Bir F1 yarışını kazanmak söz konusu olduğunda sürücü mü, takım mı, yoksa araç mı en büyük etkiye sahip? Bu soruya cevap arayan bir araştırma, ilginç sonuçları ortaya çıktı.
Bu sorunun cevabını arayan araştırmacılar, Lewis Hamilton ve Mercedes’in neredeyse mükemmel bir galibiyet formülüne sahip gibi gözüktüğü sekiz sezonluk F1 yarışlarını inceledi. Sonuçlar Applied Economics dergisinde yayınlandı ve F1 yarışlarında asıl rolün kimde olduğu açıklandı.
F1 yarışları hakkında uzun bir süredir “80-20 kuralı” olarak adlandırılan bir inanç var ve aracın/takımın başarının yüzde sekseninden, sürücünün yeteneğinin ise sadece yüzde yirmisinden sorumlu olduğu iddia ediliyor. Ancak Lethbridge Üniversitesi’nden başyazar Duane Rockerbie tarafından söylenene göre, bu oran doğru değil.
Araştırma sonuçlarında takımın ve aracın başarı üzerindeki etkisi yüzde yirmiye yakın görünürken, sürücünün etkisinin ise yüzde on beş civarında olduğu söyleniyor. F1 başarısının üzerinde en büyük etkiye sahip olan şeyin ise, yüzde 30-40 civarında bir etki ile sürücünün takımı ile etkileşimi olduğu söyleniyor.
Araştırmacılar, bunun, sürücünün etkisinin pistin dışına da çıktığını ve daha iyi araçların ve stratejilerin üretilmesine katkıda bulunduğunu gösterdiğini belirtiyor. Rockerbie’nin söylediğine göre, daha yetenekli sürücüler takımları ile iyi bir iletişim içerisindeyken, takım teknolojisinin gelişimine de büyük katkı yapıyorlar. Takım teknolojisi de sürücüleri geliştiriyor.
F1 yarış ekipleri tarafından harcanan para ve milyonlar da çalışmada analiz edildi. Rockerbie, "her yarışı ortalama 10. sırada bitiren bir takımın, tutarlı bir şekilde dokuzuncu sırada bitirmek için 164.6 milyon dolar daha harcaması gerekecek" dedi ve ekledi: "Bu, hem sürücü maaşında (şu anda sezon başına ortalama 7.86 milyon dolar) hem de takım bütçesinde (ortalama 195.86 milyon dolar) bir artış gerektirecek."
Ancak bu miktar, bütçelere ve üst limitlere bağlı olarak sezondan sezona değişir ve veriler, sürücü maaşını artırmak başka bir yerden fedakarlık yapmak anlamına geliyorsa, büyük harcamaların mutlaka başarıyı garanti etmediğini gösteriyor.
Kısacası başarıda en büyük pay kimin sorusuna cevap verirken sadece pilot, takım ve otomobil üçgeninde düşünmek pek doğru değil. En önemli etken, takım ve pilot arasındaki ilişki gibi görünüyor. Diğer etkenler ise, hemen ardından geliyor.