Eski bilgisayarınız artık hiçbir işinize yaramasa bile, içerisindeki maddeler bir başkasının işine yarayabilir. Altın, bakır ve alüminyum, PC'nizin bileşenleri üzerindeki değerli elementler arasında. Geri dönüştürme, eski bilgisayarınız için en son ve en iyi seçenek.
Eski elektronik bileşenleri çöpe atmanın ilk tehlikesi, içerisindeki zehirlerin çevreye sızmasıdır. Bu, zehirin su kaynağınıza ve fazlasına ulaşma ihtimalinin doğması demek. Elektronik devrelerde en sık rastlanan tehlikeli elementler arasında kurşun, kadmiyum, klor, cıva ve arsenik bulunuyor. Bunların hiçbirini kahvenize katmak istemeyeceğinizden emin olabilirsiniz.
Çevreye önem veriyorsanız, eski elektronik cihazlarınızı mümkün olduğunca uzun süre kullanmak sizin için en iyi seçenek olacaktır. Bu, ekonomik açıdan da iyi bir fikir, özellikle de eski sistemlerin neler yapabildiklerini gördüğümüzde. Dahası eski laptop'unuzu veya masaüstü bilgisayarınızı faydalı bir iş için kullanmak ve paradan tasarruf için, çevreyi korumaya düşkün olmanız da şart değil.
Eski bir sistem için yapabileceğiniz şey, aslında belli: onun raf ömrünü uzatmak. Stratejik bir seçimle yavaş sisteminizi hayata döndürebilirsiniz. Eski PC'lerin çoğunda yavaş tepki süresi ve uzun açılış süresi gibi sorunlar vardır. RAM'iniz 4GB'tan az ise crucial.com veya kingston.com adresine gidin ve bellek tavsiye aracıyla yükseltme konusunda bilgi alın.
4GB'lık RAM'lerin fiyatının son derece uygun olduğunu düşünürsek, RAM'inizi yükseltmek en faydalı hamlelerden bir tanesi olabilir. 8GB RAM, belleğe çok ihtiyaç duyan programlarda işinize yarayabilir ancak 4GB ve üzeri için 64-bit Windows'a ihtiyacınız olduğunu unutmayın.
Yükseltme zamanı
Yükseltme zamanı
Uzun yüklenme süreleri ve genel yavaşlıklar, eski sistemlerin en önemli sorunları arasında. Windows'u baştan yüklemek, bu sorunlara büyük oranda çözüm olabilir. Peki ya Windows'u yeni bir sürücüye yüklemeye ne dersiniz?
SSD fiyatları 2013'ten bu yana pek düşmese de 128GB'lık bir SSD'yi bütçenize zarar vermeyen bir fiyata bulmanız mümkün. Eğer kapasiteye önem veriyorsanız, 100MB/sn hıza ulaşan yeni 3TB'lık disklere göz atın. Bu diskler sadece hızınızı artırmakla kalmayacak, depolama kapasitenizi de genişletecektir.
PC'nizde orta veya orta-alt seviye işlemci varsa, aynı soket için daha iyi işlemciler de bulabilirsiniz. Seçenekleriniz, aradan geçen zamanla birlikte azalacaktır.
Genellikle işlemci ve anakart yükseltmesi, size işlem gücünde beklediğiniz yükselişi sunacaktır. Ancak bunlar için harcayacağınız para, canınızı sıkmaya başlayabilir. Güç kaynağını da yükseltmeyi düşünebilirsiniz. Bu tavsiye kulağınıza garip gelebilir, ancak yeni güç kaynakları, yüzde 10-30 arası güç tasarrufu sağlayabiliyor.
Başkasına satın veya bağışlayın
Başkasına satın veya verin...
İster masaüstü olsun, ister laptop, PC'ye ihtiyacı olan yeni insanlara rastlamanız zor değil. Eski PC'niz, ona ihtiyacı olan birini çok mutlu edebilir.
Ancak bu, PC'nizi içindeki verilerle beraber olduğu gibi hibe etmeniz anlamına gelmiyor. Disklerinizi biçimlendirip Windows'u baştan yüklemenizi şiddetle tavsiye ederiz. Bu durumda hem karşı taraf yeni bir işletim sistemiyle başlamaktan memnun kalacak, hem de siz kafanızı yastığınıza koyduğunuzda geçmişinizin ortaya çıkmasından endişe duymayacaksınızdır.
Eski laptop'ların genel sorunu, artık çalışmayan, ölü bir pile sahip olabilmeleri. Bu durumda PC'nizi bırakacağınız kişiyle pil konusunu konuşmanızı tavsiye ediyoruz. Laptop pilleri, genellikle eBay gibi web sitelerinde ucuza bulunabiliyor. PC bağışı, bir yere kadar destek sağlamanızı da gerektirebilir, bu yüzden aranmaya hazırlıklı olun.
Eski sisteminizi başka bir iş için kullanmayı planlıyorsanız, önce iyi bir sonbahar temizliğine girişmeniz gerekiyor. Bir hava püskürtücü bulun ve PC'niz içinde biriken tozları alın. İşlemci fanını iyice temizlemeye dikkat edin. Bu arada eski sabit diskiniz, 3 yaşını doldurduysa her an bozulabileceğini göz önünde bulundurun. Çok önemli verileri bu disklerde saklamamanızı öneriyoruz.
Delilleri yok edin
Delilleri yok edin
Eski sisteminizi başkasına bağışlayacaksanız, temel veri koruma önlemlerini almanız gerekiyor. İşe hakkınızda kişisel bilgiler içerebilecek sabit diskinizi temizlemekle başlayın. Optik diskten açılan Parted Magic bir uygulamayla tüm dahili sürücülerinizde "Wipe" komutunu çalıştırın ve tüm verilerin üzerine yazın.
SSD sahipleri, standart temizleme araçları yerine özel, güvenli silme komutunu kullanmalıdır. Parted Magic, SSD diskleri desteklediğinden bu konuda da size yardımcı olacaktır. Bir geçişli temizleme işinizi görecektir, daha fazlasına çoğu durumda ihtiyaç yoktur. Ancak eski disklerinizdeki verileriniz sizi çok endişelendiriyorsa, bir yerlerden matkap bulmanızı tavsiye ediyoruz.
Satın veya elden çıkarın
Eski bilgisayarınızı bir arkadaşınıza hediye etme konusu aklınıza yatmıyorsa, onu internetten satışa çıkarabilirsiniz. Veya elektronik bileşenler üzerindeki maddelerin tekrar kullanılabilmesi için geri dönüşüm yolunu izleyebilirsiniz. Ancak geri dönüşüm yerine küçük bir yükseltmeyle PC'nizi kullanmaya devam etmenizi öneriyoruz.
Atmosfere salınan gaz konusu
Dizelle çalışan bir PC'niz yoksa, cihazınızın gökyüzüne saldığı karbon miktarı ortalama bir otomobilden çok daha azdır. Karbonun büyük kısmı PC'lerin üretimi sırasında salındığı için, onu mümkün olduğunca uzun süre kullanmanız çevre açısından daha faydalı olacaktır.
Yapılan bir araştırmaya göre 2008 MacBook laptop'un üretimi, 230kg'lık karbon oluşumu anlamına geliyor. Masaüstlerinde daha çok çelik kullanıldığını düşünürsek bu miktarın artması muhtemel. Yani yeni bir PC almanız, atmosfere ek miktarda karbonu serbest bırakmanız ve küresel ısınmaya katkıda bulunmanız anlamına geliyor. Günlük kullanım için karbon kullanımını HP'nin bu sayfasında hesaplayabilirsiniz.
Eski PC'niz için 10 kullanım alanı
Eski sisteminizi temizlediğinize göre, sıra artık onu işe yarar bir hale getirmeye geldi. Aşağıda sisteminizle yapabileceğiniz, onu tekrar faydalı kılacak 10 işi sıralayacağız.
1. Linux kutusu
Linux'un faydalı, ancak bir o kadar da karmaşık bir işletim sistemi olduğundan şüphe yok. Linux'u sanal makinede de çalıştırabilirsiniz, ancak işletim sistemini doğal donanım üzerinde çalıştırma fikri muhtemelen galip gelecektir.
2. CCTV ağ güvenliği
Kablosuz güvenlik kameralarının fiyatlarının gerilediği şu dönemde, boştaki makinenizi 24-saat boyunca kayıt yapan bir CCTV güvenlik sistemine dönüştürebilirsiniz. http://www.ispyconnect.com'da bulacağınız ücretsiz yazılım ile kendi CCTV sisteminizi oluşturabilirsiniz.
3. uPnP video sunucusu
Windows'un veya Linux'un eski sürümü, dosyalarınızı depolayarak ağ üzerinden sunabilir. Windows'u seçmeniz halinde istediğiniz sunucu yazılımını kullanma esnekliğine sahip olacaksınız. İlginç seçeneklerden biri olan www.serviio.org son derece esnek, üzerine bağlanan cihazlara video akışı yapabilen bir uPnP sunucusu.
Dijital müzik üssünüz olsun
4. Dijital pikap
Müzik koleksiyonunuz iTunes üzerindeyse, uygulama yoluyla birçok uzaktan kontrol seçeneğine sahipsiniz. Bunlar arasında PC'nizden AirPlay cihazlarına akış yapabilmek de var. Alternatif olarak Windows Media Player'ı kullanabilir ve bir Android veya iPhone uzaktan kumanda uygulamasıyla müziğinizi uzaktan kontrol edebilirsiniz.
5. Gelişmiş resim çerçevesi
Eski laptop'unuzu çalıştırmaktan ziyade, kurcalayıp yeni şeyler ortaya çıkarmak istiyorsanız, ekranı ana gövdeye ters bağlayarak onu bir resim çerçevesine dönüştürebilirsiniz. Optik ve sabit sürücüleri çıkarabilir, sistemi USB'den çalıştırmayı deneyebilirsiniz.
6. Sanatsal projeler
Eski PC'nizle yapabileceğiniz şeyler konusunda fikirlerimizin tükeneceğini sanmayın. Eski masaüstü PC'ler için sıkça başvurulan bir kendin-yap projesi, onları çeşitli sanatsal kurulumlara dönüştürmektir. Örneğin PC'nizi duvara monte edebilirsiniz. www.instructables.com sitesindeki "computers" bölümü, size sanatsal ve uçuk fikirler verebilir.
7. Eski oyunları oynayın
2000'lerin ilk zamanlarından kalan PC'niz bile bazı oyunları çalıştırabilir. MAME gibi emulator'ler, oyun anılarınızı tekrar canlandırabilir.
NAS veya web sunucusu
8. NAS veya web sunucusu
Bu iş için Windows, Windows Server, FreeNAS ve ClearOS gibi birçok işletim sisteminden faydalanabilirsiniz.
9. Ağ çözümleri
Ağ konusunda kendinizi geliştirmek isterseniz, ikinci bir PC çok işinize yarayabilir. Genellikle bir hub veya router'a ihtiyacınız olacaktır, ancak kablosuz router da işinizi görecektir.
10. Test sistemi
Bu madde herkese göre olmayabilir, ancak çok sayıda yazılım deniyorsanız, bu işi asıl PC'nizde yapmak yerine, eski PC'nizi kullanabilirsiniz. Eski PC'nizi donanımları test etme aracınız haline de getirebilirsiniz.