Türkiye, zararlı yazılımların en hızlı yayıldığı ülkelerden biri. ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu'ya göre, bunun başlıca nedenlerinden biri, bilgisayar yazılımları konusundaki yaygın korsan ürün kullanımı. "Virüsler, korsan sever" diyen Akkoyunlu, korsan ürünlerin zararlarını sıraladı.
ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu'ya göre Türkiye'de bilgisayar yazılımlarında lisansız ürün kullanma oranı yüzde 50'yi geçiyor. Güvenlik yazılımları konusunda da durum farklı değil. Bu nedenle Türkiye, zararlı yazılımların en hızlı yayıldığı ülkelerin başında geliyor. Alev Akkoyunlu, bilgisayardan indirilen lisanssız yani korsan yazılımların siber suçlulara, zararlı yazılımları bulaştırmak için eşsiz bir imkan tanıdığını belirtti. "Özellikle korsan antivirüs programları koruma sağlamadığı gibi büyük zararlar da verebilir" diyen Akkoyunlu, korsan yazılımların tehlikelerini şöyle sıraladı:
"Korsan genellikle virüsüyle gelir: Lisanssız yazılımlar genellikle kötü amaçlı ve istenmeyen zararlı yazılımlarla birlikte gelir.Sistemi bozabilir: Korsan yazılıma eklenen virüs, truva atı, solucan gibi kötü amaçlı yazılımlar, sistemin bozulmasına, dosyaların kullanılamaz hale gelmesine neden olabilir.Veriler çalınabilir: Herhangi bir güvence ve taahhüt içermeyen korsan ürün, veri kaybı veya kimlik, parola, kredi kartı bilgileri hırsızlığı gibi maddi ve manevi olumsuz sonuçlara yol açabilir.
Bilgisayarı yavaşlatır: Lisansız ürün, tüm fonksiyonlarını yerine getiremediği için sistemin yavaşlamasına sebep olur.
Güncel olmadığı için tehditlere açıktır: Gerek işletim sistemleri gerek antivirüs yazılımları açısından yeni gelişen tehditlere karşı en önemli uygulama, sürekli yapılan güncellemelerdir. Korsan ürünlerde güncelleme yapılmadığı için sistem, bilgisayar tehditlerine karşı açıktır.
Ürün performansı düşük olur: Ürün lisansız olduğu için yazılımlardaki bazı uygulamalar devreye girmez. Dolayısıyla yazılım, kullanıcı açısından verimli sonuç vermez."