Sosyal ağlarla sürekli iletişim halinde kalabilmek için verdiğiniz ve zaman zaman ağ sisteminden gelen e-posta mesajları her zaman göründüğü gibi olmayabilir. Bunun son örneği bugün yayılmaya başlayan bir kötü niyetli mesaj. E-posta kutunuza Rachel Connor isimli hoş bir bayandan bir Facebook mesajı düşerse hemen silin, zira bu e-posta hiç de görüldüğü gibi değil!
Örnek ekran görüntüsünden de görüldüğü gibi (ayrıntılar ve resmi büyütmek için üzerine tıklayın) Facebook'un kullanıcılara otomatik olarak gönderdiği mesajların bire bir aynısı gibi görülen mesaj aslında kötü niyetli kod içeren bir siteye yönlendirme taşıyor. "Can I speak to.." diye başlayan ve sizinle konuşmak istediğini belirten Rachel Connor diye hoş bir bayandan geldiği görülen bu mesajda yer alan bağlantıya tıkladığınızda (bağlantı Facebook'a gidiyor gibi görünüyor ama aslında kötü niyetli kod içeren bir web sayfasına yönlendiriliyor) güncel bir internet koruma programına sahip değilseniz hiçbir uyarı almadan tarayıcınız alakasız bir siteye yönlendiriliyor ve gerekli güncellemeleri yüklemediyseniz bilgisayarınıza virüs bulaşma olasılığı bulunuyor.
Kısacası, ne kadar güzel olursa olsun Rachel Connor'dan gelen Facebook mesajını açmayın. Hatta işin doğrusu, tanımadığınız kişilerden gelen Facebook mesajlarına kesinlikle güvenmeyin.
İpucu: Bu tür mesajlardan korunmak için...
CHIP Online ipucu: Bir mesaj içerisindeki bağlantıya tıkladığınızda gidilecek olan adresi kontrol etmek için tıklamadan önce fare imlecini bağlantının üzerine getirin ve kullandığınız e-posta uygulamasının sol alt köşesine bakın (veya bir süre bekleyin, minik bir pencere açılacak). Burada bağlantının gideceği gerçek adres yazacaktır. Kontrol ettikten ve adresin gösterilen adresle aynı olduğunu teyit ettikten sonra açın. Bu ipucu Outlook uygulaması için verilmiştir ama pek çok e-posta uygulaması için de geçerlidir.
İşte büyük yalan: Link ne diyor, aslında gitmek istediği adres ne kadar farklı...