Cep telefonları sağlığınıza zarar verecek düzeyde radyasyon yayıyor mu? Bu konu günümüzde de halen tartışılmaya devam ediyor. Bazıları kanser riskini çok yükselttiğini söylerken, diğerleri zararsız olduğu konusunda ısrarcı. Bu konuda şüpheleriniz varsa, tericihinizin daha düşük radyasyon seviyesine sahip ceplerden yana olması anlaşılabilir bir durum. İşte biz de bu yüzden, ceplerin SAR değerlerine göre bir liste hazırladık.
Günümüzdeki akıllı cepler, devasa ekranlar, gelişmiş kameralar, kesintisiz internet bağlantıları gibi bir çok gelişmiş özellik sunuyor. Ama acaba, çok fazla özellik, çok fazla radyasyon anlamına da geliyor mu? Görünüşe bakılırsa, durum pek de öyle değil. Yani donanım çılgını olan bir cep, basit bir cepten daha az radyasyon yayıyor olabilir.
SAR (Specific Absorption Rate), (Özgül emilim oranı)
SAR değerinin fazla olması, vücudun içine işleyen radyasyonun fazla olması demek. Kilo başına düşen watt ile hesaplanan birim, 2'den fazla olduğunda tehlikeli olmaya başlıyor. Yani bir cebin, maksimum sinyali yaydığı telefon görüşmesi esnasında, 2W'dan az bir SAR değerine sahip olması gerekli.
Günümüz ceplerinin SAR değerleri
Günümüz ceplerinin SAR değerleri, tehlikeli olarak bilinen 2 W değerinin altında. Tabii henüz ispatlanamamış sağlık risklerinin olup olmadığı tartışmalı. Daha düşük SAR değeri, özellikle beyindeki dokulara radyasyon dolayısıyla gelebilecek zarar ihtimalinin de azalması demek.