Facebook, durup dururken neden Linux'a savaş açtı?

Facebook'ta Linux konulu gruplar ve tartışmalar, hiçbir sebep açıklanmadan kapatılıyor. Peki Mark Zuckerberg'in Linux'la ne alıp veremediği var?

Facebook, durup dururken neden Linux'a savaş açtı?

Facebook'un Linux ile ilgili konuları, siteleri veya grupları paylaşan bazı gönderileri, bilinmeyen sebeplerden dolayı engellendiği iddia ediliyor. DistroWatch isimli bir Linux grubu, Facebook'ta Linux hakkında paylaşım yapamayacaklarını veya DistroWatch'a bağlantılar paylaşamayacaklarını söyleyen uyarılar aldıklarını vurguluyor.

Açık kaynaklı işletim sistemi hakkındaki paylaşımlar, görünüşe bakılırsa Facebook'un Topluluk Standartlarını ihlal etmek olarak damgalanıyor ve paylaşımlar siber güvenlik tehditleri olarak etiketleniyor. DistroWatch'ta paylaşılan bir ekran görüntüsü, Facebook'un 20 Ocak 2025'te bir kullanıcının 22 Eylül 2024 tarihli gönderisini kaldırma kararını gösteriyor.

Gönderide açık kaynaklı işletim sistemleri hakkında bir yorum ve DistroWatch linki yer alıyor. 21 Ocak 2025 tarihli bir güncelleme ise, Facebook'un kullanıcının gönderisini sildiğini doğruluyor.

Ekran görüntüsünü paylaşan kullanıcı ayrıca, “Yasağa itiraz etmeye çalıştım ve ertesi gün Linux ile ilgili materyalin siber güvenlik filtresinde takıldığı söylendi. Facebook hesabım da çabalarım nedeniyle kilitlendi” açıklamasını yaptı.

DistroWatch'un vurguladığı ironi ise, Facebook'un altyapısı için büyük ölçüde Linux'a bağımlı olması ve sık sık Linux geliştiricileri işe alması. Facebook yöneticileri ise şirket içinde Linux tartışmalarına yönelik bir sansür politikası olmadığını söylüyorlar.

Suçlu yapay zeka mı?

Bu olay, büyük ihtimalle, Facebook'un yüz milyarlarca gönderiyi inceleyip filtrelemek için yapay zeka kullanmasından kaynaklanıyor. Yapay zekanın "Linux" ortamı ile hackerler arasında ilişki kurarak güvenlik önlemi almak için bu konulara meraklı kişileri ve yorumlarını engellemeye çalışmış olabileceği düşünülüyor. Bu da, dünyanın kontrolünü yapay zekaya bırakmanın ne kadar riskli bir durum yarattığını tekrar ortaya koyuyor.