MS'in JavaScript yaklaşımı IE8'i yaktı

MS'in JavaScript yaklaşımı IE'ye yaramadı. Yapılan testte IE8'in aldığı sonuç pek parlak deği

IE8'i üzen sonuç!

JavaScript genellikle internet siteleri için istemci tarafından çalışan ve pek çok işlemi web sunucusu yerinde kullanıcıların bilgisayarında gerçekleştirerek, hem daha hızlı, hem de sunucuyu daha az yoracak şekilde gerçekleştirmeyi hedefleyen bir dil. Pek çok tarayıcı üreticisi JavaScript'in tarayıcıların hızını doğrudan etkiledikleri görüşünü taşıdıkları için kendilerine özel JS motorları kullanıyorlar. Örneğin Safari SquirrelFish Extreme, Chrome V8 ve Firefox TraceMonkey ile JS'i daha hızlı yorumlayacak ve dolayısıyla daha hızlı çalışacak tarayıcılar sunma peşindeler.

Bir tek Microsoft bu konuda farklı bir yaklaşıma sahip. Firma JS'in tarayıcının hızını sadece %20 oranında etkilediğine inandığı için IE8'de rakiplerinin özel JS çabalarına karşılık vermedi ve onun yerine genel olarak tarayıcının özelliklerini bir bütün olarak ele aldı. Fakat tam 400 bin kullanıcının yardımıyla Futuremark'ın gerçekleştirdiği hız testi, Microsoft'un bu konuda hata yapmış olabileceğini ortaya koydu.

400 bin kullanıcının katıldığı testte hızları ölçülen tarayıcılar arasında Safari 4.0 Beta birinci olurken, onu Chrome 2.0.172.23 Beta izledi. Üçüncü Chrome 1.0.154.65, dördüncü ise Firefox 3.5b4 oldu. Ardından sırasıyla Safari 3.2.2, Opera 10.00 Beta, Opera 9.64 ve Firefox 3.0.10. 10 tarayıcının karşılaştırıldığı testte IE8 ancak 9. sırayı alabildi ve bir tek IE7'yi geride bıraktı.

Okuyucu Yorumları