Facebook arkadaşları yalanmış

Facebook'ta arkadaş sayınız az diye üzülmeyin; 5000 kişilik arkadaş listesinin hiç bir anlamı yokmuş

Facebook arkadaşları yalanmış

Facebook'ta 5.000 arkadaşı olan insanları görüp "Ne kadar asosyalim" diye üzülmeyin. Ya da binlerce arkadaştan oluşan arkadaş listenize bakıp ne kadar popüler olduğunuzu düşünmeyin. Yapılan bu ilginç araştırmaya göre insan beyni 150 kişiden fazlasını ne yazık ki kaldırmıyor.

Oxford Üniversitesi profesörlerinden Robin Dunbar geçmişten günümüze, neolitik dönemdeki köylerden günümüzün modern ofis ortamlarına kadar uzanan sosyal bir araştırma sonucunda "Dunbar Sayısı" adını verdiği bir sayıya ulaşmış. Bu teoriye göre ne kadar sosyal olursak olalım beynimizde konuşmayı ve düşünceyi yöneten nokorteks tabakası 150 kişilik bir kapasiteye sahip. Bunun üzerinde arkadaş sayısına sahip olmak pratikte pek bir şey ifade etmiyor.

Binlerce arkadaşa sahip olma fikri ve Facebook!

Binlerce arkadaşa sahip olma fikri ve Facebook!
Facebook'ta arkadaş sayınız giderek artıyor diye övünmeyin...

Dunbar binlerce arkadaşı olan insanların online trafiğini daha az arkadaşa sahip olan insanlarla karşılaştırmış ve şu sonuca ulaşmış. Binlerce arkadaşınız olsa bile insanlar asıl iletişimlerini 150 kişilik çekirdek bir grup içerisinde yapıyorlar.

Dunbar, "İnsanlar binlerce arkadaşı olduğu fikrini ve bunu başka insanlara göstermeyi seviyor. Kullanıcılar böylece kendilerini başarılı ve sosyal hissediyor." derken bağımlılıkla ilgili bir uzman olan David Smallwood, Facebook kullanıcılarının bir zaman sonra sürekli yeni arkadaş edinme ihtiyacı hissettiğini, böylelikle kendilerini popüler hissettiklerini söyledi.

Okuyucu Yorumları