2006'da başlanan karasal sayısal yayın denemelerinin 2014'e kadar, Türkiye'nin yüzde 95'inde izlenebilmesinin mümkün olacağı öngörülüyor. Ülke çapında dijital yayını alma oranı yüzde 80'lerin üzerine çıktığı zaman analog yayın yapan kanalların, dijital yayına geçmesi için ek bir süre verilecek ve 2015 yılından itibaren analog yayınlar tamamen kaldırılacak.
Karasal sayısal yayınların getireceği yenilikler şunlar:
- Yüksek çözümlemeli televizyon yayıncılığına (HDTV) geçiş bu sistem üzerinden sağlanabilecek.
- Tek frekans ağı (SFN) teknolojisi sayesinde aynı kanaldan yayın yapan farklı noktalardaki sayısal yayınlar birbirlerini bozmak yerine kuvvetlendirdiğinden bu sayede enterferans sorunu ortadan kalkacak, frekansların etkin ve verimli kullanılması sağlanacak.
- DVB-H yayınlarına uyumlu el cihazlarına ve cep telefonlarına yönelik televizyon yayınları iletilebilecek. Analog teknolojide mümkün olmayan hareket halinde alış, karasal sayısal yayın teknolojisi ile mümkün hale gelecek ve televizyon yayınlarının mobil alışı sağlanacak. Yani laptopunuza takacağınız bir TV kartı ya da DVB yayın alabilen cep telefonları ile televizyon izleyebileceksiniz.
Sayısal karasal yayını nasıl izleyeceğiz?
Eğer televizyonunuz sayısal yayına uygun bir anten girişine sahipse, şu an kullandığınız anten dışında hiçbir ek cihaz almadan yayınları izleyebileceksiniz.
Fakat televizyonunuzun anten girişi sayısal yayına uygun değilse, ya televizyonunuzu değiştirmeniz gerekiyor ya da sayısal yayını analog yayına çeviren bir receiver almanız gerekiyor. Çünkü bu güne kadar tüm Türkiye'de karasal yayın VHS-UHF analog yayın yöntemi ile yapılıyordu. Bu yüzdende televizyonların anten girişleri de analog yayına göre ayarlıydı. Yeni yöntemde ise VHS-UHS sayısal yayın yapılacağı içini sayısal yayın uygun olmayan televizyonları kullanamayacağız.
Hürriyet - chip.com.tr