En iyi müzik filmleri! IMDb puanı en iyi olan 50 filmi seçtik!

IMDb puanı en yüksek müzik filmlerini arıyorsanız doğru yerdesiniz! Son zamanlarda en çok izlenen ve görsel efektlerinden senaryosuna kadar ekrandan gözünüzü ayıramayacağınız müzik filmlerini listeledik. İşte çok iyi 50 müzik filmi önerisi...

En iyi müzik filmleri! IMDb puanı en iyi olan 50 filmi seçtik!

Sinemaya sesin girmesiyle birlikte büyük bir dönüşüm yaşandı. Yalnızca konuşmalar değil aynı zamanda müziğin gücüyle de bir araya gelen anlatı, yeni fikirlere yol açtı. Günümüzde de bu etkinin hala devam ettiği düşünüldüğünde müzik temalı filmler de en iyi sinema seyrini sunmaya devam ediyor.

En beğenilen filmler listelerinde yer alan müzik temasına sahip filmler hem görsel hem de işitsel bir seyir zevki sunarken aynı zamanda müziğin büyü dünyasını da deneyimlemeye imkan tanıyor. İşte, kendinizi bambaşka bir ruh haline kaptırabilmenizi sağlayan o filmler...

(Bu makalenin ardından en iyi filmler, en iyi gerilim filmleri, en iyi korku filmleri, en iyi komedi filmleri, en iyi bilim kurgu filmleri, en iyi romantik filmler, en iyi dram filmleri, en iyi 50 tarihi film, en iyi 50 müzikal film ve en iyi biyografik filmler listelerimize de bakabilirsiniz)

50. Prenses ve Kurbağa (2009) IMDb: 7.1 Metacritic: 73

Prenses ve Kurbağa

Güzeller güzeli Prenses Tiana, Prens olmak için çırpınan ve eski haline dönmek için her şeyi yapacak olan arsız bir kurbağa ile karşılaşır. Onun haline acıyan Tiana, kurbağayı bir kerecik öperek laneti kaldırmaya karar verir. Ancak kurbağayı öptükten sonra hiç beklenmeyen bir durum ortaya çıkar: Kurbağa prense dönüşmez, Tiana kurbağaya dönüşür. İşte bütün bu karmaşayı ortadan kaldırmak için New Orleans bataklıklarında yola çıkan iki kurbağanın hikayesini ele alan bu yapım Oprah Winfrey gibi isimlerin seslendirmeleri ile de son derece eğlenceli bir hikaye sunar. Filmin aynı zamanda Oscar adaylıkları ve En İyi Orijinal Şarkı için de adaylık aldığı fakat ödülleri kazanmanın kıyısından döndüğü bilinmektedir.

49. Güzel ve Çirkin (I) (2017) IMDb: 7.1 Metacritic: 65

Güzel ve Çirkin

Yakışıklı bir prens olan Eric, dik başlılığı sonrasında bir cadı tarafından lanetlenir ve böylece bir canavara dönüşür. Cadı, ona bu kibrini yenecek tek şeyin aşk olduğunu söyler ve ona bir gül vererek 25 yaşından önce bu gülü soldurmadan aşık olursa yeniden eski haline dönebileceğini ekler. Bu sırada yaşlı babası ile yaşayan Belle, babasının izinsiz bir şekilde Beast'in şatosuna girmesi sonrası onu kurtarmak için Canavar ile kendisi kalmayı kabul eder. Belle ile Beast birbirlerine zaman içerisinde aşık olurlarken onların önündeki önemli engellerden bir tanesi de Belle'ye aşık olan Avcı Gaston olacaktır. Başrolünde Emma Watson'ın olduğu Güzel ve Çirkin, 2017'de Yılın Filmi Ödülü'nü alarak da dikkatleri üzerine çekmiştir.

48. Şarkını Söyle (2016) IMDb: 7.1 Metacritic: 59

 Şarkını Söyle

Tıpkı insanların sahip olduğu dünya gibi, yalnızca hayvanların yaşadığı bir dünya olduğunu düşündüren bir yapım olan Şarkını Söyle, bu dünyada yaşamakta olan Buster adlı karakterin tiyatrosunu kurtarmak için bir şarkı yarışması yapmaya karar vermesi ile başlar. Bu noktada şehrin her yerinden hayvanların akın etmesi ve her bir hayvanın şarkısını söylemek için sıraya girmesini konu alan bu yapımda, Matthew McConaughey, Scarlett Johansson gibi dünyaca ünlü isimlerin yer aldığı da biliniyor. Universal Pictures tarafından yayınlanan bu animasyon müzikali, her yaştan insanın izlemesi ve kendine özgü dersler çıkarması mümkün. Yayınlandığı günden beri bu yapım içerisindeki her bir şarkı, büyük bir beğeni ile karşılanıyor.

47. Uçan Fil Dumbo (1941) IMDb: 7.2 Metacritic: 96

Uçan Fil Dumbo

Bayan Jumbo'nun adeta minik bir bebek gibi sevdiği Dumbo, kulakları oldukça büyük bir şekilde doğmuş bir fil yavrusudur. İçerisine doğmuş olduğu sirkteki herkes Dumbo'nun kulakları ile alay ederken, ona destek çıkan tek kişi ise arkadaşı Fare Timothy'dir. Bu hikayenin sonunda ise hiç kimsenin olmasını beklenmediği bir şey olacaktır. Yayınlandığı 1942 yılında Cannes Film Festivali'nde En İyi Animasyon Dizaynı Ödülü'nü alan yapım, Akademi Ödülleri'nde müzikal animasyonlar içerisinde de En İyi Müzik Ödülünü almıştır. Büyük küçük herkesin izleyebileceği ve kendince bazı dersler çıkarabileceği bu yapımın yönetmen koltuğunda Ben Sharpsteen yer alırken oyuncu kadrosunda ise Billy Bletcher, Cliff Edwards gibi isimler yer almaktadır.

46. Uyuyan Prenses (1959) IMDb: 7.2 Metacritic: 85

 Uyuyan Prenses (1959)

1959 yılında fantastik – aile – müzikal kategorisinde vizyona giren fantastik ABD yapımı film, Walt Disney klasiklerinin 16.yapıtı olarak karşınıza çıkıyor. Hükümdarın bir kızı oluyor ve kral prensesin doğum gününü kutlamak üzere perilerin davetli olduğu bir kutlama organize ediyor. Bütün iyilik perileri doğum gününde bebeğe güzel hediyeler sunarken, davetli olmayan kötü kalpli peri ise, baloya gizlice gelerek bebeği lanetliyor. Bebek 16 yaşına geldiğinde ise, parmağına batan bir iğne yüzünden yüz yıllık bir uykuya yatıyor. Aradan yüzyıl geçtikten sonra, saraydaki herkesle birlikte uykuya dalan prensesi gören prens ise, onu öperek yüzyıllık uykusundan uyandırmayı başarıyor. Ünlü besteci Tchaikovsky’nin eserlerinin yer aldığı Walt Disney klasiğinin seslendirme kadrosunda; Mary Costa ve Bill Shirley yer alıyor.

45. Grease (1978) IMDb: 7.2 Metacritic: 70

Grease (1978)

1978 yılında komedi – romantik – müzikal kategorisinde beyaz perdeye taşınan ABD yapımı filmin yönetmen koltuğunda Randal Kleiser yer alıyor. Warren Casey ve Jim Jacobs’un aynı adlı müzikalinden uyarlanan film, Danny Zuko ve Sandy Olsson isimli transfer öğrencisinin yaşadığı aşkı konu ediniyor. Yazın tanışıp kısa süreli bir aşk yaşayan Danny ve Sandy, yaz dönemi bittikten sonra okullarına dönmek için birbirinden ayrılıyor. Fakat Sandy, Danny’nin okuluna transfer olduğundan bihaberdir. Okulun çetesi T’Birds’ün bir üyesi olan Danny, kendilerine karşı olan grubun üyesi olarak Sandy ile karşılaşıyor. Fakat Sandy, yazın tanıştığı kibar Danny’nin gerçek karakterini okulda görünce, bambaşka bir Danny ile karşılaşıyor. Saturday Night Fever isimli film müziği, ABD’nin en çok satan ikinci albümü olmayı başarıyor. Oscar’a aday gösterilen başarılı başyapıtın oyuncu kadrosunda; John Travolta, Olivia Newton-John ve Stockard Channing yer alıyor.

44. Operadaki Hayalet (2004) IMDb: 7.2 Metacritic: 40

Operadaki Hayalet

Joel Schumacher’in yönetmenliğini üstlendiği film, aynı adlı ünlü bir müzikalden uyarlanıyor. French Opera House’da maskeli ve gizli olarak yaşayan dahi bir müzisyenin hayaleti, baş sopranoyu delirterek korodan ayrılmasına neden oluyor. Korodan ayrılan baş soprano yerine yalnızca bir geceliğine gelen Christine, hayalet tarafından tehdit edilmeye başlıyor. Tek gecelik performansı ile gala gecesinin yıldızı olmayı başaran Christine’i duyan baş soprano ise yerini almak için Christine’nin karşısına çıkıyor. Christine’e aşık olan zengin çocukluk aşkı Raoul ise, Christine’nin bu süreçte yanında oluyor. Fakat Christine bir yandan sesi ile ruhunu okşayan hayalete ilgi duyarken bir yandan da Raoul’a karşı da hisler beslemeye başlıyor.

43. Chicago (2002) IMDb: 7.2 Metacritic: 81

Chicago (2002

2002 yılında dram – komedi – müzikal türünde vizyona giren ABD yapımı filmin yönetmenliğini Robb Marshall üstleniyor. Film, 1929 yılında hapishanede tanışan Roxy ve Velma isimli iki kadının hikayesini konu ediniyor. Erkek arkadaşının ölümüne sebep olan ve kocasını öldüren iki kadın hapishanede tanıştıktan sonra, oradan çıkmanın yollarını araştırıyor. Birlikte çıktıkları bu yolculukta hapishaneden kurtulmak için kendilerine bu alanda ünlenmiş Billy Flynn isimli bir avukat tutmaya karar veriyorlar. Billy Flynn’ın yardımı ile magazin dünyasında ismini duyurmayı başaran Roxie ve Velma arasında basının ilgi odağı olma ve Billy’i cezbetme konusunda kıyasıya bir mücadele başlıyor. Chicago’daki geçici şöhretin etrafında gelişen ve müzikal sahneleri ile izleyicinin beğenisini kazanan filmin oyuncu kadrosunda; Queen Latifah, Taye Diggs ve Renee Zellweger yer alıyor.

42. Enkanto: Sihirli Dünya (2021) IMDb: 7.2 Metacritic: 75

Enkanto: Sihirli Dünya

2021 yılında fantastik – müzikal – komedi kategorisinde vizyona giren ABD yapımı animasyon film, Kolombiya’da yaşayan ve özel güçleri bulunan Madrigal ailesinin yaşamını konu ediniyor. Encanto adındaki tılsımlı bir yerde yaşayan Madrigal ailesinin tüm çocukları çeşitli süper güçlere sahiptir. Fakat Madrigal ailesinin Mirabel isimli çocuğu bu güçlerden yoksun kalıyor. Fakat Encanto’da yaşayan Madrigal ailesini çevreleyen olağanüstü güçler, tehlike ile karşı karşıya kalıyor. Bu sefer Madrigal ailesinin tehlikeden kurtulması ise tamamen Mirabel’e bağlıdır. Akademi Ödülleri’nde En İyi Animasyon filmi olarak ödül almaya hak kazanan filmin müziği, Disney klasiklerinin en başarılı film müziği olarak seçiliyor. Yayınlandığı yıldan itibaren izleyicilerin ve eleştirmenlerin beğenisini kazanan filmin seslendirme kadrosunda; Stephanie Beatriz, John Leguizamo ve Wilmer Valderrama yer alıyor.

41. Kül Kedisi Sinderella (1950) IMDb: 7.3 Metacritic: 85

Kül Kedisi Sinderella

1950 yılında fantastik – müzikal – romantik türünde vizyona giren animasyon film, Walt Disney klasiklerinin 12.yapımı olarak karşınıza çıkıyor. Clyde Geronimi, Hamilton Luske ve Wilfred Jackson’ın yönetmenliğini üstlendiği film, Walt Disney’in çizgi uyarlamalarından biri olarak ünlenen masalın ilk çizgi örnekleri arasında yer alıyor. Ella isimli bir genç kızın babası, annesinin ölümünün ardından başka biriyle evleniyor. Ella, zaman içinde kendisini kıskanan üvey annesi ve üvey kız kardeşleri tarafından eziyet görüyor. Fakat iyilik perisinin yardımı ile yakışıklı Prens ile tanışan Ella’nın yaşamı Prens ile birbirlerine aşık olduktan sonra tamamen değişiyor. Walt Disney’in sevilen klasikleri arasında yer alan animasyon filminin seslendirme kadrosunda; Eleanor Audley, Verna Felton ve William Phipps yer alıyor.

40. Peter Pan (1953) IMDb: 7.3 Metacritic: 76

Peter Pan

1953 yılında müzikal – aile türünde vizyona giren animasyon filmin yönetmenliğini Hamilton Luske üstleniyor. James Matthew Barrie’nin aynı adlı romanından uyarlanan film, Walt Disney’in ilk klasikleri arasında yer alıyor. Wendy ve erkek kardeşleri Peter Pan’in saklandığı yeri keşfediyor. Animasyon izleyicileri, Peter Pan ve arkadaşı Tinker Bell’in Neverlends adlı var olmayan ülkede yaşadıkları maceralara ve peri tozu ile dolu olan büyülü bir dünyaya giriyor. Film, olağanüstü maceralar, Neverlends’in büyülü toprakları ve birbirinden güzel şarkılarla rengarenk bir klasiğe imza atıyor. Fakat bu sefer Wendy ve erkek kardeşleri Peter Pan’i saklandıkları yerde keşfettikleri sırada Kaptan Hook ve korsanları ile karşılaşıyor. Disney’in ilk klasiği olan animasyon filminin seslendirme kadrosunda; Bobby Driscoll, Hans Conried ve Tom Conway yer alıyor.

39. Leydinin Aşkı (1955) IMDb: 7.3 Metacritic: 78

Leydinin Aşkı

1955 yılında animasyon – aile türünde vizyona giren ABD yapımı müzikal filmin yönetmenliğini Clyde Geronimi üstleniyor. Walt Disney klasiklerinin 15.filmi olarak karşınıza çıkan animasyon, sahibi tarafından şımartılmış Cocker Spaniel cinsi Lady, Tramp isimli sokak köpeğine aşık olmasını konu ediniyor. Gerçek bir hikayeden uyarlanan filmde, Lady sahipleri tarafından şımartılan ve sevilen bir Cocker Spaniel cinsi köpek olarak olarak karşınıza çıkıyor. Fakat sahibi olan çiftin eve gelen yeni bebeği yüzünden Lady, kendisinin artık sevilmediğini düşünüyor. Bu nedenle evden kaçarak, farklı maceralara atılmaya başlıyor. Evden kaçtıktan sonra, sokaklarda dolaşan Tramp isimli bir sokak köpeğine aşık olarak, farklı bir dünyaya sahip oluyor. Özgün senaryosu ile izleyicilerin beğenisini kazanan Walt Disney klasiğinin seslendirme kadrosunda; Peggy Lee, Barbara Luddy, Larry Roberts ve Bill Thompson yer alıyor.

38. Labirent (1986) IMDb: 7.3 Metacritic: 50

Labirent (1986)

1986 yılında fantastik – macera türünde vizyona giren İngiliz – ABD ortak yapımı müzikal filmin yönetmen ve senarist koltuğunda Jim Henson yer alıyor. Yüksek hasılat geliri elde etmeyi başaran film, 15 yaşındaki Sarah’ın kaybolan küçük erkek kardeşini bulma hikayesini konu ediniyor. Sarah küçük erkek kardeşi Tobey’in kaybolmasını diledikten sonra, kardeşi goblinler tarafından kaçırılıyor. Tobey, bir labirentin ortasında yer alan goblin şatosuna hapsediliyor. Küçük Tobey’i bulma pahasına bir maceraya atılan Sarah, esir tutulan Tobey’i goblin şatosundan kurtarmak için sayısız tehlike ile karşı karşıya kalıyor. Video oyunlarına ve çizgi romanlarına uyarlanan filmin oyuncu kadrosunda; David Bowie, Jennifer Connelly, Toby Froud ve Brian Henson yer alıyor.

37. Herkül (1997) IMDb: 7.3 Metacritic: 74

Herkül (1997)

1997 yılında aile – müzikal türünde vizyona giren animasyon filmin yönetmenliğini ve senaristliğini Ron Clements üstleniyor. Walt Disney klasiklerinin 35.filmi olarak karşınıza çıkan animasyon film, Yunan mitolojisinin önemli isimlerinden biri olan Herkül’ü konu ediniyor. Herkül, Zeus ile Hera’nın çocuğu olarak göklere doğuyor. Zeus’un düşmanı olan yeraltı tanrısı Hades ise, Herkül’e bir iksir içirip onu ölümlü bir insana çevirerek Zeus’tan intikam almayı hedefliyor. Fakat iksirin tamamını içmeyen Herkül, doğduğunda kazandığı tanrısal güçlerini hala korumaya devam ediyor. Walt Disney klasiği olan film, En İyi Orijinal Şarkı dalında Oscar’a aday gösteriliyor. Tanrısal güçleri bulunan ölümlü bir tanrı olan Herkül’ü anlatan filmin seslendirme kadrosunda; Tate Donovan, Danny DeVito ve James Woods yer alıyor.

36. Ölü Gelin (2005) IMDb: 7.3 Metacritic: 83

Ölü Gelin

Yıllar önce müstakbel eşi tarafından kandırılmış ve hayata gözlerini yummuş Ölü Gelin Emily'nin, yıllar sonra ormanda evlilik teklifi provası yapan Victor ile nişanlanmasını ve sonrasında gelişen olayları işleyen Ölü Gelin, Tim Burton'ın belki de en sevilen eserleri arasında yer alıyor. Victoria ile evlenmekten korkan ve evlilik teklifi provası yapmak için ormana gidip burada yanlışlıkla Emily'e evlenme teklif eden Victor, kendisini bu durum içerisinden kurtarmaya çalışıyor. Aniden kendisini Ölüler Diyarı'nda bulan ve Victoria ile evlenmek için yeniden Yaşayanlar'ın dünyasına gitmek isteyen Victor'un başından geçenler eser içerisinde işleniyor. Animasyon içerisinde duygu geçişleri müzikalite ile izleyenlere aktarılıyor. Müzikleri Danny Elfman tarafından oluşturulan Ölü Gelin'in başrolünde ise Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Emily Watson gibi usta isimler yer alıyor.

35. Sweeney Todd: Fleet Sokağının Şeytan Berberi (2007) IMDb: 7.3 Metacritic: 83

Sweeney Todd

2007 yılında müzikal – gerilim – dram türünde vizyona giren İngiliz – ABD ortak yapımı filmin yönetmenliğini Tim Burton üstleniyor. Broadway Müzikali’nin beyaz perdeye aktarıldığı yapımda, İngiltere’de berberlik yaparak hayatını sürdüren Sweeney Todd’un intikam öyküsünü anlatıyor. Oldukça güzel bir eşi ve severek yaptığı bir işi olan Sweeney Todd, yaşama umut dolu bakıyor. Fakat karısından hoşlanan bir adam tarafından haksız yere suçlanıp, hapse gönderiliyor. Yıllar sonra gerçek ortaya çıktıktan sonra yaşadığı yere geri dönen Sweeney Todd için, hiçbir şey artık eskisi gibi olmuyor. Şeytan berber Sweeney Todd, onu mutlulukla bekleyen bayan Lovett ile işbirliği yaparak kendisine yapılan bu haksızlığın intikamını almaya başlıyor. Gerilim ve korku sahnelerinin hakim olduğu ve intikam temasının işlendiği müzikal filmin oyuncu kadrosunda; Johnny Depp, Helena Bonham Carter ve Alan Rickman yer alıyor.

34. Across the Universe (2007) IMDb: 7.3 Metacritic: 56

Across the Universe

Ian La Frenais ve Dick Clement’e ait gerçek bir hikayeye dayanan film aynı zamanda Lennon McCartney’in aynı adlı şarkısından esinleniyor. Beatles’ın 33 şarkısından derlenen bir müzikal olarak karşınıza çıkan film, kayıp olan babasına ulaşmak ve onunla son bir kez konuşabilmek için Liverpool’a yola çıkan Jude’in hikayesini anlatıyor. Yolda Lucy ile karşılaşan Jude, kendini savaş karşıtı aktivist protestoların içinde buluyor. Jude’un kardeşi olan Max’in ise, savaş döneminde Vietnam’da bulunması üzerindeki bu baskıyı daha da güçlendiriyor.

33. Rocketman (I) (2019) IMDb: 7.3 Metacritic: 69

Rocketman

Film, müzisyen Elton John’un yaşamı ve kariyer hayatına müzikal bir tarzda yaklaşıyor. Elton John, Kraliyet Müzik Akademisi’nden çıkıp, söz yazarı olan Bernie Taupin ile işbirliği yaparak süper starlığa doğru yükselişe geçiyor. Böylece İngiltere’de ki şöhret yaşamına bu şekilde başlayan Elton John’un kariyer hayatını konu edinen film, vizyona girdiği yıl 195 milyon dolar hasılat elde edip eleştirmenlerden olumlu yorumlar almayı başarıyor. Prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapan ve Altın Küre Ödülleri’nde birden fazla ödüle aday gösterilen filmin oyuncu kadrosunda; Tarın Egerton, Jamie Bell ve Richard Madden yer alıyor.

32. Vahşi Batı Hikâyeleri (2018) IMDb: 7.3 Metacritic: 79

 Vahşi Batı Hikâyeleri

2018 yılında western – müzikal türünde vizyona giren ABD yapımı filmin yönetmenliğini ve senaristliğini Coen kardeşler üstleniyor. 2018 yılının en başarılı 10 filmi arasında yer alan film, Buster Scruggs isimli bir kanunsuzun öyküsünü müzikal tarzda anlatıyor. Buster Scruggs, bir kumarhaneye giriyor. Silahını kumar salonunun girişinde bırakmak zorunda kalan Buster Scruggs, kendini bir kumar oyununun ortasında buluyor. Ardından Surly Joe isimli şarkı ile müzikal sahnelerin başladığı filmde art arda düellolar yapılmaya başlanıyor. Kovboy temanın hakim olduğu, erkeklik ve güçlü kadın imgelerine bir arada yer veren filmin oyuncu kadrosunda; Tim Blake Nelson, James Franco, Zoe Kazan, Tyne Daly ve Ralph Ineson yer alıyor.

31. Alice Harikalar Diyarında (1951) IMDb: 7.4 Metacritic: 68

Alice Harikalar Diyarında

1951 yılında macera – müzikal – fantastik türünde izleyici ile buluşan müzikal filmin yönetmenliğini Hamilton Luske üstleniyor. Lewis Carroll’un Alice kitabından uyarlanan film, Disney’in 13. Filmi olarak karşınıza çıkıyor. Alice hayal kurmaktan oldukça hoşlanan bir karakter olarak, bir gün karşısına çıkan bir tavşanı takip ederek kendini bilinmeyen bir harikalar diyarının ortasında buluyor. Kupa Kraliçesi tarafından yönetilen Harikalar Diyarı’nda; nargile içen tırtıl, hikaye anlatmaktan hoşlanan ikiz kardeşler ve kaplan gibi birbirinden farklı karakterler yaşıyor. Alice ise, Harikalar Diyarı’na girer girmez karakterler ile tanışmaya başlıyor. Fakat yönetici olan Kupa Kraliçesi’nden ise hiç hoşlanmıyor. Disney’in klasikleşmiş animasyonları arasında yer alan kült filmin seslendirme kadrosunda; Richard Haydn, Sterling Holloway ve Verna Felton yer alıyor.

30. The Rocky Horror Picture Show (1975) IMDb: 7.4 Metacritic: 65

The Rocky Horror Picture Show

Korku filmlerinin bir parodisi olarak karşınıza çıkan film, evliliğe hazırlanan bir çift olan Brad ve Janet’in yağmurlu bir akşam yollarını kaybetmesi üzerine sığındıkları şatoda yaşadıkları çılgın geceyi konu ediniyor. Janet ve Brad, sağanak yağmurda yollarını kaybedince gösterişli ve bir o kadar da kasvetli olan bir şatoya sığınmak zorunda kalıyor. Fakat şatonun sahibi olarak karşılarına Transeksüel gezegenine ait bir transeksüel olan Dr. Frank N Furter çıkıyor. Janet ve Brad ile karşılaştığı gece bir aşk kölesi yaratmak üzere olan Dr. Frank N Furter, çiftin içlerinde bastırmış olduğu duygularının açığa çıkmasını sağlıyor. Müzikal sahnelerin ağırlıkta ve komedi temasının hakim olduğu filmin oyuncu kadrosunda; Tim Curry, Susan Sarandon ve Barry Bostwick yer alıyor.

29. Karlar Ülkesi (I) (2013) IMDb: 7.4 Metacritic: 75

Karlar Ülkesi (I) (2013)

Karlar Ülkesi 2013 yılında seyirciyle buluşmuş ABD yapımı bir bilgisayar animasyonlu müzikal komedi filmidir. Filmin seslendirme kadrosunda pek çok kişinin yakından tanıdığı isimler yer almaktadır. Yapımcılığını Peter Del Vecho’nun yaptığı filmin müzikleri ise Christophe Beck’e aittir. Film hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından oldukça beğenilmiş ve dünya çapında 1 milyar doların üzerinde bir hasılat elde etmiştir. Ayrıca film En İyi Animasyon Filmi ve Demi Lovato’nun seslendirdiği Let ıt Go şarkısıyla da En İyi Orijinal Şarkı ödülünü de kazanmıştır.

28. Pinocchio (1940) IMDb: 7.5 Metacritic: 99

Pinocchio

Film her yalan söylediğinde düzenli olarak burnu uzayan Pinokyo adındaki ahşap bir oyuncağı ve onu üreten marangoz Gepetto ustayı anlatmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılmış olan bir filmdir. Filmin seslendirme kadrosunda ise Cliff Edwards, Dickie Jones ve Christian Rub, gibi isimler yer almaktadır. Çocuklara yalan söylemenin ne kadar kötü bir şey olduğunu öğütleyen Pinokyo çıktığı dönemde oldukça beğenilmiş ve dünya çapında 84 milyon doların üzerinde bir hasılat elde ederek büyük de bir başarıya imza atmıştır.

27. Robin Hood (1973) IMDb: 7.5 Metacritic: 57

Robin Hood

Robin Hood ,1973 yılında vizyona girmiş bir animasyon müzikal filmidir. Seslendirmelerini Brian Bedford, Monica Evans, Phil Harris ve Roger Miller, gibi isimlerin yaptığı Robin Hood ,bir İngiliz halk masalından esinlenilerek çekilmiştir. Yapımcılığını Ken Anderson ve The Aristocats’in yaptığı filmin yönetmen koltuğunda ise Wolfgang Reitherman oturmaktadır.Film Sherwood Ormanı’nda yaşayan ve zenginlerden alıp fakirlik içindeki Nottingham halkına veren Robin Hood ve onun yanında en büyük destekçisi ve yardımcısı Küçük John’un hikayesini anlatmaktadır. anlatmaktadır. Filmin müzikleri ise Roger Miller Nancy Adams, Phil Harris ve Disney Stüdyo Korosu tarafından seslendirilmektedir. Robin Hood etkileyici hikayesiyle çıktığı dönemde oldukça beğenilmiş ve dünya çapında 33 milyon doların üzerinde bir hasılat elde etmiştir.

26. Hayatın Anlamı (1983) IMDb: 7.5 Metacritic: 72

 Hayatın Anlamı

Müzikal komedi türünde bir film olan Hayatın Anlamı 1983 yılında gösterime girmiş ve Birleşik Krallık yapımı bir filmdir. Yönetmenliğini Terry Jones’un yaptığı filmin başrollerinde ise Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Terry Jones, Michael Parin ve Eric Bosta gibi isimler yer almaktadır. Genel olarak izleyici ve eleştirmenlerden olumlu yorumlar alan film, ilk olarak 1983 yılında sinema dünyasının en prestijli film festivallerinden biri olan Cannes Film Festivali’nde gösterilmiştir ve Grand Prix kazanmıştır. Müziklerinin ise John Du Prez’e ait olduğu film dünya çapında 42 milyon doların üzerinde bir hasılat yaparak hatırı sayılır bir başarı elde etmiştir. Hayatın Anlamı 2010 yılına yayınlanmış ve The Boston Globe’a ait listede en iyi 20 kült film listesi arasında yer almaktadır.

25. Muhteşem Showman (2017) IMDb: 7.5 Metacritic: 48

Muhteşem Showman

Başrollerinde Hugh Jackman, Zac Efron, Michelle Williams ve Zendaya gibi başarılı Hollywood yıldızlarının yer aldığı Muhteşem Showman, 2017 yılında gösterime girmiş ABD yapımı bir müzikal drama filmidir. Filmde karşımıza Hugh Jackman’ın başarılı bir şekilde canlandırdığı Barnum karakteri çıkıyor. Barnum yoksul bir çocukluk geçirdiği için küçük yaşlardan itibaren çalışmak zorunda kalan bir iş adamıdır. Barnum sirk açma ve burada insanları mutlu edip eğlendirme hayalini gerçekleştirmek için uğraşır. Müziklerinin John Debney ve Joseph Trapenese’ye ait olduğu film Altın Küre başta olmak üzere pek çok ödüle aday gösterilmiştir. Filmin yönetmen koltuğunda Michael Gracey otururken yapımcılığını ise Laurence Mark ve Peter Chernin birlikte yapmıştır.

24. Sefiller (2012) IMDb: 7.5 Metacritic: 63

 Sefiller

Victor Hugo’nun unutulmaz eserlerinden olan Sefiller’den uyarlanarak sinemaya taşınan aynı isimli film 2012 yılında vizyona giren ABD ve Birleşik Krallık yapımı filmdir. Filmin yönetmenliğini Tom Hooper yaparken başrollerinde ise Hugh Jackman, Russell Crowe ve Anne Hathaway gibi ünlü Hollywood yıldızları yer almaktadır. Fransız Devrimi’nin gerçekleştiği zamanları konu alan müzikal dönemin Fransa'nın kişiler ve toplum odağında çarpıcı bir şekilde anlatmaktadır. İzleyiciye Paris’in sosyolojik ve psikolojik haritasını sunan müzikal Fransız Devrimi’nin acı yönlerini gün yüzüne sermektedir. Bir müzikalde ön plana en önemli unsur ise müziklerdir. Filmin müzikleri ise Claude-Michel Schönberg’tir. Filmdeki etkileyici müzikler sayesinde izleyici adeta kendini filmle bütünleştirmektedir.

23. Tick, Tick... Boom! (2021) IMDb: 7.5 Metacritic: 74

Tick, Tick... Boom!

Tick Tick …Boom! Lin- Manuel Miranda tarafından yönetilmiş ve 2021 yılında seyirciyle buluşmuş ABD yapımı bir müzikal dram filmidir. Film, Steven Levenson’ın yazdığı yine aynı adlı müzikalden esinlenilerek çekilmiştir ve bu açıdan otobiyografik bir özellik de göstermektedir. Başrollerinde Andrew Garfield, Robin de Jesus ve Alexandra Shipp gibi isimlerin yer aldığı film dünyadaki ilk gösterimini AFI Fest’te yapmıştır. Ardından da Netflix dijital platformunda yayınlanarak daha geniş kitlelere ulaşmayı başarmıştır. Filmin başrol oyuncusu Andrew Garfield , sergilediği başarılı performansla En İyi Erkek Oyuncu dalında Altın Küre Ödülü’nün sahibi olmuştur. Andrew Garfield bu filmde Jonathan Larson’u canlandırmaktadır. Olumlu yorumlar alan film , son zamanların en beğenilen filmlerinden biri olmuştur.

22. Pamuk Prenses ve Yedi Cüce (1937) IMDb: 7.6 Metacritic: 95

Pamuk Prenses ve Yedi Cüce

Pamuk Prenses adındaki masaldan uyarlanmış ve Walt Disney tarafından tasarlanmış bu animasyon film ABD’nin ilk renkli ve uzun metrajlı animasyon filmi olma özelliğini de taşımaktadır. Filmin seslendirme kadrosunda Adriana Caselotti, Lucille La Verne, Harry Stockwell ve Pinto Colvig gibi isimler yer almaktadır. Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler; kötü kalpli bir kraliçenin güzeller güzeli ve masum Pamuk Prensesi kıskanması sonucu onu öldürmek istemesi ile başlar. Bunun üzerine Pamuk Prensesi ormana götüren avcı onu öldürmeye kıyamaz ve Pamuk Prenses de yedi tane cüceyle yaşamaya başlar ve çok iyi anlaşır.

21. Batı Yakasının Hikâyesi (1961) IMDb: 7.6 Metacritic: 86

Batı Yakasının

Arthur Laurents'in yazmış olduğu kitaptan uyarlanmış olan yapım, Manhattan'da yer alan iki ayrı çetenin etnik farklılıklar dolayısıyla tartışmalarını konu alır. Başrollerinde Russ Tamblyn, Natalie Wood, Richard Beymer, Rita Moreno gibi birbirinden önemli isimlerin yer aldığı müzikal, 10 Akademi ödülü ve Grammy ile 20'den fazla ödül sahibi olması nedeniyle yayınlandığı yıl ve sonrasında da rekortmen yapımlar arasında yer almıştır. En İyi Orijinal Müzik Oscar Ödülü ile özellikle adını duyuran Batı Yakasının Hikayesi, Robert Wise tarafından yönetilmiştir. Bir uyarlama olan filmin müzikleri ise Leonard Bernstein tarafından oluşturulmuştur. Dönemde büyük yankı uyandırmış eserin daha sonrasında da defalarca kez müzikal olarak sergilendiği de bilinmektedir.

20. The Jungle Book (1967) IMDb: 7.6 Metacritic: 65

jungle

Ormanlarda yetişen küçük Mowgli'nin hikayesini konu alan The Jungle Book, Mowgli'nin ormanı gerisinde bırakıp normal insanların yaşadığı hayata dönmesi ile başlar. Yeni ailesi ile de son derece mutlu bir şekilde yalayan Mowgli için arkadaşlarına duyduğu özlem haricinde her şey güzel seyir etmektedir. Birgün Mowgli artık bu özleme dayanamaz ve eski arkadaşlarını görmek üzere kimseye haber vermeden ormana döner. Ormanda Mowgli'yi bir kişi daha beklemektedir: Eski düşmanı Kaplan Shere Khan. Mowgli'nin tehlike altında olduğunu anlayan yeni kardeşleri ve ormandaki eski arkadaşları onu kurtarmaya giderler. Bütün olaylar son bulduğunda ise Mowgli'yi çok daha zor bir seçim anı beklemektedir. The Jungle Book, çok sevilen bir yapım olup Akademi Ödülleri'nde de En İyi Orijinal Müzik dalında aday gösterilmiştir.

19. Küçük Denizkızı (1989) IMDb: 7.6 Metacritic: 88

Küçük Denizkızı

Küçük Ariel, denizlerin hükümdarı olan babası ve kız kardeşleri ile yaşayan genç bir kızdır. Bir gün kıyıdaki bir Prens'in hayatını kurtaran ve onu şarkısı ile etkileyen Ariel Prens'e aşık olmuştur. Oldum olası denizlerin ötesini, yeryüzünü görmenin ve kuyruğu olmayan normal bir insan olarak prensi ile mutlu mesut yaşamanın hayallerini kuran küçük denizkızı Ariel, kötü kalpli cadı Ursula ile bir anlaşma yapar. Ursula, Ariel'e sesi karşılığında ona insan bacakları vereceğini söyler. Bu sayede Ariel'in Prens Eric ile tanışma şansı olacaktır. Yapılan uyarıları dikkate almayan Ariel, kendisini bir çıkmaz içerisinde bulacaktır. Her yaştan kişinin keyifle izlediği müzikal fantezi filminin En İyi Orijinal Müzik ve En İyi Orijinal Şarkı dallarında 2 adet Akademi Ödülü bulunmaktadır.

18. Mulan (1998) IMDb: 7.6 Metacritic: 71

Mula

Bir milyonu aşkın Hun askerleri ile karlı bir havada savaşan Çin askerlerinin bir kurtuluş aradığı sırada genç bir askerin aklına dahiyane bir fikir gelir. Bulunduğu dağın eteklerine doğru ateş açan ve çığ oluşumuna neden olarak Hunları deviren genç asker halkını ve ülkesini de kurtaracaktır. Çin halkı bu genç askere minnet duysa da bilmedikleri bir şey vardır: Bu genç asker bir erkek değil, sanılanın aksine Mulan isimli genç bir kızdır. Gerçek ortaya çıktığında herkes büyük bir şokla karşı karşıya kalacaktır. Walt Disney Feature Animation üretimi olan ve yine Walt Disney tarafından dağıtılan bu yapım Altın Küre'de ve Akademi Ödülleri'nde En İyi Orijinal Şarkı ve En İyi Müzik kategorilerinde adaylık kazanmıştır.

17. Kırmızı Değirmen (2001) IMDb: 7.6 Metacritic: 66

Kırmızı Değirmen

Genç ve yetenekli şair Christian, babasına karşı çıkması sonrasında evini terk eder. Evini terk ettikten sonra Paris'te Montmartre'a taşınan genç şair, bir müzikholde Satine ile tanışır. Satine bir müzikhol yıldızıdır. Bu genç kadına aşık olan şair aşkına karşılık bulur; fakat ortada büyük bir sorun vardır: Satine aynı zamanda Paris'in en ünlü ve zengin insanları ile birlikte olan bir fahişedir. İki gencin tehlikeli aşkını ele alan bu yapım yayınlandığı yıl büyük yankı uyandırmıştır. Nicole Kidman'ın başrolünde olduğu bu Oscar ödüllü Jukebox müzikal filmi, aynı zamanda 21. Yüzyılın En İyi Filmleri Listesi içerisinde 53. olmuş ve oyuncularına Oscar da dahil olmak üzere önemli ödüller getirmiştir.

16. Moana (I) (2016) IMDb: 7.6 Metacritic: 81

Moana

Antik Polonezya'da, okyanusun Pasifik Adaları'nda yaşayan ve denizci olan ailesinin bir temsilcisi olan Moana, bir gün yarı tanrı olan Maui ile tanışır. Maui'nin yaptığı korkunç bir hatanın neden olduğu lanet onun yaşamakta olduğu adaya kadar gelmiş ve etki etmiştir. Adada balıkçıların işleri rast gitmemeye ve bu verimli ada birden adeta kurak bir adaya dönüşmeye başlamıştır. Cesur Moana ise bu etkiye karşı çıkmanın yollarını aramaktadır. Bu etkiye karşı çıkabilmek için ise yapılması gereken en önemli şey yarı tanrı ile işbirliği yaparak laneti ortadan kaldırabilecek çalıntı eşyayı geri vermektir. Filmde başrollerde Dwayne Johnson gibi dünya yıldızlarının seslerini dinlemek mümkündür. Walt Disney tarafından üretilen bu yapımın müzikal bir şenlik sunduğu da görülmektedir.

15. South Park: Sinema Filmi (1999) IMDb: 7.7 Metacritic: 73

South Park

Yönetmenliğini Trey Parker’in gerçekleştirdiği South Park: Sinema Filmi, bir yetişkin filminden çıkan 3. sınıf öğrencileri Stan, Cartman, Kenny ve Kyle'ın bu filmden geniş bir kelime dağarcığı ile ayrılmasını protesto eden aileleri konu alıyor. Aileler tarafından başlatılan bu protestoların Kanada ve ABD hükümetleri arasında çıkan gerçek bir savaşa dönüşmesi ile hikayenin gidişatı ve olayın büyüklük derecesi değişiyor. Bu kez filme gitmiş olan 4 arkadaş cesaretlerini toplayarak bu olaylara bir dur demenin yollarını birlikte arıyor. Komediyi animasyonla birleştiren ve trajikomik bir durumu ele alarak çeşitli noktalara dikkat çeken bu yapımın oyuncu kadrosu içerisinde Matt Stone, Mike Judge, Winona Ryder gibi ünlü isimler yer alıyor.

14. Karmakarışık (2010) IMDb: 7.7 Metacritic: 71

Karmakarışık

Küçük bir bebekken büyülü özellikler kazanan ve Gothel tarafından kaçırılan Rapunzel, gençliğinin büyük bir kısmını bir kulede tutsak halde geçirir. Artık bu gerçeklikten kurtulup hayatın içerisine karışmak isteyen güzeller güzeli Rapunzel'in karşısına şehrin en çok aranan haydutlarından Flynn Rider'ın çıkması ile hikaye başlar. Olağandışı ve kadersel bir şekilde karşılaşan bu ikilinin atıldıkları maceralar bütün bu animasyonun içeriğini kapsar. Yönetmenliğini Byron Howard'ın yaptığı Karmakarışık: Rapunzel, 83. Akademi Ödülleri'nde En İyi Şarkı Ödülü'nü de alarak dikkatleri üzerine çekmiştir. Bu noktada almış olduğu ödüllerin çeşitliliği ve müzikal anlamdaki zenginliği ile de dikkat çeken başarılı animasyonun Walt Disney Animation Studios tarafından üretilen bir yapım olduğu bilinmektedir.

13. Gökten İnen Melek (1964) IMDb: 7.8 Metacritic: 88

Gökten İnen Melek

"En İyi Müzik", "En İyi Şarkı" gibi dallar dahil olmak üzere tam 5 farklı dalda Oscar ödülü kazanmış olan ve artık kült olarak anılabilecek eserler arasında yer alan Gökten İnen Melek, şemsiyesiyle uçabilen süper dadı Mary Poppins'in hikayesini ele almaktadır. Bank ailesine bir dadı olarak giden ve çocukları süper güçleri ve büyüleri ile destansı bir yolculuğa çıkaran Mary Poppins, çocuklara tek bir şart koşuyor: Yaşadıkları bu deneyimleri kimse ile paylaşmamak. Avusturalyalı yazar P.L.'nin aynı isimli eserinden esinlenerek ortaya çıkarılan Gökten İnen Melek, Walt Disney Studios tarafından yapılan en başarılı müzikaller içerisinde de yer almaktadır. Filmin başrolünde ise Julie Andrews bulunmaktadır.

12. Willy Wonka ve Çikolata Fabrikası (1971) IMDb: 7.9 Metacritic: 67

Willy

Ünlü yazar Roald Dahl tarafından yazılan aynı isimli eserden uyarlanan Willy Wonka ve Çikolata Fabrikası, son derece yoksul olan küçük Charlie'nin Willy Wonka ile tanışması sonrası tamamen değişen hikayesini ele alıyor. Zengin, şımarık 4 çocuğun yanındaki Charlie'nin, kazanmış olduğu altın bilet sonrası ziyaret ettiği fabrika içerisinde Willy Wonka'dan Oompa Loompa'lara kadar ilginç pek çok karakter yer alıyor. Bir geziden ziyade bir sınav olduğu çok sonra anlaşılan bu fabrika gezisi sırasında yaşanan ilginç ve komik olayları ele alan bu yapım, müzikal yönden de verdiği seyir zevki ile öne çıkıyor. Mel Stuart tarafından yönetmenliği üstlenilen bu film, içerisindeki ilginç müzikler ile de dikkat çekiyor.

11. Cazcı Kardeşler (1980) IMDb: 7.9 Metacritic: 60

Cazcı Kar

Hapisten çıkışı sonrasında kardeşi Elwood ile birlikte rahibeler tarafından bakılmakta oldukları eski evlerine giden Jake'i burada bir sürpriz beklemektedir. Kilisenin desteğini çekeceğini ve arazinin satılacağını duyan kardeşlerin 11 gün içinde 5000 dolar ödemesi gerekmektedir. Kardeşler, bu parayı kazanmak için caz albümü çıkarıp buradan gelir elde etmeyi hedefleyerek bir yola çıkar. Fakat bu yol onlara beklediklerinin aksine düşmanlar ve türlü engeller getirecektir. Yönetmenliği John Landis tarafından yapılan bu yapım, Amerikan müzikal yapımları içerisinde adını duyurmuş ve akıllara kazınmış eserlerdendir. Universal Pictures tarafından sunulan bu müzikal komedi, her yaştan ve kitleden izleyiciye hitap eder. Filmin başrollerini ise Dan Aykroyd ve John Belushi paylaşmaktadır.

10. Noel Gecesi Kabusu (1993) IMDb: 7.9 Metacritic: 82

Noel Gecesi

Tim Burton'ın unutulmaz animasyonları arasında yer alan Noel Gecesi Kabusu, Cadılar Bayramı kutlamalarında devamlı yer alan ve bu durumdan sıkılan Jack Skellington'ın Noel'i öğrendikten sonra Noel'i kutlamak üzere giriştiği hazırlıkları konu alıyor. Daha önce korkutmaktan bir şey yapmamış olan Balkabağı Kralı Jack'in Noel'e hazırlanmasını ve mutlu bir Noel'i hazırlarken yaptığı hataların neden olduğu sonuçları işleyen Noel Gecesi Kabusu, müzikal bir animasyon olarak her yaştan seyirciye hitap ediyor. Tüm dünyadaki çocuklara Noel gecesinde hediye dağıtmak isteyen Jack Skellington'ın giriştiği bu iş içerisinde yaşadığı Cadılar Bayramı Kenti sakinleri tarafından adeta bir delilik olarak görülüyor. Bu keyifli filmin yönetmen koltuğunda Henry Selick yer alıyor.

9. Karanlıkta Dans (2000) IMDb: 7.9 Metacritic: 61

Karanlıkta Dans

Oğlu ile bir karavanda yaşayan ve bir Çek göçmeni olan Selma'nın kalıtsal bir hastalığı bulunmaktadır. Bu hastalık sebebiyle gözlerinin görme yetisini yavaş yavaş kaybetmekte olan Selma, aynı hastalığın oğluna da zarar vermemesi için gerekli tedavi masraflarını karşılayacak bir şeyler yapmak için harekete geçer. Kathy adlı arkadaşı ile geceleri The Sound of Music müzikali için hazırlanan Selma, komşusu ve aynı zamanda da ev sahibi olan Bill tarafından dolandırılır. Hayatı bir anda tepetaklak olan Selma'nın hikayesini anlatan bu filmde, ünlü şarkıcı Björk başrolde yer almaktadır. Pek çok ödülü ve adaylığı bulunan filmin Altın Küre Ödülleri'nde En İyi Orijinal Müzik adaylığı alması da o dönem büyük yankı uyandırmıştır.

8. Güzel ve Çirkin (1991) IMDb: 8 Metacritic: 95

Güzel ve Çirkin

Yakışıklı bir prensten yatacak bir yer isteyen yaşlı bir dilenci, prens tarafından reddedilir. Bunun üzerine dilenci Prens'i lanetleyerek onu Beast'e çevirir ve ona 25 yaşına gelene kadar gerçek aşkı bulmazsa ömür boyu bir canavar olarak kalacağını söyler. Yıllar sonra ormanda kaybolan güzeller güzeli Belle ve babası Maurice Beast'in yaşadığı lanetli şatoya sığınır. Bunun üzerine esas hikaye başlar ve Beast Belle'yi alıkoyarak onu kendisi ile yaşamaya zorlar. Zamanla bu güzel kız ve çirkin canavar arasında bir aşk filizlenir ve kız şatonun laneti hakkındaki bilinmeyenleri teker teker öğrenmeye başlar. Son derece akıcı konusu ve şarkıları ile kendinden söz ettiren Güzel ve Çirkin, Akademi Ödülleri'nde almış olduğu En İyi Müzik Ödülü ile de akıllara kazınmıştır. Animasyonun ayrıca Akademi Ödülleri içerisinde müzikler üzerine olan farklı pek çok dalda da aday olması ile bir dönem boyu filmin müzikalitesi kendinden sıklıkla söz ettirmiştir.

7. Alaaddin (1992) IMDb: 8 Metacritic: 86

Alaaddin

Agrabah şehrinde maymunu Abu ile birlikte yaşamakta olan yoksul bir genç olan Alaaddin'in sihirli bir lamba bulması ve prens olup kalbini kazanmak istediği Yasemin'e yaklaşmasını konu edinen bu yapım, tamamıyla fantastik ve büyülü bir macerayı konu alır. Lambanın içerisindeki Cin'in Alaaddin'e sunduğu dilek haklarından ve lambanın varlığından haberdar olan kötü kalpli Cafer'in ise Alaaddin'le olan bir hesabı vardır. Büyük bir heyecanla tek solukta izlenen ve müzikal alandaki başarısı ile de adından sıklıkla söz ettiren Alaaddin'in seslendirmesini ise Scott Weinger yapmaktadır. Walt Disney Pictures tarafından yayınlanan bu animasyonlu müzikal yapım, "Yepyeni Bir Dünya" şarkısı ile de Yılın Şarkısı dalında Grammy ödülü sahibi olmuştur.

6. Aşıklar Şehri (2016) IMDb: 8 Metacritic: 94

Aşıklar Şehr

Büyük ve başarılı bir oyuncu olmanın hayalini kuran Mia ile klasik cazı yaşatmak için savaş veren Sebastian, trafiğin son derece yoğun olduğu bir gün tesadüf eseri tanışır. Hayallerinin gerçekleşmesi neredeyse imkansız olan ikili, aşklarının gücü ile kendilerini kocaman ve başarı dolu bir dünya içerisinde bulurlar. Başrolünde Emma Stone ve Ryan Gosling gibi ünlü isimlerin yer aldığı Aşıklar Şehri, komedi ve müzikal karışımı, seyir zevki yüksek bir film olarak öne çıkmaktadır. Yönetmen koltuğunda Damien Chazelle yer alan filmin En İyi Sinematografi, En İyi Orijinal Film Müziği, En İyi Şarkı (City of Stars) gibi 6 farklı dalda Oscar ödülü kazandığı da bilinmektedir.

5. Neşeli Günler (1965) IMDb: 8.1 Metacritic: 63

Neşeli Günler

Manastır hayatına aslında uyum sağlayamayan ve yaşama sıkı sıkı bağlı, coşku dolu olan Maria'ya başrahibe Peggy tarafından anneleri ölmüş, babaları ile yaşayan 7 çocuğa bakıcılık yapma işi verilir. Bu aile pek çok bakıcı değiştirmiş olan bir aile olarak nam salmıştır. O güne kadar bütün bakıcıların aileye geride bırakmasına karşın Maria bütün bakıcılardan farklıdır ve bütün o sevecenliği ile aileye kendini sevdirmeyi başarır. Sıcacık bir aile filmi olan, müzikal yönü ile de dikkatleri üzerine çeken bu filmin yönetmeni Robert Wise'dir. Filmin oyuncu kadrosunda ise Anna Lee, Ben Wright, Bert Stevens, Bil Lee gibi önemli ve son derece başarılı isimler yer almaktadır.

4. Lagaan: Once Upon a Time in India (2001) IMDb: 8.1 Metacritic: 84

Lagaan

İngiliz yönetimi altındaki Hintlilerin vermiş oldukları mücadeleyi ele alan bu film, büyük bir direnişi ele alıyor. Jack Russel'ın zaten İngiliz kolonileri tarafından ağır maddi yükümlülüklere maruz kalmış Hintlilere, Lagaan yani verginin iki katına çıkacağını açıklaması üzerine asıl hikaye başlamış oluyor. Köylülerin lideri Bhuvan, daha önce kriket oynamamış olan Hintlilerin, İngilizleri kendi oyunlarında yenmeye çalışması teklifinde bulunuyor. İngilizlerin "fair play" anlayışına ne denli bağlı kalacakları, mücadeleyi kimin kazanacağı gibi çeşitli noktalarla bu müzikal eser içerisinde heyecan doruğa çıkıyor. Başrolünde Aamir Khan olan bu yapım; Bergen Film Festivali Ödülü, Locarno Film Festivali Ödülü ve çeşitli adaylıkları ile de dikkatleri üzerine çekiyor. Hintlilerin müzikaliteye verdikleri öneme elbette bu filmde de rastlanıyor.

3. Yağmur Altında (1952) IMDb: 8.3 Metacritic: 99

Yağmur Altında

Sessiz filmlerin döneminin kapandığı ve artık sinemaya seslerin girdiği dönemlerde ortaya çıkan bir yapım olan Yağmur Altında, ünlü bir sahne yıldızı olmak isteyen Don Lockwood'un hikayesini ve Kathy ile olan aşkını ele alan müzikal bir başyapıttır. Uzun yıllar çalışan ve sessiz sinemanın en sevilen isimlerinden olan Don, Kathy'nin kendisine karşı kayıtsızlığı karşısında ona karşı bir şeyler hissetmeye başlar. Fırtınalı bir aşkı ve sesli filmlere geçişte 3 yıldız oyuncunun başından geçenleri ele alan bu eser uzun yıllar boyu konuşulmuştur. Gene Kelly, Donald O'Connor ve Debbie Reynolds'ın başrolünde yer aldığı bu yapımın yönetmenliğini yine Gene Kelly, Stanley Donen ile paylaşmaktadır. Film 2 Oscar adaylığı ve 5 farklı ödül kazanarak da başarısını kanıtlamıştır.

2. Hamilton (2020) IMDb: 8.4 Metacritic: 89

Hamilton

Uzun süre önce babası tarafından terk edilen ve 11 yaşındayken de annesini kaybeden Alexander'ın üvey babası, annesinin bütün mallarına göz koyarak Alexander'ı beş parasız bırakır. Bunun üzerine Alexander'ın büyüyüp para kazanmaya dair farklı yolları keşfettiği ve George Washington'ın yaveri olarak başlayıp avukatlığa, oradan da Hazine Bakanlığında çalışmaya kadar giden ilginç hayat öyküsü Hamilton adlı bu yapımda ele alınır. Bütün bu hikayenin hip hop müzikleri eşliğinde sunulması da yapımın ilgi çeken yanıdır. Amerika'nın unutulan kurucularından Alexander Hamilton'ın hikayesinin anlatıldığı bu müzikal-biyografik eserin yönetmen koltuğunda Thomas Kail yer almaktadır. Filmin senaryosu ise Lin-Manuel Miranda ve Ron Chernow tarafından oluşturulmuştur. Müzikal zevki ve kültürel aydınlanmayı besleyen bu yapım özellikle de hip hop severlere uygun bir film olarak öne çıkmaktadır.

1. Aslan Kral (1994) IMDb: 8.5 Metacritic: 88

Aslan Kral

1994 yılında çıkmış olan Aslan Kral, en bilinen ve sevilen çizgi film serileri arasında yer alıyor. Vahşi doğada doğan aslan Simba'nın yaşamını ve ormanların kralı olarak bilinen aslanların mücadelelerini ele alan bu çizgi film, bebeklikten krallığa giden yolda bir aslanın başına gelebilecek bütün olaylara ışık tutuyor. Kıskanç amcası Skar ile mücadele eden Simba'nın mirket Timon ve domuz Pumbaa ile içine atıldığı maceraları da işleyen yapım, En İyi Film Müziği ve En İyi Şarkı (Can You Feel The Love Tonight) dallarında Oscar kazanan bir yapım olarak da farkını ortaya koyuyor. Çizgi filmin yönetmen koltuğunu ise Rob Minkoff ve Roger Allers paylaşıyor. Müzikal animasyon filmleri arasında yer alan bu yapım, içerisindeki Hakuna Matata (Hiç Üzülme) felsefesi ile her yaştan seyirciye hitap ediyor.