Modern çağın tartışmasız en değerli kaynağı olan internet de dahil olmak üzere, cihazlarımızı şarj eden güçten kulaklıklarımıza gelen sese kadar her şey artık kablosuz olarak iletilebiliyor. Başka bir deyişle, giderek daha kablosuz hale dönüşen bir dünyada yaşıyoruz. İnternete Wi-Fi üzerinden erişmenin çok sayıdaki avantajı, evinizi ethernet kablolarıyla doldurma fikrini saçma görmenize sebep olabilir. Peki ama kablolu bir bağlantı artık tamamen gereksiz mi? Ne yazık ki kablosuz dünyanın avantajlarına odaklanırken, bazı dezavantajlarını gözden kaçırabiliyoruz.
Öncelikle tüm teknolojik gelişmelere rağmen, kablolu bir internet deneyimi, hala kablosuz olandan daha iyi ve daha güvenlidir. Ama etrafta göze çarpan kablolar görmek istememeniz de anlaşılabilir bir durum. Eğer duvarlarınızın içinden bir miktar Ethernet kablosu geçirme fırsatınız varsa (örneğin bir tadilat sırasında yerleştirebileceğiniz bir kablo hattı sayesinde), evinize ethernet için uygun bir kablolama yapılmasını düşünebilirsiniz.
Kablolu bağlantı, her zaman daha hızlı ve istikrarlıdır
Ethernet’in ilk ve en önemli avantajı, her zaman Wi-Fi’dan daha hızlı olmasıdır. Araştırmalar, Wi-Fi’nin Ethernet bağlantısının yarısından daha az hızlı olduğunu ve evdeki tipik bir Wi-Fi ağının, kablolu bağlantıyla elde edilen hızların yalnızca %42’sini yönetebildiğini gösteriyor. Bunun nedeni ise oldukça basit: Cat 6A kabloları, verileri tutarlı ve istikrarlı bir şekilde saniyede 10 gigabit (Gbps) hızında aktaracak şekilde derecelendirilmişken, radyo tabanlı WiFi 6E’nin yalnızca “teorik” maksimum hızı 9,6 Gbps’dir ve pratikte bunun çok daha azı bir kısmını sunar.
Wi-Fi 7 kullanıma sunuldukça bu durum biraz değişebilir. Wi-fi standardının en yeni sürümü, maksimum 46 Gbps gibi şaşırtıcı bir teorik hıza sahiptir. Ancak ağdaki paraziti ve diğer cihazları hesaba kattığınızda gerçekte göreceğiniz hızlar bu seviyeye ulaşmayacaktır. Yine de WiFi 7, evinize ulaştığı zaman, cihazlarınıza iletilen hızlar açısından Ethernet’e kesinlikle rakip olabilecek gibi gözüküyor.
Ethernet aracılığıyla sağlanan internetin Wi-Fi ile bir diğer önemli farkı da mesafeye bağlı olarak bozulmamasıdır. Yönlendiricinizden (veya modeminizden) uzaklaştıkça kablosuz bağlantı hızınız yavaşlarken, gözle görülür bir kayıp olmadan 30 metrelik Ethernet kablosu çekebilirsiniz. Ethernet ayrıca oyun gibi uygulamalar için çok önemli olan WiFi 6E ile karşılaştırıldığında düşük gecikme süresi (internet bağlantısı aracılığıyla bir eylem ile sonuç arasındaki gecikmenin ölçümü) sunar. WiFi 7 yine Ethernet düzeyinde gecikme vaat ediyor ancak bağlantınız için geçebileceğiniz mesafe farklılık gösterebilir.
WiFi 7, Ethernet hızlarıyla eşleşse bile, muhtemelen yine de Wi-Fi ölü bölgeleri problemini yaşamaya devam edeceksiniz. Wi-fi bir radyo sinyalidir ve bu sinyalleri engelleyen pek çok şey bulunur. Bu nedenle, yatak odanıza her girdiğinizde hızınız acı verici derecede yavaş seviyelere düşüyor ya da evinizin başka bir katında wi-fi sinyalleriniz ortadan kayboluyor olabilir. Bu sorunu genişleticiler, MESH ağları veya ikincil yönlendiricilerle bir şekilde çözebilirsiniz veya evinizin kablolarını bağlayabilir ve bir daha asla ölü bölge sorununu yaşamayabilirsiniz.
Wi-Fi, güvenlik konusunda dezavantajlıdır
Wi-Fi, sinyallerin havadan geçiyor olması sebebiyle güvenlik söz konusu olduğunda her zaman dezavantajlıdır. Sinyaller şifrelenebilir olsa da, yine de erişilebilir durumdadır ve bu nedenle insanların bu şifrelemeyi tehlikeye atması ve verilerinize erişmesi çok daha kolaydır. 2018 yılında kullanıma sunulan WPA3 şifreleme standardı, güvenlik açısından oldukça güçlü ancak mükemmel değil ve her güvenlik standardı gibi güvenlik açıklarına sahip.
Hava yolu yerine fiziksel bir bağlantı kullanan Ethernet üzerinden geçen verilerinize erişilmesi için, saldırganın kablonuza ulaşması çok daha zordur. Ağınıza fiziksel erişim olmadan, kötü niyetli bir kişi verilerinize erişmeye bile çalışamayacaktır.
Wi-Fi 7’nin (veya protokolün daha gelişmiş bir sürümünün) Ethernet’i tamamen geçersiz kılacağı bir gelecek olabilir, ancak henüz o güne ulaşmış değiliz. Wi-Fi, ihtiyaçlarınızın çoğu için yeterince iyi olabilir, ancak evde Ethernet kullanma fırsatınız varsa bunu yapmak yine de iyi bir fikir olacaktır.