Material Focus'un İngiliz Daily Mail'de yayınlanan bir araştırmasına göre çöp kamyonları ya da çeşitli dönüşüm merkezlerinde elektronik cihazlarla beraber atılan bataryaların eşitli yangınlara neden olduğu belirtiliyor.
Araştırmaya göre piller delinerek patlamaya, tutuşmaya neden oluyor.
Geri dönüşüme dönük çalışmalar yapan Material Focus, atıklar arasında hasar görmüş pillerin neden olduğu ya da yaşadığı yangınlara ilişkin Birleşik Krallık'taki 60 yerel makamla bir anket yaptı. Yanıt verenlerin çocuğu bu durumun giderek artan bir sorun olduğunu söylüyor.
Araştırmaya göre elektrikli diş fırçaları, tıraş makineleri ve şarj cihazları gibi bazı araçlar tüketicilerin çıkarmaları gereken pilleri olduğunu fark etmediği elektronik ürünler. Çevre Hizmetleri Derneği'ne göre, lityum-iyon piller İngiltere'deki tüm atık yangınlarının yaklaşık yüzde 48'inden sorumlu.
Haberde Buckinghamshire Belediyesi çöp kamyonu şoförü Mickey'in "Birkaç dakika içinde, biraz duman ve sonra alevleri gördüm" yorumuna yer verilmiş. Bu sefer şanslıydık, kimse yaralanmadı. Bu haliyle, kamyonlarımız da genellikle ciddi şekilde hasar görüyor" yorumuna yer verilmiş.
-
Ağustos 2021'de Birleşik Krallık'ta 2.001 yetişkinle yapılan bir anket, hanelerin yaklaşık yüzde 45'inin bataryaları çöpe attıkları elektronik cihazlarında bırakmanın tehlikelerinden habersiz olduğunu söylüyor.
-
Araştırmaya göre hanelerin yüzde 40'ı eski pillerini güvenli bir şekilde nasıl geri dönüştüreceğini bilmiyor. Material Focus İcra Direktörü Scott Butler "İnsanlar asla elektrik cihazlarını veya taşınabilir pillerini çöpe atmamalı. Yapabiliyorlarsa, pilleri cihazlardan çıkarmalı; ayrı ayrı geri dönüşüm kutularına atmalı" diyor.
Materials Focus, hanelerin cihazlarını güvenli bir şekilde geri dönüştürerek yangın riskini nasıl azaltabilecekleri konusunda farkındalığı artırmak için "Pil Yangınlarını Durdurun Kampanyası"nı başlatmış.
Ulusal İtfaiye'den Mark Andrews ise "İnsanları; elektronik cihazlar ve pilleri geri dönüşüme göndermeye ve bunları genel evsel atıklarla birlikte atmamaya çağırıyoruz. İnsanlar genellikle pillerin hem çöp kamyonlarında hem de çöp fabrikalarında yangına neden olabileceğini duyunca şaşırıyorlar, ancak oluyor" diyor.
ESKİ CİHAZLARINIZI NE YAPMALISINIZ?
Haberde eski cihazlarla ilgili de şu öneriler sunulmuş:
-
Tüm pilleri ve ampulleri çıkarın.
-
Bir akıllı cihazı veya bilgisayarı geri dönüştürüyorsanız, hafıza kartını çıkarın veya tüm verilerini silin.
-
Pilleri ve cihazları iki torbaya ayırın.
-
Her ikisini de okul, üniversite, süpermarket, hastane, eczane gibi yerlerde bulunan geri dönüşüm kutularına atın.
-
Belediyeniz geri dönüşüm hizmeti sunuyorsa, toplama günü için çantaları dışarıda bırakabilirsiniz.
-
Pilleri asla genel çöp kutusuna atmayın.
Bataryalar, dizüstü bilgisayarlar, tabletler, cep telefonları, oyuncaklar, Bluetooth cihazları, tıraş makineleri, elektrikli diş fırçaları, elektrikli aletler, scooterlar gibi çok sayıda üründe bulunuyor. SkyNews'in haberine göre bitmiş bataryalar ev çöpüne karışırsa; düzgün bir şekilde geri dönüştürülmezlerse yine de tehlikeli olaylara neden olabilir, bu nedenle "zombi" adıyla anılıyorlar. 'Zombi bataryalar' atık yönetim tesislerinde ya da geri dönüşüm tesislerinde çalışanların güvenliği riske atabiliyor.