Facebook, 2014 yılının ilk yarısında dünya genelinde hükümetlerden 35.000 kullanıcı verisi isteği aldı ve bu sayı, 2013'ün ikinci yarısında yapılan 28.000 isteğe göre yüzde 24 artış anlamına geliyor.
Bu durum da, hükümetlerin Facebook üzerindeki 1.35 milyar aktif (ayda en az bir kez giriş yapan) kullanıcının kişisel bilgilerine verdiği önemi göstermekte. Facebook'un Salı günü söylediği üzere, bu isteklerin büyük çoğunluğu hırsızlık veya kaçırma gibi suçlarla ilgililerdi ve üye bilgisinin yanı sıra IP adresi kayıtlarını ve gerçek içerik bilgileri de istenmekteydi.
ABD, 23.667 kişiyi hedefleyen 15.433 istek ile en fazla isteği yapan ülke oldu. Firmanın bu istekleri içeren üçüncü raporuna göre, Hindistan 4.559 istekle ikinci sırada yer aldı ve Fransa, Almanya ve Birleşik Krallığın her biri 2.000'in üzerinde istekte bulundular.
Karşılaştırmak gerekirse, Google, Dünya genelinde yaklaşık olarak 32.000 hükümet veri isteği aldı ve ABD'de yer alan istek sayısı 12.000'in üzerindeydi.
Facebook, çok genel olan veya kanuna uygun gözükmeyen istekleri reddettiğini söylemekte. Ancak, ülkeye göre değişen durumlarda, farklı derecelerde kullanıcı verisini vermeye devam etmekte. Firma, ABD'deki 15.433 isteğin 12.000'inden fazlası için kullanıcı verisini sunduğunu açıkça söylüyor.
Teknoloji firmaları, kısa süre önce ABD hükümetinin daha şeffaf olması için dava açmışlardı ve bu davaların sonucunda isteklerin gruplara ayrılması ve açıklanabilen farklı miktarda verilere sahip olmaları sağlanmıştı. Facebook'tan Chris Sonderby, firmanın Salı günü yaptığı açıklamada hükümetleri daha şeffaf olmaları için zorladıklarını ve insanların internete olan güvenlerini arttırmak için gerekli değişimleri yapacaklarını söyledi.