etkenleri algıladığı ve mümkün olan en düzgün iniş için kendisini ayarladığı. İlk test uçuşu sırasında operatörler rüzgar hızını 7 knot olarak beklemekteydiler. Ancak Aquila'nın inişi sırasında rüzgar 18 knot'a kadar çıktı ve otomatik pilot buna karşılık olarak drone'un burnunu alçaltarak hava hızını normaldeki saatte 25 milin üzerine çıkarttı ve sağ kanadı yamulttu. Facebook'un bir blog yazısında belirttiğine göre drone yerden sadece 6 metre yukarıdaydı ve saatte 30 milden (yaklaşık 50km) yavaş hareket etmekteydi.
Facebook'un söylediğine göre otomatik pilot aynı anda uçuş hızını ve süzülme rotasını belirleyememekteydi ve hızı sınırlamaktan vazgeçme karşılığında süzülme rotasına çok daha büyük bir öncelik verdi.
Facebook bu sorunu çözmek için Aquila'nın tasarımını ve yazılımını bir miktar değiştirmeyi planlıyor. Öncelikli olarak bir sürtünme cihazı (hava freni gibi) tasarıma eklenecek ve otomatik pilotun hız arttırmadan inişini dikleştirmesine izin verecek. İkinci olarak da otomatik pilotun hıza yükseklikten daha fazla önem vermesi söylenecek. Facebook'un söylediğine göre bu durum da sorunlar yaratabilir.
Araştırmacılar, şimdiden ikinci nesil Aquila üzerinde çalışmaktalar ve firma, Aquila'yı internet sahibi olmayan bölgelerde uçurarak yeni kitleleri de World Wide Web'e ve Internet'e bağlamayı planlıyor...