En sonunda yaşlanmayı yavaşlatmanın yolunu bulmuş olabiliriz

Bilim insanları, hiç beklenmedik bir şekilde, yaşlanmayı yavaşlatmanın etkili bir yolunu bulmuş olabilir. En azından fareler üzerinde yapılan ilk testler bunu gösteriyor.

En sonunda yaşlanmayı yavaşlatmanın yolunu bulmuş olabiliriz

Bilim insanları, interlökin-11 (IL-11) olarak adlandırılan inflamatuar bir molekülü inhibe etmek üzere tasarlanmış bir anti-inflamatuar ilaç sayesinde beklenmedik şekilde bir yaşlanma karşıtı ilaç bulduklarını düşünüyor. İlacın farelerin ömrünü neredeyse yüzde 20 oranında uzattığı söyleniyor.

Bilim insanları onlarca yıldır yaşlanmayı durdurmanın, hatta tersine çevirmenin yollarını arıyor ve bu yüzden bunun şaşırtıcı ve heyecan verici bir gelişme olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Tipik olarak iltihaplanma iyi bir şey olarak kabul edilir. Vücudumuzun hastalıklarla savaşmasına ve bizi yaralanmalardan korumasına yardımcı olabilir. Ancak, iyi olan her şey gibi, çok fazla iltihaplanma da kötüdür ve hücrelerin hasar görmesine neden olabilir. Hatta vücudumuzun yaşlanma hızını hızlandırabilir. Bu nedenle bilim insanları, antiinflamatuar bir ilacın yaşlanma karşıtı bir ilaç olarak ne kadar iyi çalışabileceğini inceliyordu.

Ulaştıkları sonuçlar bu inceleme için yeterli destek oluşturuyor gibi gözüküyor. Yüzde 20 çok büyük bir oran gibi gözükmeyebilir, ancak genel olarak bakıldığında bu oran, insanların aileleriyle birlikte geçirebilecekleri birkaç yıla daha sahip olmaları anlamına geliyor. Elbette bu sonuçları farelerde görmek, insanlarda da benzer sonuçları göreceğimizi garanti etmiyor.

Klinik çalışmaların, insan hücrelerinde yaşlanmayı önlemede ne kadar etkili olduklarını görmek için insanlarda bu IL-11’i bloke eden yaşlanma karşıtı ilaçların etkinliğini test etmesi gerekecek. Başarılı olursa, belki de bu ilaçların gelecekte yaşlanmanın, özellikle de vücuttaki iltihaplanmanın neden olduğu etkileri hafifletmeye yardımcı olmak için kullanılması mümkün olabilir.

Ayrıca araştırmacıların, bu yaşlanma karşıtı ilacın iltihaplanmayı tamamen ortadan kaldırmadığından da emin olması gerekiyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, sağlıklı bir miktar iltihaplanma vücut için iyidir ve normal yaşlanmanıza yardımcı olur. Ne yazık ki, vücudumuzun düzgün çalışması için yaşlanması gerektiği için yaşlanma sürecini yavaşlatmak istesek de tamamen durdurmak istemiyoruz.

IL-11 tedavilerinin insan vücudunu, özellikle de pulmoner fibrozis gibi belirli inflamatuar rahatsızlıkları olan kişileri nasıl etkilediğini görmek için şu anda çok sayıda deneme yapılıyor. Ancak bunların hiçbiri şu anda ilaçların sahip olabileceği potansiyel yaşlanma karşıtı etkileri incelemiyor.