Evcil köpeklerin beyni giderek küçülüyor

Evcil köpeklerin beyni, vahşi atalarına oranla giderek küçülüyor. Peki bunun sorumlusu kim veya ne? Daha da ötesi, sorumlu insanlar olabilir mi?

Evcil köpeklerin beyni giderek küçülüyor

Macaristan'daki bilim insanları, evcil köpeklerin vahşi ataları olan gri kurtlara kıyasla önemli ölçüde daha küçük bir beyne sahip olduğunu ortaya çıkardı. Başka bir deyişle, evcil köpeklerin beyinlerinin giderek küçüldüğü sonucuna vardılar.

Evcil köpeklerin beyinlerinin giderek küçülmesinin sebebi ise, vahşi türlerine kıyasla daha az beyin gücü gerektiren daha basit ortamlarda yaşamaları. Yani bir kurt hayatta kalmak için vahşi ortamda sayısız tehditle başa çıkıp beslenmek için zekasını kullanmak zorundayken, evcil köpekler her sabah uyandıklarında mama kabını dolu buluyorlar ve neredeyse hiçbir stres yaşamadan, hiçbir problem çözmek zorunda olmadan mamalarını yiyip uyumaya devam ediyorlar.

Öte yandan uzmanlar evcil köpeklerde boyut küçülmesine yol açan başka faktörler olabileceğini savunurken, bunların tam olarak ne olduğunu tanımlayamıyorlar.

Bununla birlikte, vahşi doğada, kış uykusu gibi faktörlerin köpek ailesindeki diğer türler için beyin boyutunda bir azalmayı tetikliyor olabileceğini söylüyorlar.

On binlerce yıllık dostluğun bedeli aptallaşmak mı?

Çalışma, Macaristan Ekolojik Araştırma Merkezi, Ekoloji ve Botanik Enstitüsü'nden László Zsolt Garamszegi tarafından yürütüldü. Ekip, "Köpek, atasal türü olan gri kurttan en az 15.000 yıl önce evcilleştirilmiş bir türdür" diyor.

Yüzyıllar süren evcilleştirme sürecinde köpek beyinlerinin küçüldüğü teorisi, hem veterinerler hem de araştırmacılar tarafından geniş ölçüde kabul görüyor.