Facebook orta yaş krizi yaşıyor. 300 milyondan fazla kullanıcı barındıran sosyal ağ devi yaşlanıyor.
Sosyal ağlar arasında hızla popülerlik kazananlar, kritik bir seviyeyi aştıktan sonra durgunlaşıyor. Ardından yeni bir sosyal ağın patlama yaşamasıyla da çöküşe girebiliyorlar. Facebook'tan önce MySpace inanılmaz bir popülerlik yaşıyordu. Facebook'tan sonra ise hızını kaybetti.
Facebook için yeni MySpace yorumu yapılırken, şimdi yeni Facebook'un kim olabileceği tartışılıyor. Facebook eskidi ve insanlar yenilik arayışında. Yurt dışında Twitter büyük popülerlik kazanıyor ve Facebook'a oldukça güçlü bir alternatif oluşturuyor. Ülkemizde ise Twitter pek tanınmıyor ve ilgi görmüyor.
5 yaşında demek yaşlı demek
Facebook 5 yaşında ve genç kalabilmek, kendini tazeleyebilmek için estetik ameliyatlara başladı. Yüzünü ve ana sayfa tasarımını kullanıcıları kızdırmak pahasına değiştirip duruyor.
Yine yaşlandığı için alışveriş krizine giren Facebook, 50 milyon dolar harcayarak FriendFeed'i satın aldı. Değişikliklerde bunlarla da yetinmeyen Facebook, internet bağlantısının zayıf olduğu Hindistan gibi ülkeler için Facebook Lite'ı geliştirdi. Karışık arayüzden sıkılan kullanıcılara da hitap eden Facebook Lite, test aşamasında çeşitli sorunlarla karşılaştı.
Tabii ki bunlar sadece bahane, Facebook Lite'ın esas amacı, karışık yapısı yüzünden Twitter'a kaçacak olan kullanıcıları elde tutmak. Facebook'tan Chamath Palihapitiya yaptığı açıklamada "İşimiz inovasyon yaratıp, yeni kurulan bir sosyal ağın kullanıcılarımızı çalmasını engellemek" diyor. Bununla birlikte Twitter'a 500 milyon dolar teklif eden Facebook'un teklifi reddedildi.
Facebook kullanıcılarını ilerleyen günlerde korumayı başarabilecek mi hep birlikte göreceğiz.