Ev inşaatı sırasında tesadüfen bulundu: 25 metre uzunluğunda, 12 metre yüksekliğinde...

Bir ev sahibinin evinin inşaatı sırasında tesadüfen bulduğu kemiklerin, 25 metrelik dev bir dinozora ait olduğu ortaya çıktı

Ev inşaatı sırasında tesadüfen bulundu: 25 metre uzunluğunda, 12 metre yüksekliğinde...

Muhtemelen Avrupa'da yaşamış en büyük dinozor olan sauropod'a ait dev bir fosilin, tamamen bir tesadüf eseri ortaya çıkmış olabilir. 2017'de Portekiz'in Pombal kentinde bir ev sahibi, inşaat çalışmaları sırasında bazı fosilleşmiş kemikler gördü. 5 yıl süren incelemenin ardından artık, rekor kıran bir tarih öncesi örneğin üzerinde oturmak üzere olduğunu öğrenmiş durumda.

160 ila 100 milyon yıl önce yaşadığı dönemde 12 metre yüksekliğinde ve 25 metre uzunluğunda bir sauropodun bulunduğu alanda kazı çalışmaları halen devam ediyor. Eğer tahmin edilen bu boyut doğruysa, tüm Avrupa'da şimdiye kadar bulunan türünün en büyük örneği olacak.

Portekiz ve İspanya'dan giden paleontologlar, bu dev örneğin ortaya çıkarılmasına yardımcı oluyorlar ve devasa olmasının yanı sıra oldukça iyi bir pozisyonda olduğunu da belirtiyorlar.

Portekiz'deki Lizbon Üniversitesi (Ciências ULisboa) Fen Fakültesi'nde doktora sonrası araştırmacı olan Elisabete Malafaia yaptığı açıklamada “Bir hayvanın tüm kaburgalarını, sadece bu pozisyonda değil, orijinal anatomik pozisyonunu koruyarak bu şekilde bulmak olağan değildir” dedi ve ekledi: "Korunduğu bu şekil, Portekiz Üst Jura döneminden dinozorların, özellikle de sauropodların fosil kayıtlarında nispeten nadirdir."

Çabaları, şimdiye kadar var olan en büyük hayvanlar arasında yer alan bir brachiosaurid sauropod dinozoru olduğunu tahmin ettikleri omurları ve kaburgaları ortaya çıkardı. Kemiklerin düzenleniş şekli paleontologlara iskelet yapbozunun daha fazla parçasını bulabilecekleri konusunda umut veriyor.